2014-03-02 10:29:10
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η στοχευμένη χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, αλλά και ο προσδιορισμός μέτρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εφεδρεία στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2014 αποκλίνει των στόχων βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Αν και η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ επικαλούνται στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση τον κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως οι συζητήσεις κινούνται γρήγορα και πως είναι αρκετά πιθανόν ακόμη και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας να υπάρχει μια πρώτη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, συναντάται εκ νέου το απόγευμα της Κυριακής με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο να κλείσει περαιτέρω η ψαλίδα στα θέματα που μένουν ανοικτά και σχετίζονται με τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα, αλλά και με το ζήτημα της χρηματοδότησης του προγράμματος σε βάθος 12μήνου.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, η τρόικα θα περιμένει να οριστικοποιηθούν οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου που μετρώνται στο 2013. Ωστόσο για το 2014 αμφισβητεί αν το πλεόνασμα είναι διατηρήσιμο και ως εκ τούτου είναι επιφυλακτική στο πώς θα διανεμηθεί το «κοινωνικό μέρισμα».

Αν και τα στελέχη της τρόικας δέχονται να περιληφθεί σχετική πρόβλεψη στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, ωστόσο εμφανίζονται να προτιμούν μέρος του πλεονάσματος να διατεθεί σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση, αντί να χορηγηθεί επιλεκτικά. Με τον τρόπο αυτό ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ πιστεύουν πως θα επιτρεπόταν στους λεγόμενους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν καλύτερα και να περιορίσουν τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής σύσφιξης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το θέμα της οριστικοποίησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών δεν αποτελεί ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί η τρόικα σε αυτή την φάση και ότι ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ δεν θα σχολιάσουν τα μεγέθη που θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα. Συμπληρώνουν με νόημα πως υπό το φως των ευρημάτων των stress test της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο οι κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν.

Το Ταμείο, μέσω των στελεχών του, υποστηρίζει πως ανησυχεί για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και αναφέρει πως παρά την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και το πρωτογενές πλεόνασμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να καταγράφουν καθυστέρηση. 

Ερμηνεύει δε τις καθυστερήσεις αυτές ως έλλειψη πολιτικής βούλησης και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μη έγκαιρης καταβολής των δόσεων εάν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν προχωρήσουν άμεσα. «Πρόκειται για προσχηματικές συμπεριφορές», αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζει πως το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή θα επιτρέψει η Ελλάδα να «βαθμολογηθεί» επαρκώς στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η εκταμίευση των δόσεων

Γνωρίζοντας πως τον Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και τοκοχρεολύσια ύψους 9,8 δισ. ευρώ η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να προσχωρήσει στις θέσεις της αναφορικά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις (απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, φάρμακα, εμπορικές μισθώσεις, τιμή πώλησης βιβλίων κ.α.) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την έγκυρη εκταμίευση των δόσεων δ' τριμήνου 2013 - α' τριμήνου 2014 ύψους 14,1 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα στελέχη της Ε.Ε, αλλά και του ΔΝΤ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να αποφασισθεί η σύνδεση της εκταμίευσης των δόσεων με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως το Eurogroup της Αθήνας την 1η Απριλίου. «Αυτό είναι κάτι που αποφασίζεται στο Eurogroup. Εκτιμώ πως θα θέλουν να συνδέσουν ορισμένες πληρωμές με πολύ συγκεκριμένες δράσεις», ανέφερε στέλεχος του Ευρωσυστήματος.

Τα «ομόλογα Αλογοσκούφη»

Το ΔΝΤ, το οποίο δηλώνει λιγότερο διατεθειμένο να ερμηνεύσει τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών ως «περιστασιακό φαινόμενο» εν όψει των ευρωεκλογών και ζητά πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα, εφόσον ικανοποιηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θα εξετάσει στα τέλη Απριλίου την εκταμίευση δόσεων ύψους 5,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (δ' τριμήνου 2013 - α' τριμήνου 2014) υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει ενδιάμεσα από την Ευρωζώνη ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο έως τον Απρίλιο 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό θα εξετασθεί στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου, οπότε θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ οι αποφάσεις για τα λεγόμενα «ομόλογα Αλογοσκούφη», τα οποία είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των τραπεζών. Εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτά τα χρεόγραφα αντί να εξοφληθούν, αντικατασταθούν, τότε καλύπτεται το κενό για το επόμενο έτος.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως η στάση του ΔΝΤ από τον Ιούλιο του 2014 θα γίνει ακόμη πιο «διεκδικητική» (τον Αύγουστο θα λήγουν ελληνικά ομόλογα 7,2 δισ. ευρώ). Καθώς το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωζώνης θα έχει ολοκληρωθεί και το Ταμείο θα είναι σε εκείνη τη φάση ο μόνος ενεργός χρηματοδότης της Ελλάδας αναμένεται να θέσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να παράσχει τη στήριξή του, αφενός την πλήρη κάλυψη των πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας από την Ε.Ε. για το διάστημα 2015-2016, αφετέρου τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους χρέους και την «ταυτοποίηση» των αποφάσεων για την ελάφρυνσή του.

ΑΠΕ/ΔΟΛ

 ''The New Daily Mail''
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ