2014-01-24 12:34:14
Φωτογραφία για EΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Δ. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ - Ε. ΦΑΚΙΤΣΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ν. ΦΑΚΙΤΣΑ 

_________________________________________________________________

Αγίας Σοφίας 3, Πλατεία Μονοπωλίου, Άρτα, Τ.Κ. 47100

Τηλέφωνο/ Fax: 2681027575

e-mail: [email protected] και [email protected]

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

EΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

1. Της Ανθούλας Παπαγιάννη του Ιωάννη και της Φρειδερίκης, Ιατρού Παθολόγου, (Μ. Μάνθα 7) Άρτα.

2. Του Γεωργίου Ευταξία, Ιατρού – Παθολόγου, (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 2), Άρτα.

3. Του Γεωργίου Σπανού, Ιατρού Παθολόγου (Βασιλέως Πύρρου 46) Άρτα.

4. Του Λάμπρου Καραβασίλη, Ιατρού Παθολόγου (Μοστραίων 2Α) Άρτα.


5. Του Σωτηρίου Μαρέτη, Ιατρού Παθολόγου (Γριμπόβου 13), Άρτα.

6. Του Ευσταθίου Νάνου, Ιατρού Παθολόγου (Φιλελλήνων 19-21), Άρτα.

7. Του Βασιλείου Σακαγιάννη, Ιατρού Παθολόγου (Φ. Μανωλάκη 3), Άρτα.

8. Του Δημητρίου Τραγουστή, Ιατρού Παθολόγου, Στοά Γεωργόπουλου, Πλατεία Κιλκίς, Άρτα.

9. Της Σπυριδούλας Χουλιάρα, Ιατρού Γυναικολόγου- Μαιευτήρα, Κοσμά Αιτωλού 2 & Φιλελλήνων, Άρτα.

10. Της Άννας Κατωπόδη, Ιατρού Ενδοκρινολόγου, Βασιλέως Πύρρου 46, Άρτα.

11. Του Περικλή Χαλάστρα, Ιατρού Καρδιολόγου, Βασιλέως Πύρρου 46, Άρτα.

12. Του Παναγιώτη Κοσσυβάκη, Ιατρού Γυναικολόγου- Μαιευτήρα, Κοσμά Αιτωλού 1, Άρτα.

13. Του Χριστόδουλου Κατσουλίδη, Ιατρού Παθολόγου, Κρυστάλλη 27, Άρτα.

14. Του Κωνσταντίνου Γκούντα, Ιατρού Ωτορινολαρυγγολόγου, Σταματελοπούλου 4, Άρτα.

15. Του Κωνσταντίνου Καρακίτσιου, Ιατρού Ουρολόγου, Καραπάνου- Καραϊσκάκη, Άρτα.

16. Του Σόλωνος Σερβετά, Ιατρού Νευρολόγου- Ψυχίατρου, οδός Κωστή Παλαμά 13.

17. Της Μαρίας Τυμπανίδου, Ιατρού Ρευματολόγου, Βασιλέως Πύρρου 46, Άρτα.

18. Της Παναγιώτας Ξυλογιάννη, Ιατρού Πνευμονολόγου, Βασιλέως Πύρρου 46, Άρτα.

19. Του Ευσταθίου Καγκαρά, Ιατρού Ψυχίατρου, Ορλάνδου 4, Άρτα.

20. Του Δημητρίου Γιάχου, Ιατρού Ορθοπεδικού, Βασιλέως Πύρρου 52, Άρτα.

21. Του Γεωργίου Μαγκλάρα, Ιατρού Πνευμονολόγου, Κ. Αιτωλού 2 & Φιλελλήνων, Άρτα.

ΠΡΟΣ

Τον Δημήτριο Κοντό, κάτοικου Αμαρουσίου, οδός Κηφισίας 39, ατομικά και με την ιδιότητα του ως Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

__________________________

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε με την με αριθμό πρωτ. 433/7-1-2014 απόφασή σας, για την θέσπιση ορίων συνταγογράφησης ανά Ιατρό που συνταγογραφεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το έτος 2014 και τον περιορισμό της μηνιαίας δαπάνης του συνόλου των συνταγών σε ποσοστό 80% μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013.

Εναντίον της ως άνω απόφασής σας ήδη έχει αποσταλεί εξώδικη δήλωση – πρόσκληση και διαμαρτυρία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με το περιεχόμενο της οποίας και εμείς συμφωνούμε.

Πέραν όμως των ορθών ισχυρισμών που αναφέρονται στο εν λόγω εξώδικο η απόφασή σας είναι αντισυνταγματική και παράνομη και για τους λόγους που παρακάτω αναλύουμε.

Α) Η ανωτέρω απόφασή σας στερείται νομιμοποίησης και ελήφθη καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων σας, καθόσον με αυτή αποπειράται ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να θεσπίσει όρια συνταγογράφησης ασθενών, σε μη συμβεβλημένους με αυτόν Ιατρούς με τους οποίους δεν υφίσταται σχέση υπηρεσιακής ή συμβατικής εξάρτησης με τον Οργανισμό.

Β) Η ανωτέρω απόφαση προσβάλλει την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) με την οποία επιβάλλεται στη Διοίκηση και μάλιστα σε μέγιστο βαθμό ίση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών και ομοίων περιπτώσεων. Εν προκειμένω με την απόφασή σας απροκάλυπτα θεσπίζετε διαφορετικά όρια μεταξύ ιατρών ιδίων ειδικοτήτων. Επί παραδείγματι παθολόγοι εμφανίζονται να έχουν όρια από 1.500,00 € έως 55.000,00 €. Το μόνο κριτήριο που ορίζετε για να δικαιολογήσετε αυτή την ανισότητα είναι ο μέσος όρος συνταγογράφησης του έτους 2013. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά περιορίζετε το δικαίωμα ενός εκάστου εξ ημών να αυξήσει τον κύκλο των ασθενών που εξυπηρετεί. Συνεπώς υφίσταται καταφανής διάκριση υπέρ των συναδέλφων ιδίων ειδικοτήτων που για διαφορετικούς λόγους εμφάνισαν μεγαλύτερη συνταγογράφηση το 2013 και ενάντια αυτών που εμφάνισαν μειωμένη. Η ανισότητα γίνεται ακόμη πιο εμφανής με το γεγονός ότι στην απόφαση προβλέπεται ότι νεοεισερχόμενοι συνάδελφοι έχουν όριο συνταγογράφησης το μέσο όρο των υπολοίπων. Συνεπώς εν τοις πράγμασι υπερβαίνουν το όριο συναδέλφων της ίδιας ειδικότητας με μεγαλύτερη αρχαιότητα στο λειτούργημα και φυσικά με περισσότερους ασθενείς. Συνεπώς το κριτήριο του μέσου όρου σνταγογράφησης του 2013 στερείται αντικειμενικότητας και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματικό και παράνομο.

Γ) Η απόφασή σας είναι αντισυνταγματική και παράνομη διότι δεν υπηρετεί τους σκοπούς του νόμου και τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Αντίθετα μάλιστα καταδήλως η Διοίκηση με αυτή την απόφαση διαπράττει κατάχρηση εξουσίας αφού με αυτή την πράξη της ακόμη κι αν υποτεθεί ότι φέρει τα υπόλοιπα στοιχεία νομιμότητας γίνεται με σκοπό καταδήλως άλλον από αυτόν που νομοθετήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα όσοι εξ ημών των μη συμβεβλημένων με τον οργανισμό ιατρών, περιορίσαμε το κόστος της συνταγογράφησης (επί παραδείγματι λόγω πρόσκαιρης μείωσης των ασθενών μας ή λόγω παροδικής μη λειτουργίας του Ιατρείου μας για προσωπικούς ή και ιατρικούς λόγους) και το πράξαμε αυτό κατά τη διάρκεια του 2013 ουσιαστικά με την απόφασή σας «τιμωρούμαστε» με χαμηλότερο πλαφόν συνταγογράφησης. Αντίθετα όσοι εξ ημών αύξησαν το κόστος συνταγογράφησης (επί παραδείγματι λόγω αύξησης της κίνησης στο ιατρείο και συνταγογράφησης των ενδεδειγμένων σκευασμάτων) έχουν μεγαλύτερο πλαφόν.

Εάν ο σκοπός της απόφασης ήταν να δώσει κίνητρα για τον περιορισμό του κόστους της συνταγογράφησης τότε πώς εξηγείται αυτή η διαφορά στο όριο μηνιαίας δαπάνης; Ουσιαστικά δίνετε κίνητρο για το ακριβώς αντίθετο. 

Δ) Η απόφασή σας κυρίως όμως είναι παράνομη και αντισυνταγματική διότι αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον, αφού ουσιαστικά μας εξαναγκάζει να εισαγάγουμε κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας άσχετα με την Ιατρική κριτήρια. Συνεπώς ένας ιατρός πλέον κατά την λογική της αποφάσεώς σας ακόμη και αν δεν είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό οφείλει να περιθάλπει τους ασθενείς του έχοντας υπ’ όψιν το αυθαίρετο όριο συνταγογράφησης που θέσατε. Συνεπώς οι ατυχείς ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, η αντιμετώπιση των οποίων χρήζει ακριβών σκευασμάτων, ουσιαστικά θεωρούνται απόκληροι του συστήματος αφού δεσμεύουν μεγάλο όγκο από το κόστος συνταγογράφησης. Φαντάζεται και ο πλέον καλόπιστος που θα οδηγήσει αυτή η τακτική. 

Πέραν αυτού υπενθυμίζουμε στους γραφειοκράτες εμπνευστές της απόφασης ότι κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας απαγορεύεται να θεσπίζονται άλλα κριτήρια πλην του συμφέροντος του ασθενούς και της δημόσιας υγείας.

Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε επί μακρόν τονίζοντας το απαράδεκτο και προσβλητικό της εν λόγω απόφασής σας, η οποία επαναλαμβάνω εκφεύγει των ορίων της νομιμότητας, της διακριτικής ευχέρειας και της χρηστής διοίκησης.

Επειδή συνεπεία των ενεργειών σας οι ιατροί παρακωλύονται στην άσκηση του ιατρικού τους λειτουργήματος

Επειδή εκτός των άλλων, προκαλείται σύγχυση τόσο στους ιατρούς, όσο και στους ίδιους τους ασφαλισμένους

Για τους λόγους αυτούς,

επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος μας για την προάσπιση των συμφερόντων μας αλλά και της δημόσιας υγείας, σας καλούμε αμελλητί, άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός των προθεσμιών του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.,

• Να απαντήσετε εγγράφως στην παρούσα, άλλως θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του ΚΔΔ.

• Προβείτε στην ανάκληση της με αριθμό πρωτ. 433/7-1-2014 απόφασή σας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς τον Δημήτριο Κοντό , κάτοικου Αμαρουσίου, οδός Κηφισίας 39, ατομικά και με την ιδιότητα του ως Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο της παρούσης στην έκθεση επιδόσεώς του .

Άρτα, 21.1.2014

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ