2014-03-19 21:50:40
Φωτογραφία για Απομακρύνει τα στρατεύματά της από την Κριμαία η Ουκρανία
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο πετά πάνω από Ουκρανούς στρατιώτες, σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στο χωριό Strelkovo, στην περιφέρεια Kherson, δίπλα στην Κριμαία.

Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει η Ουκρανία, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό επικεφαλής για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην Κριμαία, Andriy Parubiy, στόχος είναι η «γρήγορη και αποτελεσματική» μεταφορά των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην ηπειρωτική Ουκρανία.

Νωρίτερα, φιλο-ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ναυτικές βάσεις,  συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγείου του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία.

Η απόφαση για την απομάκρυνση των στρατευμάτων έρχεται μια μέρα μετά την υπογραφή των ηγετών της Κριμαίας της συνθήκης προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία.

«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αποσύρουμε τους στρατιώτες αλλά και μέλη των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μπορέσουν γρήγορα και αποτελεσματικά να επιστρέψουν στην επικράτεια της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.


Σύμφωνα με τον ίδιο σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή σύστημα που θα απαιτεί βίζα για όσους Ρώσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.

Καταλήψεις ναυτικών βάσεων και τελεσίγραφα

Εν τω μεταξύ νωρίτερα την Τετάρτη φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν δύο ναυτικές βάσεις στην Κριμαία μεταξύ των οποίων ήταν και ο ναύσταθμος στη Σεβαστόπολη.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη πληροφορίες θέλουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, υπεύθυνο του ναύσταθμου στην Σεβαστόπολη να έχει απαχθεί από αγνώστους και τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, να στέλνει τελεσίγραφο τριών ωρών, (το οποίο έληξε περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδας) στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και «όλους τους άλλους ομήρους».

«Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ συνελήφθη προσωρινά κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών.

Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.

ΗΠΑ: Επικίνδυνη κατάσταση

Στην καταδίκη των ρωσικών κινήσεων για την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αυτές  δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκανε την αυτή τη εκτίμηση μετά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άοπλων φιλορώσων εθελοντών  στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Κυρώσεις

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», είπε.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών. «Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα αντιδράσει επιβάλλοντας ισοδύναμα μέτρα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει τη σύγκρουση των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ