2014-03-06 10:49:26
Φωτογραφία για Ουκρανία - Ψυχρό ραντεβού Λαβρόφ - Κέρι...!!!
Η συζήτηση «ήταν δύσκολη», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης συνοψίζοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικράτησε στις δύο συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, χτες στο Παρίσι, οι οποίες αποδείχτηκαν άκαρπες.

Ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ είχαν ένα πρώτο ψυχρό τετ α τετ στο Παρίσι για την κρίση στην Ουκρανία

Η συζήτηση «ήταν δύσκολη», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης συνοψίζοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικράτησε στις δύο συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, χτες στο Παρίσι, οι οποίες αποδείχτηκαν άκαρπες.

Στο μόνο που συμφώνησαν είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις που τείνουν να μετατραπούν σε διπλωματικό μαραθώνιο με ασαφή ακόμα τη γραμμή τερματισμού. Κι αυτό γιατί το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας μοιάζει αγεφύρωτο, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.


Οι μεν Ρώσοι επιμένουν ότι η τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι παράνομη, ενώ παράλληλα θέλουν ως βάση κάθε διαλόγου να είναι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης με τη μεσολάβηση της ΕΕ και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός του 2014.

Σε κλοιό Ρώσων στρατιωτών βρίσκεται το λιμάνι της Σεβαστούπολης

Οι δε Αμερικάνοι εμμένουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ωστόσο ο Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, οι συναντήσεις του με τον Κέρι επικεντρώθηκαν «στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις ενέργειες που οι εταίροι της Ρωσίας προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή διαμέσου του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου Ρωσίας-NATO και άλλων διεθνών οργανισμών, ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας».

Ο Τζον Κέρι, αφού ξεκαθάρισε ότι η θέση των ΗΠΑ δεν «άλλαξε στο ελάχιστο» και πως η χώρα του «δεν θα αφήσει ατιμώρητη την παραβίαση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», καλώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, προσέθεσε πως συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών να συνεχιστούν οι συζητήσεις «σε εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες καθώς πιστεύει ακράδαντα πως μέσω διαλόγου μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Αναμένεται να συναντηθεί σήμερα εκ νέου με τον Λαβρόφ και επισήμανε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία» τις οποίες και θα συζητήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πόλη του Ντόνετσκ διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια.

Νωρίτερα, οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ ζήτησαν και την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και κυρίως στα ανατολικά και την Κριμαία.

Μέρκελ - Πούτιν

Στο μεταξύ, εν όψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να συμφωνήσει άμεσα στη συγκρότηση ομάδας επαφής και τόνιζε ότι εάν η Μόσχα δεν εμφανίζονταν διαλλακτική, τότε η Γερμανία θα τασσόταν υπέρ των κυρώσεων. Ωστόσο, η ένωση βιομηχάνων είχε φροντίσει να προειδοποιήσει κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, θεωρώντας πως θα προκαλούσε ρωσικά αντίποινα με σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία είχαν και ο Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση προς τη Μόσχα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χτες την πλήρη επανεξέταση της συνεργασίας του με τη Ρωσία. Η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ότι ψυχροπολεμικά στερεότυπα «εξακολουθούν να εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας».

Τέλος, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως διπλασιάζει την από αέρος αστυνόμευση στη Βαλτική και πως σχεδιάζει την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Πολωνία και σε άλλες συμμαχικές χώρες στην Ανατ.Ευρώπη.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΛΑΠΑΚ

Ο «τσάρος» της οικονομίας

«Ψίχουλα» θεώρησε προφανώς τα 11 δισ. ευρώ που προσέφερε στην Ουκρανία η Κομισιόν ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας. Ο Αλεξάντερ Σλάπακ δήλωσε ότι, αν δεν έχει καλύτερη προσφορά, θα συνεχίσει την οικονομική συνεργασία της χώρας του με τη... Μόσχα.

Πρόκειται για το πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προσφέρει η Μόσχα στο Κίεβο και η Ρωσία είχε αγοράσει ήδη ουκρανικά ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων τον Δεκέμβριο

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους, ο Σλάπακ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αγγίξουν τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι δυτικοί επενδυτές. Αντιθέτως, διαβεβαίωσε, θα συζητήσει για πιθανές λύσεις με το ΔΝΤ.

Η αγωνία για την αναδιάρθρωση του συνόλου του χρέους της Ουκρανίας είχε προκαλέσει νωρίτερα έντονες διακυμάνσεις στα ουκρανικά ομόλογα.

Ο Σλάπακ έχει θητεύσει και παλαιότερα υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, ενώ υπήρξε αρμόδιος και για το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της χώρας του. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποκτήσει επαφές με τους Ευρωπαίους και γνωρίζει αρκετά καλά τα «κουμπιά» τους.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ