2014-03-09 12:01:22
Φωτογραφία για Η μεγάλη ελληνική ευκαιρία από την κρίση στην Ουκρανία
Επειδή πολλά λέγονται και άλλα περισσότερα γράφονται – κυρίως αρνητικά, γιατί, ως γνωστόν, σύμφωνα με το «δημοσιογραφικό δίκαιο», αυτά δίνουν τηλεθεάσεις και κυκλοφορίες – για τις ελληνικές επιπτώσεις από την ουκρανική εμπλοκή, ο Τειρεσίας αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ένα – δύο πράγματα, γι” αυτή την ιστορία.

Κατ” αρχήν, οι εξελίξεις δεν είναι απαραίτητο να είναι δυσάρεστες. Αντιθέτως, μπορεί και να είναι …ευχάριστες, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα μπορεί και να βγει ενισχυμένη. Πώς; Αναδεικνύοντας τον προφανή γεωστρατηγικό της ρόλο, αφού ό,τι και να γίνει, το Αιγαίο θα το χρειασθούν όλοι, αλλά και αξιοποιώντας, για πρώτη φορά ιστορικά, τα ενεργειακά αποθέματα στα θαλάσσια οικόπεδα της.

Γιατί, η ΕΕ μόλις τώρα αντιλαμβάνεται, για μια ακόμα φορά, ότι η τεράστια ενεργειακή εξάρτηση της από τη Μόσχα, μόνο σε περιπέτειες μπορεί να την βάλει. Το είχε καταλάβει και προ 5ετίας, όταν η Ρωσία είχε και πάλι μιας μορφής εμπλοκή με την Ουκρανία, αλλά δεν είχε δώσει τότε την απαιτούμενη σημασία. Τώρα, θα το κάνει, γιατί θα αναγκασθεί.


Το γεγονός θα έχει ως αποτέλεσμα, να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην αξιοποίηση των «δικών της» ενεργειακών πόρων και οι ελληνικοί θα είναι πολύ υψηλά στη σχετική λίστα. Αρκεί η Αθήνα, για πρώτη και τελευταία φορά, να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να παίξει το χαρτί της στην διεθνή διπλωματική σκηνή και να κερδίσει.

Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας υπολογίζει ότι τα μελλοντικά έσοδα από τα θαλάσσια οικόπεδα μπορεί να φτάσουν στα 150 δισ. ευρώ, θα ήταν «έγκλημα» να μην αρπάξει αυτή την ευκαιρία που του δίνεται, με αφορμή το ουκρανικό, από τα μαλλιά. Και να αποδείξει εμπράκτως στις Βρυξέλλες ότι θα ήταν προτιμότερο να αξιοποιηθεί το ελληνικό αέριο, αφήνοντας κατά μέρος τις περιπέτειες στη Ρωσία και όπου αλλού.

Το συμπέρασμα; Αυτή εμπλοκή στην Κριμαία, μπορεί, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να φέρει πολύ γρηγορότερα απ” ό,τι αναμένονταν το ελληνικό αέριο στην επιφάνεια.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Opel θα λανσάρει το OnStar το 2015
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Opel θα λανσάρει το OnStar το 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ