2014-02-17 09:46:02
Φωτογραφία για Περιμένουν master plan των ΗΠΑ για Αμμόχωστο
MOE, με αιχμή του δόρατος το Βαρώσι εκτιμάται ότι θα αφορά η επόμενη κίνηση της Ουάσιγκτον στο κυπριακό – Οι ΗΠΑ φέρονται να θεωρούν ότι σημαντικά ΜΟΕ μπορούν να γύρουν την πλάστιγγα προς τη λύση ενώ για πρώτη φορά το Βαρώσι συζητούν και οι Τ/K

Λευτέρης Αδειλίνης

Τη συνέχεια της εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυπριακό, με μια κίνηση που θα δώσει το έναυσμα για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις συνολικής λύσης αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση.

Μετά την πολύ θετική δήλωση Ομπάμα, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για ΜΟΕ και ΑΟΖ, η Λευκωσία αναμένει πως η Ουάσιγκτον θα δώσει τώρα έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να χρηματοδοτήσουν ένα master plan για το Βαρώσι και το πώς ενταχθεί ξανά η πόλη φάντασμα στο ευρύτερο γίγνεσθαι της περιοχής.


Το newzup.net αντιλαμβάνεται πως η προοπτική αυτή έχει ήδη συζητηθεί σε άτυπο επίπεδο. Οι Αμερικανοί, όμως, δεν συνηθίζουν να ενημερώνουν για τις ακριβείς προθέσεις τους, ούτε και τις πολύ φιλικές προς αυτούς χώρες.

Για παράδειγμα, ενώ είχε συζητηθεί εκτενώς το ενδεχόμενο να προβεί ο Λευκός Οίκος σε δήλωση για το κυπριακό, την Αμμόχωστο και την ΑΟΖ, αμέσως μετά την επίσημη αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος από τους ηγέτες, η Λευκωσία δεν γνώριζε προηγουμένως το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των Αμερικανών.

ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ Τ/Κ

Οι προσδοκίες για έναρξη ξεχωριστής διαβούλευσης μεταξύ των πλευρών για Αμμόχωστο και άλλα ΜΟΕ αποκτούν μεγαλύτερη υπόσταση από το γεγονός πως για πρώτη φορά η τουρκική και Τ/Κ πλευρά δεν απορρίπτει εκ προοιμίου τη συζήτηση.

Αντίθετα, η Τουρκία, η οποία έχει πρώτο λόγο αφού το Βαρώσι είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του στρατού, έχει διαμηνύσει πως συζητά το θέμα, αν δεχθούν και οι Τ/Κ.

Από την πλευρά της, η τ/κ ηγεσία, δια του συνομιλητή Κουντρέτ Οζερσάι, δηλώνει πως συζητά το ενδεχόμενο ανοίγματος του Βαρωσίου υπό την προϋπόθεση ότι θα διασαφηνιστεί και το τι θα έχουν να κερδίσουν και οι Τ/Κ από μια τόσο σημαντική εξέλιξη.

Μια δήλωση που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τον ομόλογο του κ. Οζερσάι, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος τη σχολίασε και την πρόβαλε δημόσια.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το άνοιγμα και η έναρξη ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου, είναι κοινά παραδεκτό, πως θα δημιουργήσει πολύχρονη και σημαντικότατη ανάπτυξη. Θα φέρει ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας και θα έλθει χρήμα στο νησί.

Κονδύλια, που όπως πολύ καλά γνωρίζουν στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες δεν είναι αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης εύκολα διαθέσιμα, υπό τη μορφή δωρεών.

Το πώς βλέπει η Άγκυρα το θέμα Αμμοχώστου θα επιδιώξει να αντιληφθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυνή του ΥΠΕΞ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πριν γίνει οτιδήποτε, όμως, είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός master plan για το μέλλον της περιφραγμένης και ερειπωμένης πόλης.

Ένα εγχείρημα που είναι μεν πολυέξοδο αλλά όχι απαγορευτικό. Αν μάλιστα, οι ΗΠΑ, όπως αναμένει η ε/κ πλευρά, ανακοινώσει τη χρηματοδότησή του, τότε θα έχει γίνει ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για την πιο σοβαρή εξέλιξη στο κυπριακό εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ