2014-02-07 17:05:10
Φωτογραφία για Χειρότερη όραση ίσον καλύτερη ακοή!
Σε βελτίωση της ακοής μπορεί να οδηγήσει μία προσωρινή στέρηση της όρασης, και μάλιστα σε σύντομο χρόνο σύμφωνα με τα συμπεράσματα μία νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Νου - Εγκεφάλου του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neuron».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης Χέι-Κιούνγκ Λι πειραματίστηκαν με δύο ομάδες υγιών ενήλικων ποντικιών.

Η μία ομάδα έμεινε επίτηδες σε σκοτάδι για μια εβδομάδα και η άλλη σε φυσικό φως.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους των πειραματόζωων για να μετρήσουν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον ακουστικό φλοιό των πειραματόζωων, δηλαδή στην περιοχή εκείνη όπου ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ένα ήχο, την έντασή του και την πηγή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, τα πειραματόζωα που είχαν παραμείνει στο σκοτάδι επί μια εβδομάδα, μπορούσαν να ακούσουν και να διακρίνουν πολύ πιο χαμηλούς ήχους

από ό,τι τα ποντίκια που είχαν ζήσει κανονικά στο φως.

Η ακοή τους, δηλαδή, είχε βελτιωθεί λόγω απώλειας της όρασής τους.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι ο εγκέφαλος αρχίζει πολύ γρήγορα να προσαρμόζεται και να αναδιατάσσει το νευρωνικό δυναμικό του, έτσι ώστε να αναπληρώνει τη χειρότερη όραση με την καλύτερη ακοή.

Ίσως αυτό εξηγεί γιατί ξεχώρισαν με το ταλέντο τους τυφλοί μουσικοί όπως ο Ρέη Τσαρλς και ο Στίβι Γουόντερ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ