2014-03-05 07:57:30
Φωτογραφία για ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Στα χέρια του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά περνά πλέον η διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς οι ημερομηνίες καθίστανται ασφυκτικές και τα βήματα προόδου είναι μικρά. Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να επεξεργαστούν περαιτέρω τις ελληνικές θέσεις και τα κυβερνητικά επιχειρήματα στα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το προσεχές Eurogroup δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ' ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων. Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε η έγκριση για την δόση θα δοθεί από το Eurogroup το πιθανότερο μέσω τηλεδιάσκεψης ή σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου).


Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να σταθμίσει με πολιτικά κριτήρια την ελληνική πρόοδο και να μην σταθεί δογματικά απέναντι στην αξιολόγηση απομονώνοντας μεμονωμένες αστοχίες σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως «εάν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από την εξέταση της τρόικας και εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει μια ταχεία εκταμίευση των κεφαλαίων προς την Ελλάδα». Θέλοντας να καταδείξει πως τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα ο επικεφαλής του ταμείου δήλωσε από την πρωτεύουσα της Λετονίας πως τα πρώτα βήματα για την αποδέσμευση των υπολειπόμενων 10,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, θα μπορούσαν να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις

Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ η Κυβέρνηση δέχθηκε χθες να υιοθετήσει 289 συστάσεις σε σύνολο 329, υπαναχωρώντας σε 15 θέματα στα οποία επέμενε η τρόικα. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η κυβέρνηση πρότεινε να απελευθερωθεί αρχικά η τιμή μόνο στα φαρμακεία με ένα ανώτατο όριο που θα είναι οι σημερινές ανώτατες τιμές με βάση τη διατίμηση και με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους 33% των φαρμακοποιών. Δέχθηκε δε να απελευθερωθεί η διάθεση των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση που κατά την τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή δεν πέσουν οι τιμές.

Στο γάλα οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν σχεδόν εκλείψει. Υπάρχει συμφωνία για κατάργηση του όρου «φρέσκο» και οι ενστάσεις περιορίζονται μόνο στο αν θα υπάρξει πρόσθετη κατηγορίας γάλακτος με τη σήμανση «μιας ημέρας».

Στα βιβλία η τρόικα συμφώνησε να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης να ισχύει ενιαία τιμή μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την 1η έκδοση και σε όλα τα υπόλοιπα να απελευθερωθεί η ελάχιστη τιμής πώλησης.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ