2014-01-24 16:03:06
Φωτογραφία για Τσαυτάρης: Η ρύθμιση για τα δάνεια των αγροτών δεν ήρθε λόγω των κινητοποιήσεων
Η ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ συνέπεσε με τις κινητοποιήσεις και δεν την φέρνουμε τώρα επειδή βγήκαν οι αγρότες στο δρόμο, εξήγησε... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM ο υπουργός διευκρίνισε ότι η σχετική ρύθμιση είχε έρθει οκτώ μήνες νωρίτερα ως τροπολογία, σε προηγούμενο νομοσχέδιο, ωστόσο έπρεπε να πάρει προηγούμενως την έγκριση της Ε.Ε. «για να μη νομίσουν ότι είναι καμουφλαρισμένη επιδότηση».

«Σας θυμίζω το παλιό με τον Χατζηγάκη. Η ΚΑΠ λέει ότι αν δώσεις ένα ευρώ και μπορεί να στρεβλώσεις τον ανταγωνισμό, για να δώσει φθηνότερα το μήλο του και να ανταγωνιστεί τον Ισπανό και τον Ιταλό, θέλει να έχει λόγο εάν αυτό που κάνεις θεωρείται καμουφλαρισμένη επιδότηση ή όχι. Όταν τους το εξηγήσαμε όπως σας το λέω, ότι μιλάμε μόνο για τόκους υπερδανεισμού, το κατάλαβαν. Και γι’ αυτό ήρθε προχθές αυτή η ρύθμιση, που νομίζω ότι έστω και με την καθυστέρηση και συνέπεσε τώρα με τις κινητοποιήσεις, γιατί θέλουμε να είμαστε εντάξει με την Ε.Ε. και να μην υπάρχουν περιθώρια προστίμων», σημείωσε.


Σε ό,τι αφορά την ουσία της ρύθμισης η οποία αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην παλιά Αγροτική Τράπεζα που είναι σε εκκαθάρισε, ξεκαθάρισε ότι δεν χαρίζονται τα δάνεια.

«Τι κάνουμε εκεί; Ας πούμε, με νούμερα, ότι πήρε κάποιος δάνειο 1.000 ευρώ και πλήρωσε 300 και μετά κάποια στιγμή δεν μπορούσε να πληρώσει, γιατί είχε ζημιά ή είχε πέσει π.χ. χαλάζι και δεν είχε παραγωγή. Τότε, τα επιτόκια ήταν 24-26% και αν άρχιζες να καθυστερείς, οι τόκοι με υπερημερία ήταν 36%. Βρέθηκε, δηλαδή, ένας άνθρωπος που χρωστούσε 700 ευρώ να χρωστάει 7.000. Αυτό είναι πανωτόκια και προσπαθούμε να το μειώσουμε, να φέρουμε σε λογικά επίπεδα το χρέος. Δεν το χαρίζουμε», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Επειδή, όμως, η παλαιά ΑΤΕ μπορούσε να βάζει υποθήκες χωρίς να πληρώνει το κόστος υποθηκών – επειδή πήγαινε στο υποθηκοφυλακείο ατελών – και έβαζε σε υποθήκη όλη την περιουσία του αγρότη και ό,τι είχε στην τράπεζα ή έπαιρνε ένα πολύ μεγάλο χωράφι. Έτσι, βρέθηκαν πάρα πολλά χωράφια υπερ-υποθηκευμένα και μπορεί για ένα δάνειο 1.000 ευρώ να έχεις υποθηκευμένο ένα χωράφι 10.000 ευρώ».

Με τη ρύθμιση που προωθείται, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, αν το δάνειο είναι αυτή τη στιγμή μέχρι το διπλάσιο του αρχικού, θα πάει στο 120% και θα δοθεί στον αγρότη η ευκαιρία σε επτά χρόνια, με μια δόση κάθε χρόνο, να μη χάσει το χωράφι του, να το νοικιάζει για αυτά τα χρόνια και τα χρήματα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ