2014-03-03 17:28:18
Φωτογραφία για Ποια «δώρα» σου υπόσχεται η κυβέρνηση για να ανακαινίσεις το σπίτι σου
Ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα –και παρά τη «δυστοκία» των τραπεζών να εξασφαλίσουν έστω και τα ελάχιστα κεφάλαια στους υποψήφιους επενδυτές, είναι το «εξοικονομώ κατ ‘οίκον». Ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με στόχο να μας …πείσει να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας. Ήταν τέτοια η επιτυχία του ώστε τώρα να σχεδιάζεται όχι μόνο η εξασφάλιση περισσότερων κονδυλίων για την παράτασή σου, αλλά ακόμη και η παροχή πρόσθετων κινήτρων. Δείτε ποια θα είναι αυτά.

Το κυβερνητικό σχέδιο που αποσκοπεί στο να τονωθεί –έμμεσα- ο χώρος της οικοδομής (σ.σ δεδομένου ότι ανεγέρσεις νέων πολυκατοικιών δεν γίνονται όλο το ενδιαφέρον έχει πέσει στις ανακαινίσεις και το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον εντάσσεται σε ακριβώς αυτή την κατηγορία) περιλαμβάνει:

1. Εξασφάλιση νέων κονδυλίων ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι περισσότεροι που θέλουν να αλλάξουν ενεργειακή βαθμίδα στα σπίτια τους καθώς τα εισοδηματικά όρια έχουν ανέβει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Πρακτικά, υπάρχουν τρεις κατηγορίες:


Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 €. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 30% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 70%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από την τράπεζα.Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 12.000 € και δεν ξεπερνά τις 40.000€ ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 20.000 € και δεν ξεπερνά τις 60.000€. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 65% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 35%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.Στην τρίτη κατηγορία κατατάσσονται ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 40.000 € και δεν ξεπερνά τις 60.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 60.000€ και δεν ξεπερνά τις 80.000€. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 85% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 15%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης.2. Η δεύτερη παροχή που σχεδιάζεται, αφορά στην επαναφορά της φορολογικής έκπτωσης η οποία καταργήθηκε. Το πρότεινε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Τα ποσοστά της φορολογικής έκπτωσης δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Πάντως, μέχρι να καταργηθεί, η έκπτωση φόρου είχε διαμορφωθεί στο 10% επί της δαπάνης.

3. Η τρίτη παροχή που σχεδιάζεται, αφορά στην παροχή πρόσθετης οικονομικής επιδότησης. Τα κεφάλαια προτείνεται να προέλθουν από τα «αδιάθετα» του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο, να δοθεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει να πάρει επιδότηση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης ή να χρηματοδοτήσει μέρος από την ανακαίνιση του σπιτιού του.

Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ»... Ο ΜΙΤΣΕΛ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ»... Ο ΜΙΤΣΕΛ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ