2012-04-17 15:14:45
Φωτογραφία για ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΛΙΓΩΡΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Την άποψη ότι η UEFA και η FIFA δεν προωθούν τους κατάλληλους ελέγχους για την υγεία των ποδοσφαιριστών με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του Πιερμάριο Μοροζίνι εξέφρασε ο πρώην καρδιολόγος του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Σταματόπουλος, μιλώντας στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τα καρδιολογικά προβλήματα των αθλητών

«Λογικά δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοια περιστατικά και δίκαια αναρωτιέται ο κόσμος. Αν θέλουμε να πούμε την πραγματικότητα, οι περιπτώσεις αυτές είναι σχετικά σπάνιες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα ΜΜΕ που έχουν τέτοια εξέλιξη και ένα περιστατικό εξαπλώνεται ταχύτατα και υπάρχει μία λάθος αντίληψη. Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα για τις συνθήκες στο υψηλό επίπεδο που αγωνίζονται πλέον οι αθλητές.

Έχουν μεγαλώσει οι επιβαρύνσεις. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με 60-70 συμμετοχές σε μία σεζόν, οπότε οι καταπονήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Αυτό δημιουργεί μία υποχρέωση: ποτέ να μην υποτιμάται το παραμικρό, έστω και αν υπάρχει μία μικρή ενόχληση. Δεν γίνεται όπως παλιότερα που οι αθλητές έπαιρναν… εξετάσεις χωρίς να υποβάλλονται σε εξετάσεις!


Με αφορμή με τον Κοβάσεβιτς δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο τιμ στον Ολυμπιακό και είχε τις ωφέλειες, αφού βρήκαμε τα προβλήματα του Γκαλέτι και του Νικλητσιώτη. Βλέπετε σε έναν σύλλογο είχαμε τρεις περιπτώσεις που διαγνώστηκαν έγκαιρα και αντιμετωπίστηκαν σωστά. Στους άλλους συλλόγους δεν έχω την εντύπωση πως υπάρχει τέτοιου είδους διαδικασία. Γίνει μία απλή εξέταση και ένα τρίπλεξ καρδιάς»

Για την περίπτωση του Περιμάριο Μοροζίνι, του οποίου οι γονείς είχαν προβλήματα με τις καρδιές τους

«Παίζει συγκλονιστικό αυτό το πράγμα. Είναι το οικογενειακό ιστορικό. Στον Κοβάσεβιτς υπήρχε ιστορικό υπέρτασης και η μητέρα του είχε πεθάνει σε υπερτασική κρίση και ο αδερφός του είχε πεθάνει στα 31 του. Αυτό είχε περάσει στα ψηλά. Μπορεί να μην το φαντάζεται κανείς, όμως χρειάζεται να γίνονται συχνοί έλεγχοι στους αθλητές».

Για τους ελέγχους από οργανισμούς, όπως η UEFA και η FIFA

«Δεν έχει καρδιολόγο στην επιστημονική επιτροπή της h UEFA και αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να πει κανείς στον αθλητή να εγκαταλείψει και να σταματήσει τη δουλειά του που βγάζει χρήματα για το μέλλον του. Όταν έγινε και στο Ζερλάν το περιστατικό με τον Φοέ, αυτή η ιστορία συγκλόνησε για περίπου ένα με δύο χρόνια να υπάρχουν καρδιολογικοί έλεγχοι. Ολιγωρεί η διεθνής κοινότητα. Η UEFA, η FIFA και όλοι γενικά οι Οργανισμοί. Είναι διαφορετικά εκείνα που καταγράφονται από εκείνα που συμβαίνουν. Η καρδιά ενός αθλητή ξεφεύγει από την καρδιά ενός απλού ανθρώπου και τα όριά του. Πρέπει να υπάρχει καθημερινός έλεγχος των αθλητών και των όποιων προβλημάτων παρουσιάζουν».

Για τις επιπτώσεις από το ντόπινγκ

«Για αυτό έχει απαγορευτεί το ντόπινγκ. Υπάρχουν αναφορές λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου, προβλήματα στο συκώτι και άλλα προβλήματα από τη χρήση των απαγορευμένων ουσιών. Στην Αγγλία πέτυχε η επέμβαση, ενώ στην Ιταλία δεν τα κατάφερε. Τίποτα δεν αντικαθιστά την πρόληψη». olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ