2014-01-30 00:38:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Από «κόσκινο» μας περνούν οι τεχνοκράτες της Τρόικας
Σε τρία επίπεδα πραγματοποιούνται σήμερα οι επαφές μεταξύ του κλιμακίου τεχνοκρατών της Τρόικας και των κυπριακών Αρχών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Τα ζητήματα που αφορούν τα δημόσια οικονομικά εξετάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών, οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (Γραφείο Προγραμματισμού), ενώ τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται στην Κεντρική Τράπεζα.

Τεχνοκράτες της Τρόικας με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας συζήτησαν σε πρωινή συνάντηση θέματα διαχείρισης δημοσίων εσόδων, η συνολική στρατηγική σε θέματα συμμόρφωσης με το φορολογικό πλαίσιο, καθώς και τα επόμενα βήματα στην ενσωμάτων του ΤΕΠ και της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομικών, γίνεται ανασκόπηση του βαθμού υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, συζητούνται οι δημοσιονομικές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της απόδοσης των σημαντικότερων δημοσιονομικών μέτρων. Σε παράλληλη χωριστή συνάντηση αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας μαζί με κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικας εξετάζουν το τρέχον ισοζύγιο πληρωμών (εξαγωγές, εισαγωγές, αγαθά και υπηρεσίες).


Στις συναντήσεις στο Γραφείο Προγραμματισμού τεχνοκράτες της Τρόικας και η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημοσίας Υπηρεσίας, Εμανουέλλα Λαμπριανίδου Μουσιούττα, μαζί με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών συζητείται η πορεία της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μισθοδοσία και τις εργασιακές συνθήκες, το θέμα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων βάσει της απόδοσης, καθώς και οι μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και των εμπειρογνωμόνων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μικροσκόπιο των τροϊκανών τίθεται επίσης το θέμα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (καταγραφή και νομικό πλαίσιο), ενώ σε χωριστή συνάντηση εξετάζεται η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

Εξάλλου, στην Κεντρική Τράπεζα, τεχνοκράτες της Τρόικας μαζί με λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, συζητούν το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν επί των επισημάνσεων του ελεγκτικού οίκου Deloitte.

Κεντρική: Τεχνοκρατικές οι επαφές της Τρόϊκας αυτή τη βδομάδα

Έχει καθοριστεί η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων για τις επόμενες δύο βδομάδες σε επίπεδο Τρόικας και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα τυγχάνει αναπροσαρμογής σε καθημερινή βάση, δήλωσε το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η κ. Στυλιανού δήλωσε πως αυτή τη βδομάδα οι συναντήσεις είναι καθαρά τεχνοκρατικές. Πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα βρίσκονται στην Κύπρο από την ερχόμενη βδομάδα μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου που θα αποχωρήσει η αποστολή.

«Σε γενικές γραμμές, σήμερα γίνεται ανασκόπηση των εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στο εποπτικό πλαίσιο, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια με τους νέους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας», ανέφερε η κ. Στυλιανού.

Πρόσθεσε ότι αύριο οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στα θέματα που αφορούν τον Συνεργατικό Τομέα και την Παρασκευή θα γίνει και πάλι ανασκόπηση και συναντήσεις για τη γενικότερη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ