2014-03-06 16:30:36
Φωτογραφία για Τρικύλινδρος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, πρότυπο πολιτισμένης λειτουργίας από την Opel
Αθόρυβος, ισχυρός, καθαρός: ο νέος κινητήρας του ADAM έχει μικρές διαστάσεις αλλά μεγάλες δυνατότητες. Συνδυάζει αριστοτεχνική μηχανολογική ακρίβεια με προηγμένες τεχνολογίες και πετυχαίνει επίπεδα επιδόσεων που διαψεύδουν το λιλιπούτειο μέγεθός του. Εξίσου σημαντικό για την τσέπη των οδηγών, είναι οικονομικός και οικολογικός με 4,3 lit / 100 km και 99 g/km CO2 στο μικτό κύκλο – τιμές που κατατάσσουν το ADAM σε προνομιούχες κατηγορίες σε χώρες που το φορολογικό σύστημα βασίζεται στις εκπομπές CO2.

Πρώτος σε μία νέα οικογένεια μικρών βενζινοκινητήρων με επεκτατικές βλέψεις, ο 12-βάλβιδος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo είναι το επόμενο βήμα στην επέλαση κινητήρων της Opel μετά το πρόσφατο λανσάρισμα των νέων οικογενειών μεσαίων συνόλων βενζίνης και diesel 1.600 κυβ. εκ. Αυτές οι τρεις οικογένειες κινητήρων μοιράζονται κοινό DNA και στόχο εξέλιξης: να είναι οι πιο πολιτισμένες στις αντίστοιχες κατηγορίες τους
. Ξεκινώντας από λευκό φύλλο χαρτί, οι μηχανικοί της Opel στο Rüsselsheim προσπάθησαν να εξαλείψουν τα χαρακτηριστικά κραδασμών που κατά κανόνα αμαυρώνουν τα πλεονεκτήματα οικονομίας των τρικύλινδρων κινητήρων. «Θελήσαμε όχι μόνο να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2, αλλά και να αποδείξουμε ότι οι τρεις κύλινδροι μπορούν να λειτουργούν εξίσου πολιτισμένα με τους τέσσερις ή και περισσότερους» σχολιάζει ο Dr. Matthias Alt, Επικεφαλής Μηχανικός στο τμήμα Μικρών Βενζινοκινητήρων της Opel. «Αντιμετωπίσαμε στην πηγή τους τα κρίσιμα θέματα ζυγοστάθμισης, θορύβων και κραδασμών που σχετίζονται με τους συμβατικούς τρικύλινδρους κινητήρες και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αγοραστές του ADAM θα ενθουσιαστούν με τα αποτελέσματα.»

Το μπλοκ κυλίνδρων, από χυτό αλουμίνιο υπό υψηλή πίεση είναι σχεδιασμένο για να μειώνει τους θορύβους και το βάρος. Η μπεκιέρα υψηλής πίεσης και τα μπεκ είναι απομονωμένα από την κυλινδροκεφαλή για να ελαχιστοποιείται η μετάδοση παλμών, ενώ η αντλία και οι σωληνώσεις καυσίμου έχουν υποστεί ακουστική επεξεργασία.

Ένα ακόμα στοιχείο που συμβάλλει στην αθόρυβη λειτουργία είναι η τοποθέτηση ενός αντικραδασμικού άξονα στο κάρτερ λαδιού. Χρησιμοποιώντας καδένα με ανάστροφη οδόντωση για αθόρυβη λειτουργία, περιστρέφεται αντίθετα με τη φορά του στροφάλου, ενώ λόγω της βελτιστοποιημένης μάζας εξουδετερώνονται οι εγγενείς κραδασμοί της λειτουργίας των τριών κυλίνδρων.

Άλλα μέτρα μείωσης θορύβων περιλαμβάνουν: ακουστικά βελτιστοποιημένα καλύμματα για το πάνω και εμπρός τμήμα του κινητήρα, την πολλαπλή εισαγωγής και τα κελύφη των εκκεντροφόρων. Επίσης, μόνωση στροφάλου με κουζινέτα στα βασικά ρουλεμάν στροφάλου, υπερσυμπιεστής ελαφρού ‘σφυρίγματος’ και κάρτερ λαδιού από ατσάλι.

Με αυτό τον μελετημένο ‘σχεδιασμό ήχου’, ο νέος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo είναι πιο πολιτισμένος από άλλες τρικύλινδρες μονάδες αλλά και πιο αθόρυβος από πολλές τετρακύλινδρες. Για παράδειγμα, σε εργαστηριακές δοκιμές υπό πλήρες φορτίο, εκπέμπει λιγότερο θόρυβο σε όλες τις στροφές από ατμοσφαιρικούς κινητήρες εφάμιλλης ισχύος με κυβισμό 1.600 κυβ. εκ.

Ισχυρός: Μικρός κινητήρας με μεγάλες ικανότητες

Ο νέος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo σφύζει από δύναμη. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ισχύος που κάνουν το ‘down-sizing’ να μοιάζει με ‘right-sizing’, καθώς συναγωνίζεται σε ροπή τους περισσότερους ατμοσφαιρικούς κινητήρες 1.600 κυβ. εκ.

Στο ADAM, ο 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo αποδίδει 166 Nm από τις 1.800 rpm. Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 30% περισσότερη ελκτική ισχύ από όσο παράγει ο ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.600 κυβ. εκ. στις ίδιες στροφές. Η έκδοση 85 kW/115 hp ανεβάζει σταθερά τις στροφές μέγιστης ροπής στις 4.700 rpm. Η πολλαπλή εισαγωγή ενσωματώνεται με απόλυτη ακρίβεια στην αλουμινένια κυλινδροκεφαλή, στην οποία βιδώνεται απευθείας ο μικροσκοπικός, χαμηλής αδράνειας υγρόψυκτος υπερσυμπιεστής. Χάρη σ’ αυτό το συμπαγές σύνολο η πίεση υπερπλήρωσης παράγεται ταχύτατα, κάτι που προσφέρει στον 1.0 turbo υψηλή ισχύ στις χαμηλές στροφές.

Τα μπεκ έξι οπών στο σύστημα άμεσου ψεκασμού είναι κεντρικά τοποθετημένα πάνω από κάθε έμβολο με σκοπό την αποδοτική καύση, ενώ ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής συνεισφέρει στη βέλτιστη αναπνοή του κινητήρα. Μία αντλία λαδιού δύο παροχών και η ελεγχόμενη αντλία νερού που αποσυνδέεται όταν το ψυκτικό του κινητήρα είναι κρύο για να επιταχύνει την προθέρμανση, συμβάλλουν επίσης στη χαμηλή κατανάλωση.

Ο 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo νέας γενιάς με νέο, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο προστίθεται στην τρέχουσα γκάμα ατμοσφαιρικών, τετρακύλινδρων κινητήρων του ADAM που συνδυάζονται με 5-τάχυτα μηχανικά κιβώτια: τον κινητήρα 1.2L με 51 kW/70 hp και 115 Nm, και τις δύο μονάδες 1.4L που αποδίδουν 64 kW/87 hp και 74 kW/100 hp, και οι δύο με ροπή 130 Nm.

Ακριβές: Νέο, ελαφρύ κιβώτιο με ομαλή διαδικασία αλλαγών σχέσεων

Ένα νέο, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο συνδυάζεται με το νέο, τρικύλινδρο κινητήρα του ADAM. Με συμπαγή σχεδίαση και βάρος μόλις 37 kg, είναι περίπου 30% ελαφρύτερο από τη μονάδα που αντικαθιστά.

Προσφέροντας ανώτερη ποιότητα διαδικασίας αλλαγής και άριστη ακρίβεια με μικρότερη διαδρομή και μικρότερη δύναμη αλλαγής, το νέο κιβώτιο ενσωματώνει πολλές από τις βελτιώσεις που πρόσφατα εισήγαγε η Opel. Μεταξύ αυτών, η χρήση γραναζιών με φαρδιές ασύμμετρες οδοντώσεις, συγχρονιζέ τριπλού κώνου στην 1η και 2η αλλά και διπλού κώνου για την 3η και 4η σχέση. Η όπισθεν είναι επίσης συγχρονισμένη. Πέραν του ADAM, αυτό το νέο κιβώτιο με τη ‘βελούδινη’ διαδικασία αλλαγών θα λανσαριστεί σταδιακά και σε άλλα μοντέλα Opel.

Περισσότερες προτάσεις εξατομίκευσης για το καλύτερα συνδεδεμένο μικρό αυτοκίνητο

Έχοντας ήδη στεφθεί πρωταθλητής εξατομίκευσης της Opel, το ADAM εξακολουθεί να βελτιώνεται. Η δίχρωμη παλέτα επεκτείνεται τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες. Με την προσθήκη επτά επιπλέον αποχρώσεων αμαξώματος και τεσσάρων νέων χρωμάτων οροφής, το ADAM διαθέτει μία εξαιρετική συλλογή 18 εξωτερικών αποχρώσεων και έξι χρωμάτων οροφής για τους δίχρωμους συνδυασμούς. Οι πέντε νέες αποχρώσεις αμαξώματος που θα λανσαριστούν μέχρι την άνοιξη είναι: η κομψή ασημί “Silverwalker”, η πλούσια καφέ σκούρα “Mr. Darkside”, η έντονη μπλε “Let it Blue”, μία τολμηρή πράσινη “Dancing Green” και η διακριτική ζεστή γκρι (“Pink-Kong”). Η λίστα προτάσεων εξατομίκευσης για το ADAM συνεχίζει να αυξάνεται και τώρα περιλαμβάνει πέντε νέες υφασμάτινες επενδύσεις καθισμάτων, επτά νέους διακόσμους καμπίνας, μία νέα επένδυση οροφής και δύο νέες αποχρώσεις εσωτερικού καθρέπτη, τέσσερα νέα χρώματα μπάρας λογοτύπου και δύο νέα σετ εξωτερικών αυτοκόλλητων. Στο Σαλόνι της Γενεύης, θα αποκαλυφθούν ακόμα περισσότερες εξωτερικές αποχρώσεις και επενδύσεις εσωτερικού. Με όλες τις νέες επιλογές, οι δυνατότητες εξατομίκευσης της τελευταίας γκάμας ADAM είναι τώρα σχεδόν απεριόριστες, ώστε να μπορούν οι αγοραστές να δημιουργήσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους.

Αφού σχεδιάσουν το αυτοκίνητό τους όπως ακριβώς επιθυμούν, οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν την καλύτερη συνδεσιμότητα που διατίθεται στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων. Το ADAM διαθέτει το προηγμένο σύστημα IntelliLink της Opel που υπόσχεται προηγμένη συνδεσιμότητα και εφαρμογές. Αυτό το σύστημα infotainment είναι πλήρως συμβατό με τα τελευταία smartphones με λειτουργικό ANDROID και Apple iOS. Προσφέρει συνδεσιμότητα USB και Bluetooth, audio streaming, έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 7-ιντσών και επτά ηχεία. Το σύστημα IntelliLink της Opel στο ADAM προσφέρει πλοήγηση με την εφαρμογή BringGo και τις εφαρμογές Stitcher και TuneIn. Η ενσωμάτωση συσκευών Apple iOS στο σύστημα επιτρέπει φωνητικό έλεγχο SIRI EYES FREE. Με αυτό, οι οδηγοί μπορούν, για παράδειγμα, να ‘ακούνε αντί να διαβάζουν’ εισερχόμενα SMS αλλά και να υπαγορεύουν SMS, αφοσιωμένοι πάντα στο δρόμο και με τα χέρια στο τιμόνι. Το IntelliLink είναι μία βραβευμένη, ασφαλής και εύχρηστη τεχνολογία, αλλά και απίστευτα προσιτή και καθιστά το ADAM το καλύτερα συνδεδεμένο μικρό αυτοκίνητο της αγοράς.
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ