2012-04-17 16:10:24
Φωτογραφία για Ανθεκτικά βακτήρια σε….απομόνωση
Ερευνητές από τον Καναδά εντόπισαν σε σπηλιά στο Νέο Μεξικό βακτήρια τα οποία εμφανίζουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στις αντιβιοτικές θεραπείες, παρότι ήταν εντελώς απομονωμένα από τον έξω κόσμο για περίπου 4 εκατομμύρια έτη και δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον άνθρωπο! Η ανακάλυψη προκάλεσε έκπληξη και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να δώσει απαντήσεις.

Η ανακάλυψη

Τα βακτήρια εντοπίστηκαν στη σπηλιά Lechuguilla στο εθνικό πάρκο Carlsbad, στο Νέο Μεξικό. Πρόκειται για την πέμπτη μακρύτερη σπηλιά που έχει ανακαλυφθεί παγκοσμίως και τη βαθύτερη στην αμερικανική ήπειρο - έχει μήκος 193 χλμ και βάθος περίπου 500 μέτρων. Οι καναδοί ερευνητές διείσδυσαν στα βάθη της σπηλιάς και συνέλεξαν δείγματα από τα πιο απομονωμένα σημεία της, μεταξύ των οποίων και δείγματα βακτηρίων που αναλύθηκαν για την ανθεκτικότητα τους στα αντιβιοτικά.

Οπως προέκυψε, αν και κανένα από τα βακτήρια δεν ήταν επιβλαβές για τον άνθρωπο εντούτοις όλα ήταν λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Κάποια ήταν ανθεκτικά μόνο σε ένα αντιβιοτικό αλλά κάποια ήταν ανθεκτικά σε 14 διαφορετικά είδη αντιβιοτικών! Σε γενικές γραμμές τα βακτήρια ήταν ανθεκτικά σε όλα τα κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα.


Η ανακάλυψη προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες αφού μέχρι σήμερα η κρατούσα θεωρία αναφέρει η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί προϊόν της εκτεταμένης χρήσης τους. Με δεδομένο όμως ότι τα βακτήρια ήταν πλήρως απομονωμένα για εκατομμύρια έτη δημιουργούνται πολλά ερωτήματα.

Οι εκτιμήσεις

Μια πρώτη εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα βακτήρια ανέπτυξαν την ανθεκτικότητα τους εξαιτίας της ύπαρξης φυσικών αντιβακτηριακών χημικών στο περιβάλλον τους.

«Η έρευνα που διεξαγάγαμε δείχνει ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι έμφυτη στα βακτήρια. Μπορεί να την ανέπτυξαν πριν από δισεκατομμύρια έτη αλλά εμείς προσπαθούμε να την κατανοήσουμε εδώ και λίγες δεκαετίες. Η ανακάλυψη έχει πολλές κλινικές επιπτώσεις. Υποδεικνύει ότι υπάρχουν στη φύση πολλά αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων που σήμερα ανθίστανται στις θεραπείες» αναφέρει ο Τζέρι Ράιτ, καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στον Καναδά. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ΟΝΕ».

Στο bonusdeals.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις

προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!
www.tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ