2014-01-25 14:43:08
Φωτογραφία για Στα λευκά τις επόμενες ώρες η Θεσσαλονίκη!
Γράφει ο Καλλιάνος Ιωάννης*

Όπως σας είχα επισημάνει, η καιρική κατάσταση αναμενόταν να αλλάξει στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά και στην Θεσσαλονίκη. Κράτησα ένα ερωτηματικό διότι ορισμένες φορές... οι μετεωρολογικοί παράγοντες, έστω και την τελευταία στιγμή, αποτρέπουν την έλευση ενός χιονιά ή κάποιας άλλης ιδιαίτερης καιρικής αλλαγής.

Όμως απ'ότι φαίνεται και όπως όλα δείχνουν, η αυριανή ημέρα (Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα σημαντική (εως γιορτινή για τους χιονόφιλους) για τους φίλους μας τους βορειοελλαδίτες, μια γιορτή η οποία θα κρατήσει εως και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πάμε λοιπόν να τα δούμε πιο αναλυτικά Η ημέρα αύριο θα ξεκινήσει με πυκνές νεφώσεις για όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, με χιονόνερο στην πόλη και με τον υδράργυρο να βρίσκεται "κολλημένος" στον 1-2°C, ενω δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις και μέσα στην πόλη αλλά για λίγο. Την ίδια ώρα θα χιονίζει γύρω απο την πόλη ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Στα κεντρο-βορειότερα τμήματα του νομού αλλά και στις εσωτερικές περιοχές του νομού Κιλκίς θα χιονίζει ακόμα και σε πεδινές περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες.


Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ώρες μέχρι και το μεσημέρι, που η θερμοκρασία θα παραμείνει στους 2-3°C μέχρι τις 10-11 το πρωί και έτσι δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται σποραδικές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στην πόλη. Στη συνέχεια μέχρι το μεσημέρι θα το γυρίσει σε χιονόνερο ή ασθενή βροχή στην Θεσσαλονίκη γιατί η μέγιστη αναμένεται περι τους 5°C. Τα επίπεδα παγοποίησης θα ανέβουν για λίγο και οι όποιες χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται πάνω απο τα 500 m ή και πρόσκαιρα θα κατεβαίνουν εως τα 300-350 m.

Όμως το πάρτυ θα ξεκινήσει μετά...

Πρός το απόγευμα η θερμοκρασία στην θεσσαλονίκη όπως είναι απολύτως φυσιολογικό θα αρχίσει πάλι την κατιούσα (μέχρι τότε θα εκδηλώνεται χιονόνερο ή ασθενείς εως μέτριας έντασης βροχές). Απο τις 7-8 το βράδυ και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα έχει φτάσει στον 1-2°C και έτσι απο εκεί και στη συνέχεια (μέχρι και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας) οτι πέφτει στην Θεσσαλονίκη θα είναι χιόνι. Ο ισχυρός βόρειο-δυτικός άνεμος (5-6 μποφόρ μέσα στην πόλη) ίσως δεν αφήσει να είναι γενικευμένα και ισχυρά τα φαινόμενα αλλά οι πιθανότητες λένε πως η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σε κλοιό χιονιά!

Δύσκολο να χιονίσει στην Θεσσαλονίκη, αλλά αυτή τη φορά οι πιθανότητες είναι με το μέρος των φίλων μας απο εκεί!!

Και επαναλαμβάνω, οι κρίσιμες ωρες (η το πάρτυ για εμάς τους μετεόφιλους) θα είναι απο τις 8 χοντρικά το βράδυ της Κυριακής εως και τις 6-7 το πρωί της Δευτέρας. Περίπου 12 ώρες με εξάρσεις και υφέσεις, περίπου 12 "λευκές" 'ωρες... Τι πιο όμορφο!

*Καλλιάνος Ιωάννης

Μαθηματικός M.sc - Μετεωρολόγος Δημόσιας Τηλεόρασης

kallianos.wix.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ