2014-02-05 03:02:33
Φωτογραφία για Αναστάτωση από φήμες για νέο σεισμό και εκκένωση του Ληξουρίου
Σαν να μην φτάνουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα των κατοίκων της Κεφαλονιάς, έρχονται και οι ανυπόστατες φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό και εκκένωση του Ληξουρίου, που επιτείνουν το φόβο και δημιουργούν πανικό. Η εν λόγω φήμη, που κυκλοφόρησε στο νησί νωρίς το πρωί της Τρίτης, αναγκάσε την πυροσβεστική, αλλά και τις τοπικές αρχές να τη διαψεύσουν κατηγορηματικά λίγο αργότερα, αφού, όμως, είχε ήδη προκληθεί πανικός.

«Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου σας γνωρίζουμε ότι η ΓΓΠΠ ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση» ανέφερε σε tweet της η Πυροσβεστική, ενώ ανακοίνωση έβγαλε και ο δήμος Κεφαλονιάς.«Καλούμε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο , το Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας.Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων.Κανένα σήμα , κανένα έγγραφο , τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του δήμου Κεφαλονιάς.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση
. Οι κάτοικοι στο Ληξούρι κατήγγειλαν τότι κάποιοι περνούσαν από τους δρόμους και τους καλούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους.

Κάτοικοι στο Ληξούρι μιλώντας με δημοσιογράφους έκαναν λόγο για αστυνομικούς που έδιναν αυτή την εντολή μέσω μεγαφώνων.

Στο νησί πάντως και ειδικά στο Ληξούρι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στέγη, τρόφιμα και νερό, ενώ σήμερα το πρωί ολόκληρη η Κεφαλονιά κηρύχθηκε σεισμόπληκτη προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης στις κατεστραμμένες υποδομές.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.

Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη.

Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Είπε ακόμη, ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.

Αυτή την ώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης κατευθύνεται στο Ληξούρι για να δει από κοντά τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο χθεσινός σεισμός και να μιλήσει με τους κατοίκους.

Στο Ληξούρι μετέβησαν με πλοίο οι υπουργοί Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη.

Η ομάδα των ΟΥΚ που έφτασε τα ξημερώματα στο νησί με το δεύτερο C-130 (είχε προηγηθεί ένα άλλο με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων) ολοκλήρωσε τους ελέγχους στο βυθό του Αργοστολίου και έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να δέσουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού «Χίος» και «Προμηθεύς» που μεταφέρουν βοήθεια. Αυτή την ώρα οι ΟΥΚάδες μεταβαίνουν στο Ληξούρι για να ελέγξουν και το εκεί λιμάνι.

Στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Στο στήσιμο των σκηνών θα συνδράμουν 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα μεταφερθούν στο νησί ε μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 του Στρατού σε δύο φάσεις. Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών από υπηρεσίες και αναμένεται στο νησί μετά το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι του νησιού ζουν ώρες αγωνίας. Οι Κεφαλονίτες που είδαν τα σπίτια τους να «υποχωρούν» υπό το βάρος των δύο μεγάλων σεισμών που έπληξαν το νησί του Ιονίου μέσα σε 8 ημέρες πέρασαν τη νύχτα σε πλοία, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, γήπεδα, αυτοκίνητα, πρόχειρα στημένα παραπήγματα. Οπουδήποτε, φτάνει να νιώσουν ασφάλεια απέναντι στη μανία του Εγκέλαδου που χτες ξαναχτύπησε με 5,7 Ρίχτερ φέροντας ένα βαρύ πλήγμα στα ήδη «χτυπημένα» σπίτια και καταστήματα, ειδικά στην περιοχή του Ληξουρίου. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και οι συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Στο νησί έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη. Επίσης συνεχώς καταφτάνουν μηχανικοί, οι οποίοι θα ελέγξουν από μηδενική βάση όλα τα σπλιτια και τις υποδομές.

Χθες το βράδυ αναχώρησε για την Κεφαλονιά το αρματαγωγό «Ικαρία» (θα φτάσει στο νησί το μεσημέρι), το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ