2014-01-25 00:06:44
Φωτογραφία για ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» ΜΑΣ «ΚΡΑΤΟΣ»
Δημήτρης Ν.Πατσάκης*,24.1.14

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, επιδρώντας στα εισοδήματα και την κοινωνική θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, δημιουργεί τα ερεθίσματα και δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε, αφενός και αφετέρου να συμβάλουμε, στο μέτρο του εφικτού, σε όσες αλλαγές είναι επιβεβλημένες.

Κοινή διαπίστωση των μη επαγγελματιών «αντι-συστημικών» που καταγγέλουν και συνάμα εξαγγέλλουν «λαγούς με πετραχήλια», κυριολεκτικά «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», είναι ότι η μεταβολή πρώην ,αν όχι ευπόρων, πάντως άνετα και χωρίς άγχος διαβούντων μισθωτών & συνταξιούχων, εισοδηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών σε οικονομικά δυσφορούντες ή και «νεό-πτωχους», είναι ραγδαία. Λαμβανομένου δε υπόψη του εθνικού προτύπου συμβολής των ανιόντων στις δαπάνες των κατιόντων, χιλιάδες είναι αυτοί που δέονται καθημερινώς «υπέρ υγείας» και μακροημερεύσεως συγγενών α΄βαθμού, εισπράττοντες συντάξεις γήρατος ή θανάτου.


Σε κάθε περίπτωση, δεκάδες χιλιάδες έχουν αποδεδειγμένα μειώσει ή διακόψει ελαστικές τους δαπάνες (κολυμβητήρια, μαθήματα μουσικής ή πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, β΄Ι.Χ, «αποδράσεις» Σαββατοκύριακου, «προσφορές» σε Dubai κ.α). Οι περισσότεροι, όταν δεν κυκλοφορούν με «ισχυροψύχια» εντός οικίας, λόγω μη λειτουργίας κεντρικής θέρμανσης, έχουν περιορίσει δραστικά ακόμη και καθημερινές αγορές α΄ανάγκης, όπως στατιστικά αποδεικνύεται από τα πολυ-καταστήματα.

Αυτό που αποκαλείται –θρασύτατα- Ελληνικό «Κοινωνικό κράτος», αφορούσε σε μια απίστευτη εικονική πραγματικότητα, ένα σύγχρονο «χωριό Ποτέμκιν». Για όσους ακόμη αμφιβάλλουν, προσφέρονται μερικά παραδείγματα:

1.Το «επίδομα» Ανεργίας:

 Ακόμα και εάν για 20-30 χρόνια κάποιος κατέβαλε εισφορές επί των συνολικών του αποδοχών, η προνοιακή δομή του Ο.Α.Ε.Δ. του καταβάλλει για 12-24 μήνες το ίδιο ποσό ως να είχε προϋπηρεσία 1-2 ετών. Αν μάλιστα ήταν «εποχιακός» μισθωτός με  100-150 Η.Ε. ετησίως, απολαμβάνει ετησίως το «ειδικό» επίδομα για όσα χρόνια καταγράφεται ως εποχιακός. Το ενδεχόμενο ο ίδιος να διαθέτει εκμισθωμένα ακίνητα ή β΄απασχόληση, ουδόλως επηρεάζει το ύψος και την διάρκεια καταβολής των ενισχύσεων.

2.Η περίθαλψη

Αν κάτι μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί σπάταλο, αναποτελεσματικό, άδικο και παράλογο, αυτό είναι το Ασφαλιστικό μας σύστημα, όσο αφορά και στην κάλυψη των δαπανών που επιβαρύνουν ως ίδια συμμετοχή (co-payment/co-insurance) το κόστος δαπανών υγείας. Κατ’εφαρμογήν της «πλέριας λαϊκής» αντίληψης περί «δωρεάν & καθολικής» παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαιρέτως, όλοι υποβάλλονται στο ίδιο κόστος (π.χ. 25% στα φάρμακα). Το άν κάποιος είναι άγαμος, με εισόδημα –έστω- 1.000 Ευρώ/μήνα, χωρίς δαπάνες π.χ. ενοικίου, δεν τον υποχρεώνει να πληρώσει ούτε 1% περισσότερο από τον μοναδικό εργαζόμενο σε 4μελή οικογένεια που, ενώ εισπράττει –ακόμη- τον ίδιο μισθό, καταβάλλει και –υποθετικά- 200 Ευρώ μίσθωμα για την κατοικία της.

3.Το «αποτυχημένο» Ασφαλιστικό «σύστημα» 

Ο «Πύργος της Πίζας» που ονομάζεται Ελληνικό Ασφαλιστικό σύστημα, έχει κατορθώσει τα εντελώς απίθανα:

-Να πληρώνει συντάξεις σε βάθος χρόνο ακόμη και 3πλάσιες των εργάσιμων ετών (περιπτώσεις μητέρων ανηλίκων με 15ετία στα 39 στο παρελθόν)

-Να μην εισπράττει εισφορές –κύριας- σύνταξης επί σειρά ετών και να μην διαθέτει ούτε καν ασφαλιστικό «κουμπαρά» (περίπτωση Δημ.Υπαλλήλων έως το 1994).

-Να συνταξιοδοτεί με «πλασματικά» , εξαγορές, έτη σπουδές και μόρια «ευγονίας», υγιέστατους και προφανώς εμπείρους υπαλλήλους.

-Να θεωρεί «επαγγελματικά» ταμεία υπαγόμενα στην γενική ασφαλιστική νομοθεσία, παρέχοντας τα ίδια grosso modo δικαιώματα συνταξιοδότησης, ανεξάρτητα από το εάν τα έσοδά τους είναι προϊόν ίδιων επαγγελματικών εσόδων, αξιοποίησης περιουσίας ή «κοινωνικών πόρων» (σε βάρος ξέρετε ποιών....) και μάλιστα σε δικαιούχους που ίσως δεν άσκησαν ουδέποτε το επάγγελμα.

4.Η «προνοιακή» πολιτική.

Το «Greek view» σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά αφορά σε 2 επίπεδα:

Α. Τα Επιδόματα «Πρόνοιας»

Ο αριθμός των κάθε είδους «αναπήρων» στην Ελλάδα, διαμορφούμενος ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα μέχρι πρότινος, είχε κατορθώσει να «ασυλοποιήσει» σχεδόν ολόκληρους οικισμούς και νησιά, με δεκάδες χωλούς, κωφούς, τυφλούς, ανοιακούς και ακρωτηριασμένους. Χαρακτηριστικά,μεταξύ 2009-10, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις διαφόρων «επιτροπών» στο –εκλογικό- έτος 2009, οι τελευταίοι αυξήθηκαν κατά 7 περ. Χιλιάδες, επιβαρύνοντας τον κοινωνικό π/υ «μόλις» κατά 85 εκ. Ευρώ. Η «ανάλγητη» πολιτική των «μνημονιακών» του «στρατού κατοχής», «θεράπευσε» αποτελεσματικότατα χιλιάδες χρονίως πάσχοντες, κυρίως «βαρέως» αναπήρους (-17 χιλ), «τυφλούς» (-3,8 χιλ), εξαφανίζοντας (!!!) 9,2 χιλιάδες «απροστάτευτα» ανήλικα παιδιά. Συνολικά, μεταξύ 2009-12, ο συνολικός αριθμός των αποδεκτών προνοιακών εισοδηματικών ενισχύσεων έως και 800 περ. Ευρώ/μηνιαίως, μειώθηκε κατά 34 χιλιάδες περίπου. Το ενδεχόμενο αρκετοί εκ των «εξαφανισθέντων» να ήσαν ανύπαρκτοι ή και προ πολλού μακαρίτες, εισπράττοντες ίσως και συντάξεις, είναι προς διερεύνηση.

Β.Τα «Δελτία Κοινωνικής Πρόνοιας»

Μέσω των γνωστών δομών υποβολής αιτήσεων και έγκρισης, ένας μεγάλος αριθμός νομιμοποιητικών εγγράφων που διευκολύνουν την δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης εκδίδεται ετησίως. Του μέτρου επωφελούνται όχι μόνον Έλληνες πολίτες,αλλά και αλλοδαποί, απο- ασφαλισμένοι λόγω ανεργίας ή ανασφάλιστοι, για μικρό,πλην ανανεούμενο χρονικό διάστημα. Προφάσεις τύπου «στέρηση Εντύπων», παρατείνουν την ισχύ των «πολύτιμων» (και εκτός του κατόχου) Δελτίων, με την επίδειξη του Α.Π. της «υπηρεσίας» στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση παράτασης της ισχύος τους. Τα τελευταία παρέχουν δωρεάν ακόμη και ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σκευάσματα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία του Ε.Σ.Υ, των λοιπών πολιτών μη δικαιουμένων (!!!!!). Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των γνησίων, ληγμένων, υπό παράταση και ανακληθέντων Δελτίων, αγνοείται απλώς η τύχη του Προφανώς, όλα τα προηγούμενα σας είναι, είτε γνωστά είτε τα υποπτεύεσθε επί μακρόν. Το πόσο σας έχουν χρεώσει, μάλλον δεν θα σας είναι ευχάριστο, γι’αυτό και το παραλείπω.

·        Οικ/γος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων,πρώην Διοικητής-Πρόεδρος Δ.Σ. Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας & σύμβουλος Διοίκησης της Α΄Υ.ΠΕ. Συμμετέχει στην «Δυναμική Ελλάδα» μαζί με μη-επαγγελματίες της πολιτικής.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ