2014-02-14 07:51:47
Φωτογραφία για «Περεστρόϊκα» στο διάστημα - Αναδιάρθωση των ρωσικών διαστημικών υπηρεσιών
Αντρέι Κισλιακόφ

Η πλήρης αναδιάρθρωση του τομέα των ρωσικών δομών των διαστημικών υπηρεσιών, προωθείται στη χώρα. Θα οδηγήσει κάτι τέτοιο, άραγε, στην αλλαγή του «διαστημικού δόγματος» της Ρωσίας και θα δώσει νέα ώθηση στην περαιτέρω εξέλιξη της Κοσμοναυτικής;

Η μεγάλης έκτασης «περεστρόϊκα» (μεταρρύθμιση) του διαστημικού τομέα στη Ρωσία, εμπλουτίζεται με νέες, συγκεκριμένες κινήσεις. Ειδικότερα, ριζικές αλλαγές αναμένονται στον τομέα του συστήματος διοίκησης όλων των οργανισμών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και υποστήριξη των μέσων πυραυλικής και διαστημικής τεχνολογίας. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα, το οποίο παραμένει αναπάντητο, είναι το εξής: Τι πραγματικά σκοπεύει να κάνει η Ρωσία στο διάστημα;

Στο μέσον του Ιανουαρίου, ελήφθη η απόφαση ότι η ρωσική κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos) και της διαμορφούμενης Ενιαίας Εταιρίας Πυραύλων και Διαστήματος
. Ο ρόλος της, σύμφωνα με το κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την ίδρυσή της και το οποίο υπεγράφη αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, θα είναι «η υλοποίηση της ανάπτυξης, της παραγωγής, των δοκιμών, των παραδόσεων, του εκσυγχρονισμού, της υποστήριξης λειτουργίας, της εγγύησης χρόνου ζωής και της επισκευής πυραυλικών και διαστημικών μέσων στρατιωτικής, διττής, επιστημονικής και κοινωνικοοικονομικής φύσεως, προς το συμφέρον των κρατικών ή άλλων πελατών, μεταξύ αυτών και αλλοδαπών». Επίσης, στην εταιρία ανατίθεται η ευθύνη να προβαίνει σε μια ενιαία πρακτική και πολιτική κατά τη δημιουργία των σύγχρονων διαστημικών μέσων. Με τη σειρά της, η Roscosmos θα καθορίζει την κρατική πολιτική στον διαστημικό τομέα και θα ενεργεί ως παραγγελιοδότης.

Δεν είναι ανεκτές οι … αστοχίες

Σταματάει η ρωσο-αμερικανική συνεργασία στο διάστημα;

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Roscosmos, Ολέγκ Οσταπένκο, και τον αναπληρωτή του, Ίγκορ Κομαρόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο όγκο εργασίας, κατά την οποία οι αστοχίες δεν μπορούν να είναι αποδεκτές. Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει με τη μέγιστη δυνατή προσοχή να κοιτάξουμε σε όλο το εύρος του κλάδου και να μην μας διαφύγει τίποτα. Και φυσικά να τον βελτιώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί τεχνολογικά και οργανωτικά στο ανώτατο επίπεδο. Τέλος, η οικονομική του παράμετρος να βρίσκεται στο επίπεδο των σημερινών απαιτήσεων». Ο Κομαρόβ, σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, είναι αρκετά πιθανό να χρηστεί επικεφαλής της αναφερόμενης Ενιαίας Εταιρίας.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του κλάδου πυραύλων και διαστήματος και ο ανασχηματισμός στη Roscosmos, ξεκίνησαν όταν ο εποπτεύων τους τομείς Αμυνας και Διαστήματος, Ντμίτρι Ρογκόζιν, με αφορμή τη νέα αποτυχία του πυραύλου φορέα, τον περασμένο Ιούλιο, επισήμανε την απουσία ξεκάθαρης πολιτικής με σκοπό την ανάπτυξη, από την πλευρά της προηγούμενης ηγεσίας της Υπηρεσίας.

Υψηλοί στόχοι

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Στο τέλος του 2013, η Roscosmos ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ανταμείψει με 23 εκ. ευρώ την καλύτερη πρόταση για το δόγμα ανάπτυξης της διαστημικής δραστηριότητας στη Ρωσία. Μάλιστα, φόρμα για τη σχετική αίτηση εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα των κρατικών προμηθειών. Σύμφωνα με τους όρους της, η πρόταση πρέπει να διαμορφωθεί «με βάση μελέτες θεμάτων έρευνας και κατάκτησης του διαστήματος που έχουν εμφανιστεί στη χώρα και στο εξωτερικό, για την περίοδο ως το 2030». Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται αξιολογηθούν στις 13 του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Ως το 2030, τα ρωσικά διαστημικά μέσα απαιτείται να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας, της οικονομίας της, του επιστημονικού και αμυντικού τομέων, σε ποσοστό 95%, αντί 40%, όπως ίσχυε το 2011. Παράλληλα, φοβούμενοι προφανώς μια επανάληψη της «εντυπωσιακής» αποτυχίας του ρωσικού διαστημικού σκάφους, Phobos-Grunt, οι αρμόδιοι της βιομηχανίας διαστήματος αποφάσισαν να «βάλουν λουκέτο» σε 15 ολόκληρα προγράμματα που αφορούσαν την εξερεύνηση πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Μέχρι ποια ύψη μπορεί να απογειωθεί η ρωσική διαστημική σκέψη, και πότε θα ενσωματωθεί στην επίλυση των ζωτικής σημασίας θεμάτων της η «συλλογική σκέψη»; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον. 

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ