2014-01-24 13:48:06
Φωτογραφία για Ρύθμιση - ανάσα για τους δανειολήπτες της παλιάς ΑΤΕ - Κούρεμα έως 40% στα δάνεια των αγροτών
Τροπολογία-ανάσα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα προβλέπει διευκολύνσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του... αρμόδιου υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπει κούρεμα έως 40% των κόκκινων αγροτικών ενυπόθηκων εξόφλησης σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών, με προνομιακό επιτόκιο μόλις 3%,

Ο χρόνος που επιλέχθηκε να κατατεθεί η ρύθμιση δεν θεωρείται τυχαίος, καθώς, εκτός από την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων, η τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων της παλιάς ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που τα τελευταία 24ωρα απειλούν να βγουν στους δρόμους.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με την προτεινόμενη από τους βουλευτές ρύθμιση, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιορίζεται σε:


*ποσοστό 120% επί του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας που απορρέουν από το δάνειο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος αγρότης έχει λάβει δάνειο ύψους 10.000 ευρώ και οι συνολικές οφειλές του προς την τράπεζα δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου), το ύψος του δανείου του περιορίζεται στα 12.000 ευρώ.

*200% του ληφθέντος κεφαλαίου, εφόσον το σύνολο τω οφειλών είναι ανώτερο του διπλάσιου. Παραδείγματος χάρη, αν ένας αγρότης έχει λάβει δάνειο 10.000 ευρώ και τα χρέη του προς την τράπεζα ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (ανώτερο του διπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου), το ύψος του δανείου του πέφτει στα 20.000 ευρώ. Ωστόσο, το ποσοστό των αγροτών που υπάγονται σε αυτή τη κατηγορία είναι πολύ χαμηλό.

Σε περίπτωση δε εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, αυτή περιορίζεται από την τράπεζα στο ακίνητο που εξασφαλίζει την απαίτησή της μέχρι τα όρια του 120% και 200% αντίστοιχα και κατά προτεραιότητα σε αυτά που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη.

Επιπλέον, στην εν λόγω τροπολογία καθορίζεται και ο τρόπος εξόφλησης του δανείου. Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ ή και τμηματικώς, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του εκκαθαριστή της τράπεζας για το ύψος του. Στην περίπτωση που το ύψος των καταβληθέντων ποσών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 120% του κεφαλαίου του δανείου, ο χρόνος αποπληρωμής ορίζεται στα 5 έτη, ενώ στη περίπτωση που το ύψος των καταβληθέντων ποσών ανέρχεται στο 200% επί του κεφαλαίου του δανείου, ο χρόνος αποπληρωμής αυξάνεται στα 7 έτη.

Ωστόσο, η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς ακόμα και σε περίπτωση μη καταβολής εμπρόθεσμα δύο συνεχών δόσεων από τις συμφωνηθείσες, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 χρόνια, με επιτόκιο 3%.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει ότι το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόφληση παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και εκχώρησης του μισθώματος στην τράπεζα μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου.

Αναφορικά με το ύψος των "κόκκινων" δανείων, εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς αυτά αποτελούν το 20% των συνολικών δανείων της παλαιάς ΑΤΕ και σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ