2014-01-24 20:43:02
Φωτογραφία για ΓΣΕΕ:«ΑΝΟΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ» ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕ
Για «ανόητες και αντιεπιστημονικές θεωρίες», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, σχολιάζοντας την πρόταση- σοκ που διατυπώθηκε στην πρώτη ετήσια έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νέους από 15 έως 29 ετών. Καλεί δε την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΚΕΠΕ να απαντήσουν ευθέως για «το αν υιοθετούν αυτές τις απόψεις».

Την πρόταση του ΚΕΠΕ καταδικάζει και η Αντιπολίτευση με το ΚΚΕ να μιλά για ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζομένους και άλλη μια απόδειξη ότι τα οφέλη από την όποια ανάπτυξη επιδιώκει η κυβέρνηση θα είναι για τους λίγους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μίλησε και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και αναφερόμενος σε απαιτήσεις που αποδίδει στην τρόικα «για απελευθέρωση των απολύσεων», τόνισε ότι θεωρεί «αδιανόητη» μια τέτοια συζήτηση «σε μια χώρα που σπαράσσεται από την ανεργία που τροφοδοτεί και την ύφεση».


Εξάλλου, ο κ. Παναγόπουλος τάσσεται υπέρ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σημειώνει ότι με τη συμφωνία αυτήν, «μπαίνουν όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες, ενώ δεν αλλάζει καθόλου το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού».

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση εργασιακού Μασαίωνα

Το (συγκυβερνών) ΠΑΣΟΚ, πάντως, έλαβε καθαρά αποστάσεις από την εισήγηση-σοκ, τονίζοντας πως προτάσεις σαν και αυτές «όχι μόνο δεν δημιουργούν ευκαιρίες αλλά θεσμοθετούν τον εργασιακό Μεσαίωνα και τη στυγνή εκμετάλλευση».

«Σε  μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία στους νέους είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, τέτοιου είδους απόψεις είναι προκλητικές και απαράδεκτες. Αν το ΚΕΠΕ θέλει να διασώσει το κύρος και την αποστολή του πρέπει να καταθέσει ουσιαστικές, ορθολογικές και μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα αναπτυξιακά προβλήματα της χώρας και δεν θα λειτουργούν διαλυτικά για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο

«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για νέο χτύπημα στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς και η απόφαση του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), που στρώνει το έδαφος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες» τονίζει το ΚΚΕ.

«Το ΚΕΠΕ, συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους από 18 ως 29 ετών, γενικεύοντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενώ το ΑΣΕ, όργανο που προωθεί τον ''κοινωνικό εταιρισμό'', ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι προτάσεις αυτές είναι πόθοι και όνειρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Το γεγονός ότι διατυπώνονται στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και για τη στήριξη της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει: Ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα είναι για τους λίγους, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι χωρίς μισθό και δικαιώματα και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας» καταλήγει το ΚΚΕ.

ΔΗΜΑΡ: όχι στη δωρέαν εργασία

«Η ενσωμάτωση διατάξεων το Νοέμβριο του 2012 στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που αφορούσαν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ήταν φανερό ότι έκτοτε θα ''άνοιγε την όρεξη'' σε παντός είδους ''ρηξικέλευθες'' προτάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής συνοχής. Γι αυτό και η ΔΗΜΑΡ είχε αρνηθεί να το ψηφίσει» τονίζει η ΔΗΜΑΡ. «Το δρόμο αυτό ακολουθούν και οι ακραίες προτάσεις της μελέτης του ΚΕΠΕ για ''δωρεάν εργασία'' των νέων με κατάργηση του κατώτατου μισθού για ένα έτος» καταλήγει.

ΑΝΕΛ: κινεζοποίηση μισθών

«Τη στιγμή που το μνημόνιο έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε κοινωνικό νεκροταφείο με εκατομμύρια ανέργους, το ΚΕΠΕ με τις προτάσεις του ανοίγει τον δρόμο για συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, κινεζοποιεί τους μισθούς των νέων μας και τους οδηγεί μαζικά στη μετανάστευση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ