2014-02-15 13:51:28
Φωτογραφία για 15.2.1999: Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν
FiratNews       (μτφ. Κριστιάν)

Στις 15 Φεβρουαρίου 1999 συνελήφθη ο Κούρδος ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Κένυα από Τούρκους ειδικούς πράκτορες που δρούσαν σε συνεργασία με τη CIA και τη Μοσάντ, ενώ βρισκόταν στο δρόμο από την ελληνική πρεσβεία προς το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Η σύλληψη από τη Τουρκία του «υπαριθμόν ένα εχθρού» διεκδικήθηκε από τις αρχές της Άγκυρας ως νίκη τους εναντίον των Κούρδων οι οποίοι  είχαν εξαπολύσει μαζική εξέγερση ενάντια στις πολιτικές της άρνησης και τις διακρίσεις. 

Ένας αγώνας που τον είχε καθοδηγήσει ο Οτσαλάν από το 1980. 

Η σύλληψη του ηγέτη τους θεωρήθηκε από τους Κούρδους ως αποτέλεσμα μιας «διεθνούς συνωμοσίας» που περιέλαβε τις υπηρεσίες ασφαλείας ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της CIA, του MI5 και της Μοσάντ.

Η σύλληψη Οτζαλάν ακολουθήθηκε από μια παρωδία δίκης, κατά την οποία οι Τούρκοι εισαγγελείς προσπάθησαν να απεικονίσουν τον Κούρδο ηγέτη ως «τρομοκράτη». 


Αντιθέτως, ο Οτζαλάν χρησιμοποίησε την υπεράσπιση του για να προβάλει την υπόθεση για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων με βάση την αναγνώριση των πολιτισμικής και εθνικής διαφορών τους εντός ενός ενιαίου κράτους. 

Οι πολιτικές του ιδέες κυκλοφόρησαν στο δημόσιο τομέα, όπως οι δηλώσεις υπεράσπισής του, τμήματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στην αγγλική γλώσσα στο βιβλίο, "Κείμενα από τη φυλακή", εκδόσεις Pluto Press το 2007, και σε δεύτερο τόμο που κυκλοφόρησε το 2011. 

Ο Προτεινόμενος Χάρτης Πορείας (Road Map) του Κούρδου ηγέτη κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Για πολλά χρόνια ο Οτζαλάν κρατήθηκε στην απομόνωση και σε επικίνδυνες συνθήκες στο νησί Ιμραλί στα ανοικτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης. 

Η κατάσταση της υγείας του φέρεται να επιδεινώνεται λόγω του σκληρού περιβάλλοντος της φυλακής. 

Αλλά παρ 'όλες τις προσωπικές του δυσκολίες, ο Οτζαλάν συνεχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην τουρκική πολιτική και ασκεί επιρροή στο κουρδικό κίνημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. 

Υποστηρίζει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων θέτοντας λεπτομερείς προτάσεις και καλώντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε βήματα για να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση. 

Χρησιμοποίησε το ανάστημά του ανάμεσα στους Κούρδους για να παροτρύνει επαναλαμβανόμενες μονομερείς εκεχειρίες από τους Κούρδους αντάρτες για να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη, εκεχειρίες οι οποίες έχουν επανειλημμένα εγκριθεί παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση από τον τουρκικό στρατό.

Επιμένοντας ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, ο Οτζαλάν και το Κουρδικό εθνικό κίνημα διατήρησαν μια συνεπή στάση για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης με βάση την επίτευξη δικαιοσύνης για τον κουρδικό λαό. Μέσω συνεχών συζητήσεων, οι προτάσεις τους έχουν εξελιχθεί στα πλαίσια της τρέχουσας ζήτησης για «δημοκρατική αυτονομία» εντός της Τουρκίας, μια πολιτική που προβλέπει τη χορήγηση λήψης των αποφάσεων σε τοπικές εξουσίες στις περιφέρειες για τα κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας και της μητρικής γλώσσας στην εκπαίδευση, ικανοποιώντας τις μακροχρόνιες βασικές κουρδικές απαιτήσεις.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Τουρκία, όλα αυτά τα χρόνια της κράτησης του Οτσαλάν, απέτυχε να επιτύχει την εξάλειψη του κουρδικού κινήματος, όπως ακριβώς επίσης απέτυχε στην επιμονή της για να θεωρήσει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν ως εγκληματία ή τρομοκράτη .

Οι πρόσφατες ειδήσεις από τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Οτζαλάν και εκπρόσωπων του τουρκικού κράτους υπογραμμίζουν τη σταδιακή συνειδητοποίηση από την τουρκική πλευρά ότι η επιρροή του Οτζαλάν παραμένει ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης σε αυτή την παρατεταμένη σύγκρουση.

http://en.firatnews.eu/news/news/fifteen-years-ago-the-capture-of-abdullah-ocalan.htm
 
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ