2014-02-20 22:14:04
Φωτογραφία για Έλεγχο και αξιολόγηση έργου του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας ζήτησε ο Μάξιμος Σενετάκης
Την ανάγκη ύπαρξης διακριτών ρόλων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας και συνεργασίας μεταξύ τους για την σωστή άσκηση της οικονομικής διπλωματίας, τόνισε ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης μιλώντας για το Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας.

«Ο ενοποιημένος πλέον φορέας εξωστρέφειας, η “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου” καλείται να είναι αυτό το ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα [...} όπου θα συγκροτείται η ΕΝΙΑΙΑ έκφραση της πολιτικής μας για την εξωστρέφεια», τόνισε ο βουλευτής. Τονίζοντας τη λέξη «ΕΝΙΑΙΑ», πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι η συνεργασία επιβάλλεται και δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης επ' αυτού. Αντιλαμβάνομαι ότι οι διακριτοί ρόλοι, αφενός του Ενιαίου Φορέα στο εσωτερικό και αφετέρου του Υπουργείου Εξωτερικών στο εξωτερικό, θα ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης της οικονομικής διπλωματίας και δεν θα την υπονομεύσουν, υπονομεύοντας ο ένας τον άλλο. Για να μη ξαναδούμε το φαινόμενο των δυο Ελλάδων στο εξωτερικό που ανέφερε ο υπουργός.»


Κλείνοντας, ο κ. Σενετάκης, υπογράμμισε εμφατικά την σημασία δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού στοχοθεσίας και επαναξιολόγησης του έργου του νέου Φορέα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του νέου Οργανισμού και ο έλεγχος του έργου των στελεχών του. «Πρέπει να εντάξουμε και να εμπεδώσουμε την λογική του ελέγχου και της αξιολόγησης σε όλο το Δημόσιο», είπε ο βουλευτής, διότι αν «θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας πρέπει να περιορίσουμε τις πιθανότητες αστοχιών.»

*

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ο Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας που δημιουργήσαμε αποτελεί το μέσο για να επιτύχουμε έναν από τους βασικούς μας στόχους.

Την αναμόρφωση δηλαδή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με μια κουλτούρα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θέλουμε να μπορούμε και να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και να τα εξάγουμε με ανταγωνιστικές τιμές στις αγορές του εξωτερικού.

Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε διαχρονικά πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλό επίπεδο διαβίωσης για τους Έλληνες.

Αυτός λοιπόν είναι ένας μεγάλος ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος και δε νομίζω πως υπάρχουν συνάδελφοι σε αυτή την αίθουσα που να μην πιστεύουν στην αναγκαιότητα του. Άρα ως προς το στόχο συμφωνούμε.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιον τρόπο θα πετύχουμε το στόχο μας.

Βασική προϋπόθεση είναι να ξέρουμε:

τι μπορούμε να πουλήσουμε (εννοώντας ποια προϊόντα μας είναι ή μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, ώστε να κατευθύνουμε την παραγωγή μας),

που μπορούμε να πουλήσουμε (εννοώντας τις αγορές-στόχους) και

πως τελικά θα μπορέσουμε να πουλήσουμε (εννοώντας ποια στρατηγική-marketing θα ακολουθήσουμε)

Ποιος είναι αρμόδιος να μας δώσει αυτές τις απαντήσεις; Σίγουρα δεν είναι ΈΝΑΣ! Μιλάμε για απαντήσεις που συνδιαμορφώνονται συλλογικά μέσα από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Ωστόσο, το κατεξοχήν θεσμικό όργανο της Πολιτείας που διαθέτει τη δομή, πρώτον, για να συλλέγει πρώτο την πληροφόρηση από τις αγορές-στόχους και δεύτερον, για να ανοίγει δρόμους σε επιχειρήσεις ή προϊόντα στις αγορές στόχους, είναι το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό συναντούμε την έννοια της οικονομικής διπλωματίας, η οποία, όπως μας έλεγε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος “αποτελούσε πάντοτε βασικό στόχο και αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών” και που “με δεδομένη την πολυπλοκότητα των διεθνών οικονομικών σχέσεων, το ΥΠΕΞ καλείται να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις με ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα”.

Προφανώς, ο ενοποιημένος πλέον φορέας εξωστρέφειας, η “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου” καλείται να είναι αυτό το ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα που αναζητούμε.

Είναι το σχήμα που θα αξιοποιεί ορθολογικά τον, έτσι κι αλλιώς περιορισμένο αριθμό ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Είναι το σχήμα όπου θα συγκροτείται η ΕΝΙΑΙΑ έκφραση της πολιτικής μας για την εξωστρέφεια.

Θα μου επιτρέψετε να τονίσω το “ΕΝΙΑΙΑ”.

Διότι μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπήρχε ενιαία έκφραση της πολιτικής μας για την εξωστρέφεια. Υπήρχαν οι “εγωισμοί” των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και οι “εγωισμοί” των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, γεγονός που αναγνώρισε ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου τις προηγούμενες μέρες, λέγοντας πολύ σωστά ότι “μας είναι και πρέπει να μας είναι παντελώς αδιάφοροι αυτοί οι εγωισμοί, διότι αυτό που μετράει είναι η εκπροσώπηση της χώρας. Αυτό που μετράει, είναι να δούμε πως θα αλλάξουμε την οικονομική πορεία της Ελλάδας, ώστε να γίνει πιο θετική”.

Το ερώτημα μου είναι πως διασφαλίζουμε ότι οι “εγωισμοί” στους οποίους αναφέρεται ο υπουργός θα καμφθούν; Αρκεί μόνο να προσθέσουμε το αυτονόητο; Δηλαδή στο άρθρο 4 παράγραφος 2, εδάφιο α, ότι στην “Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.” ανατίθεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας...κοκ” ή στην παράγραφος 3 εδάφιο α, ότι στην “Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.” ανατίθεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό ή Υπουργούς”;

Νομίζω ότι η συνεργασία επιβάλλεται και δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης επ' αυτού. Αντιλαμβάνομαι ότι οι διακριτοί ρόλοι, αφενός του Ενιαίου Φορέα στο εσωτερικό και αφετέρου του Υπουργείου Εξωτερικών στο εξωτερικό, θα ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης της οικονομικής διπλωματίας και δεν θα την υπονομεύσουν, υπονομεύοντας ο ένας τον άλλο. Για να μη ξαναδούμε το φαινόμενο των δυο Ελλάδων στο εξωτερικό που ανέφερε ο υπουργός.

Από κει και πέρα όμως, για να υπάρξουν αποτελέσματα θα πρέπει να δούμε επισταμένα το ζήτημα της στοχοθεσίας και απολογισμού. Πρέπει να δούμε το θέμα της διαμόρφωσης ενός μηχανισμού αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που πετύχαμε και ελέγχου του έργου των στελεχών του Φορέα Εξωστρέφειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Πρέπει να εντάξουμε και να εμπεδώσουμε την λογική του ελέγχου και της αξιολόγησης σε όλο το Δημόσιο, πόσο μάλλον στους φορείς που διαμορφώνουμε με ιδιωτικά κριτήρια. Διότι από δω και στο εξής, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Και αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας πρέπει να περιορίσουμε τις πιθανότητες αστοχιών.

Σας ευχαριστώ! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ