2014-03-07 18:05:05
Φωτογραφία για Τα σημάδια που αποκαλύπτουν έναν ψεύτη
Πόσο συχνά αναρωτιέστε αν ο συνομιλητής σας είναι ειλικρινής ή σας κοροϊδεύει; Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Γουισκόνσιν σας διαλύει τις αμφιβολίες, παρουσιάζοντας όλα τα σημάδια που αποκαλύπτουν έναν ψεύτη Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 104 εθελοντές και έπαιξαν μαζί τους ένα παιχνίδι που ονόμασαν «Τελεσίγραφο».

Οι κανόνες απλοί: έδιναν κρυφά σε ένα άτομο χρήματα και στη συνέχεια τον σύστηναν σε ένα δεύτερο άτομο. Το πρώτο άτομο έπρεπε να πείσει το δεύτερο άτομο να μοιραστούν το ποσό που του δόθηκε (χωρίς το δεύτερο άτομο να ξέρει πόσο μεγάλο ποσό είναι αυτό). Αν ο δεύτερος παίκτης δεν αποδεχτεί την μοιρασιά, τότε παίρνει ένα συμβολικό ποσό και ο πρώτος δεν παίρνει τίποτα. Ετσι, το άτομο με τα χρήματα έχει κίνητρα για να κάνει την προσφορά, καθώς επίσης και, ενδεχομένως, να μπλοφάρει.

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των παικτών, οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παίκτες που έλεγαν ψέματα είχαν τρία πολύ κοινά και εμφανή χαρακτηριστικά.


1. Πολυλογία

Οι ψεύτες είχαν την τάση να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερες λέξεις για να κάνουν τις απόψεις τους πολύ πιο πειστικές. «ακριβώς όπως η μύτη του Πινόκιο , ο αριθμός των λέξεων μεγαλώνει μαζί με το ψέμα» εξηγούν οι ερευνητές. Η μόνη προειδοποίηση εδώ είναι ότι οι άνθρωποι που εξαπατούν απλώς αποκρύπτοντας γεγονότα, αντί να λένε ψέματα, έτειναν επίσης να χρησιμοποιούν λιγότερες λέξεις.

2 . Βωμολοχία

Οι άνθρωποι που βρίζουν πιο συχνά λένε και περισσότερα ψέματα και μάλιστα στο πλαίσιο της μελέτης, η βωμολοχία ήταν πολύ πιο έντονη όταν δεν έπιαναν τα επιχειρήματα τους. «Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζεται πολλή ενέργεια για να αναπαράγει κάποιος ψέματα. Χρησιμοποιώντας τόσο πολύ το μυαλό για να δημιουργήσουν το ψέμα μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξουν τον εαυτό τους σε άλλους τομείς» εξηγούν οι ερευνητές.

3. Προβολή

Οι ψεύτες έτειναν να χρησιμοποιούν αντωνυμίες τρίτου προσώπου πιο συχνά ( «αυτός», «αυτή», «αυτά») αντί να κάνει προσφορές και αιτιολογήσεις σε πρώτο πρόσωπο ( «εγώ» ή «εμένα»). Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «αυτός είναι ένας τρόπος να αποστασιοποιηθούν και να απαλλαγούν από το ψέμα τους». Επίσης οι ερευνητές προσθέτουν, ότι οι ψεύτες συχνά χρησιμοποιούν πιο σύνθετη δομή προτάσεων.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για την ανθρώπινη πλευρά αυτού του πειράματος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 70% των παικτών, είπε την αλήθεια για το πόσα χρήματα είχε πάρει.
iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ