2012-04-17 12:19:06
Φωτογραφία για Σε κελί του Κορυδαλλού ο Ακης
Στις φυλακές Κορυδαλλού έφτασε στις 11:30 περίπου ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων μετά την πολύωρη απολογία του, χθες, ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε. Σύμρωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέσταση.

Σε σύμπτωση απέδωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώπιον του ανακριτή, την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών.


Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του, ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών όπως θεωρούν οι Εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως υπουργός Άμυνας. Για την προμήθεια των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν θέλησε να λογοδοτήσει σήμερα για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1, αρκέστηκε ωστόσο να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή ενίσχυσε την άμυνα της χώρας ενώ υπογράμμισε απολογούμενος ότι όσα χρόνια διατέλεσε υπουργός ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Τόσο ο ανακριτής Γαβρ.Μαλλής όσο και ο εισαγγελέας Ν.Βούλγαρης, που ήταν παρών στην απολογία, δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού τις οποίες θεώρησαν «μη ικανοποιητικές». Ομόφωνα έκριναν ότι και οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση κατηγορουμένου, πληρούνται στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου. Έτσι το ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε για τον πρώην υπουργό, επικαλείται την βαρύτητα των πράξεων και τον κρίνει ύποπτο φυγής αλλά και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Στον ανακριτή οι τρεις συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού

Ενώπιον του ανακριτή Γαβρ. Μαλλή θα απολογηθούν σήμερα οι τρεις συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος χθες κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του, στην υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρόκειται για τους:

1. Νικόλαο Παύλο Ζήγρα του Γεωργίου, εξάδελφο του πρώην υπουργού, δικαιούχο εξωχώριων εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε αγοραπωλησίες ακινήτων, μεταξύ αυτών και του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα ο κατηγορούμενος, «ενεργώντας από κοινού με τον πρώην υπουργό, από τον Μάιο του 1998 έως την 7-6-2001, απέκρυψε περιουσία 16.202.000 ελβετικών φράγκων, που αποτελούσε αμοιβή του κ. Τσοχατζόπουλου για τις συμβάσεις TORM1, ποσό το οποίο ελήφθη μέσω επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγή της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρίας «BLUE BELL SA», δικαιούχος της οποίας ήταν ο ίδιος και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Α.Α. Τσοχατζόπουλος». Επίσης στις 2-12-2002 «ενεργώντας από κοινού με τον Α.Α. Τσοχατζόπουλο απέκρυψε περιουσία συνολικού ποσού 2.960.225 ελβετικών φράγκων που αποτελούσε αμοιβή του πρώην υπουργού σχετικά με τις συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών"».

Κατά το εισαγγελικό πόρισμα, ο κ. Ζήγρας, μέσω της προαναφερόμενης εταιρείας αλλά και της εταιρείας TORCASO INVESTMENTS LIMITED, δικαιούχος της οποίας ήταν ο ίδιος και πραγματικός ιδιοκτήτης ο πρώην υπουργός, μετέφερε μέσω σειράς συναλλαγών, επίμαχα χρηματικά ποσά στη χώρα και στη συνέχεια προέβη σε μία σειρά αγοραπωλησιών ακινήτων με σκοπό να μεταφερθεί και να κρυφτεί η πραγματική προέλευση των χρημάτων στην Ελλάδα. Η έναρξη των αγοραπωλησιών, κατά το πόρισμα, γίνεται το 1998, με την αγορά της μεζονέτας στο Κολωνάκι, που αργότερα μέσω εταιρειών που παρεμβάλλονται καταλήγει στην κατοχή της κόρης του πρώην υπουργού και ακολουθεί, το 1999, η αγορά του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο κατέληξε το 2010 στην κατοχή της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου. Η δραστηριότητα των αγοραπωλησιών συνεχίζεται έως το 2010, οπότε η TORCASO εμφανίζεται να πουλά ακίνητα στην Κηφισίας και στην Κυψέλη στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

2. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια. Η κατηγορουμένη, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων, «κατά το χρονικό διάστημα από 3.5.2000 μέχρι 30.4.2007 ως εκπρόσωπος της TORCASO και εκπρόσωπος των εταιρειών BLUE BELL από το 1998 έως το 2005 και NOBILIS από το 2004 έως το 2010, μέσω των οποίων μεταφέρθηκε από την αλλοδαπή στην Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητα ή οδηγήθηκε στην αφάνεια μέρος της παράνομης περιουσίας του πρώην υπουργού, διεκπεραίωνε τις φορολογικές συναλλαγές και λοιπές υποχρεώσεις των ανωτέρων εταιρειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαμπροπούλου, που αναμένεται να απολογηθεί πρώτη σήμερα στον ανακριτή, θα αρνηθεί τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Η κατηγορουμένη φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη πράξη και ότι όσο διεκπεραίωνε τις υποθέσεις των εμπλεκομένων εταιρειών δεν αντιλήφθηκε τίποτα μεμπτό.

3. Γεώργιο Σαχπατζίδη του Δημητρίου, επιχειρηματία, ο οποίος εμπλέκεται από το 2007 έως το 2010 στις μεταβιβάσεις στη Μονή Βατοπεδίου τριών -μεγάλης επιφανείας- ακινήτων επί της Κηφισίας και ενός κτιρίου στην Κυψέλη.

Για την ίδια υπόθεση παραδόθηκε και απολογήθηκε την Μεγάλη Πέμπτη και κρίθηκε προφυλακιστέος ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ανήγειρε το κτίριο στην Κυψέλη και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι, που ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ