2014-02-19 23:19:06
Φωτογραφία για Περήφανοι για τη δράση μας σε ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο
Στο «ναρκοπέδιο» που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο για το περιβάλλον που θεωρείται εμπόδιο στην ανάπτυξη, όσο και για τον ζωτικό (στον κανονικό κόσμο αυτά κι όχι στην Ελλάδα) χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στο WWF Ελλάς καταφέρνουμε για ακόμη μία χρονιά να είμαστε περήφανοι για τον απολογισμό της δράσης μας για το 2013. Ένας απολογισμός που αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όχι μόνο το εύρος και τα αποτελέσματα της δράσης μας αλλά και τον τρόπο δουλειάς μας που εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και ανεξαρτησία.

Η έκδοση αυτού του απολογισμού έρχεται εν μέσω μιας ακόμη θύελλας στο τοπίο των ΜΚΟ που «τσουβαλιάζει» ως συνήθως τους πάντες, αλλά έχει προκληθεί από πάγιες παθογένειες που επί χρόνια στηλιτεύουμε: αδιαφανές κράτος, έλλειψη θεσμοθετημένου πλαισίου και ελέγχου, απούσα ή ανεπαρκής δημόσια λογοδοσία και διαφάνεια.

Όταν λοιπόν καταφέρνεις να διασφαλίζεις ένα υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας αλλά και δημόσιας λογοδοσίας – και επομένως ανταπόδοσης προς την κοινωνία της εμπιστοσύνης που σου δείχνει – δεν μπορείς παρά να είσαι αισιόδοξος. Αισιοδοξία που προκύπτει μέσα από σημαντικές νίκες, μάχες που ακόμη δεν έχουν κριθεί και λύσεις.


Γιατί περήφανοι;

Είμαστε ίσως οι μόνοι που τόσο συστηματικά υψώνουμε ανάχωμα απέναντι στη χειρότερη οπισθοδρόμηση σε επίπεδο περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει υποστεί η χώρα μας – ίσως και η Ευρώπη – τις τελευταίες δεκαετίες.

Μερικές μόνο νίκες αλλά και μάχες που συνεχίζονται από τη χρονιά που μας πέρασε είναι οι εξής: νίκη στο ΣτΕ απέναντι στην παράλογη εκτροπή του Αχελώου, πρασίνισμα του χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που δεν θα επενδύσει στην ασύμφορη οικονομικά και περιβαλλοντικά «Πτολεμαΐδα 5», προσφυγή μας στο ΣτΕ κατά της εκτροπής του Αώου αλλά και του νέου κοντόφθαλμου χωροταξικού για τον τουρισμό, επιμονή προς ένα ουσιαστικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών που μπορεί να λειτουργήσει και ως μοχλός ανάπτυξης, συνεχής έλεγχος της περιβαλλοντικής οπισθοδρόμησης μέσα από το Crisis Watch.

Είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που πάντοτε θεωρούμε την απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία, ως συστατικό του DNA μας.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του τρόπου δουλειάς μας και τη δημόσιας λογοδοσίας μας που προέρχεται από τον επικεφαλής προγράμματος και λειτουργιών της οργάνωσης, Κωνσταντίνο Λιαρικό: «Ο σχεδιασμός μας ξεκινάει από την μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας, εξειδικεύεται σε δράσεις σχεδιασμένες και στοχευμένες σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες προσεγγίσεις, και ολοκληρώνεται με τη συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανασχεδιασμό της δουλειάς μας. Στη «γλώσσα μας» αυτό το λέμε «κυκλική διαχείριση»: αποτελεί την καρδιά της λογοδοσίας μας και τον τρόπο μας να τιμούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να εξασφαλίζουμε ότι αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που προσφέρουν όσοι μας στηρίζουν».

Γιατί αισιόδοξοι;

Για όλα τα παραπάνω… καθώς και γιατί δεν μένουμε στις μάχες και την παρακολούθηση. Φέρνουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της προστασίας του περιβάλλοντος και προτείνουμε λύσεις για το μέλλον της χώρας μας αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών της. Είμαστε οι μόνοι που διατυπώσαμε και καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο ένα συνολικό και ρεαλιστικό όραμα για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης αυτού του τόπου, μέσα από τη Ζωντανή Οικονομία. Παράλληλα, δημιουργούμε μαζί με τους πολίτες έναν κόμβο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης αλλά και δράσης για μια Καλύτερη Ζωή με έναν τρόπο οικολογικό, οικονομικό και συμμετοχικό, και πάντοτε μέσα από χρηστικές συμβουλές, ανάδειξη καλών παραδειγμάτων αλλά και ουσιαστική δικτύωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας στέλνουμε τον ετήσιο απολογισμό μας και είμαστε και φέτος στη διάθεσή σας, με στόχο πάντα τη διαφύλαξη ενός από τα σημαντικότερα θεμέλια στα οποία μπορεί να βασιστεί η χώρα μας: της φυσικής της κληρονομιάς.

kalyterizoi.gr
wwf.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ