2014-03-28 01:14:17
Φωτογραφία για Πεθερά και νύφη: Μία σχέση αέναης προσπάθειας για συνύπαρξη!
«Όλα του γάμου δύσκολα» λένε και μία από τις «δυσκολίες» που καλείστε να αντιμετωπίσετε είναι η μέχρι πρότινος μία και μοναδική γυναίκα της ζωής του άντρας σας…η πεθερά σας! 

 

Είναι γεγονός ότι οι εντάσεις μεταξύ πεθεράς και νύφης συχνά επιδεινώνονται. Νιώθουν και οι δύο παραμελημένες και αδικημένες, ενώ το ζευγάρι καβγαδίζει και μπορεί να φτάσει στο διαζύγιο. Η νύφη ανταγωνίζεται μία γυναίκα που γνωρίζει τον σύζυγό της καλύτερα από την ίδια! Η πεθερά πάλι από την πλευρά της θεωρεί τη γυναίκα του γιου της «ασήμαντη» και το γεγονός ότι θα μπορούσε να κλέψει την καρδιά του γιου της είναι ένα σενάριο αδιανόητο. Άλλες φορές πάλι, η πεθερά θεωρεί ότι η νύφη της έχει κλέψει τον γιο της αποτελώντας αιτία να τη μισήσει. Στην καλύτερη περίπτωση, τη θεωρεί ως τη γυναίκα που ήταν σε θέση να δεχθεί τον γιο της και τον έκανε να φύγει από το σπίτι, από την εφηβική κρεβατοκάμαρά του, από την ιδιότητά του ως «παιδί», και τελικά την αποδέχεται και την αγαπά ως δική της κόρη.


Η δύσκολη σχέση μεταξύ πεθερών και νυφών υπήρχε πάντα σε όλες τις εποχές και είναι ικανή να οδηγήσει στη δημιουργία μη αναστρέψιμων εντάσεων και να επιφέρει προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού. Συμφιλιωθείτε με την πεθερά σας επιστρατεύοντας την ψυχραιμία σας, την υπομονή σας και τη διπλωματικότητα που σας διακρίνει, γιατί «το ήσυχο το αρνί, τρώει από δύο μάνες» λένε Από πού πηγάζει η αντιπαλότητα μεταξύ πεθεράς και νύφης;

Για να προσεγγίσουμε το εν λόγω ερώτημα και να αναζητήσουμε τις ρίζες αυτής της ανταγωνιστικής σχέσης, θα πρέπει αρχικά να κάνουμε μια στάση στην επιστήμη της παλαιοντολογίας και της ανθρωπολογίας. Οι οικογενειακές σχέσεις, όπως γνωρίζουμε, σχηματίστηκαν αργά και σταδιακά. Εκατομμύρια χρόνια πριν, όπως στη ζούγκλα σαν τα ζώα έτσι και οι γυναίκες γεννούσαν παιδιά, τα μεγάλωναν μέχρι να ωριμάσουν χωρίς να γνωρίζουν τον πατέρα. Ούτε η σύνδεση του ζευγαριού ούτε η σχέση πατέρας-παιδιού υπήρχαν. Σήμερα, οι πρώτες 23 ώρες είναι αρκετές για τη δημιουργία ενός ισχυρού και προστατευτικού δεσμού μητέρας-παιδιού. Το πρόβλημα λοιπόν της αντιπαλότητας έγκειται στο γεγονός ότι οι μητέρες είναι υπερπροστατευτικές προς τον γιο τους.

Καμία μητέρα δεν έχει την ίδια σχέση με την κόρη της όπως με τον γιο της. Πράγματι, στη σχέση μητέρας-κόρης φαίνεται να υπάρχει ένα υπόβαθρο αντιπαλότητας που δεν εντοπίζεται όμοιο στη σχέση της με τον γιο. Παράλληλα, εάν η σχέση της μητέρας με τον σύζυγό της έχει φθαρεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε η μητέρα πρόκειται να εκφράσει την αγάπη που δεν λαμβάνει από το σύζυγό της στον γιο της. Ο γιος εν προκειμένω παίρνει συμβολικά τη θέση του πατέρα, γιατί προσφέρει την αγάπη και το σεβασμό στη μητέρα του. Έτσι, μπορείτε κανείς να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί, όταν θα πρέπει η μητέρα να αποκοπεί από τη σχέση αυτή εξαιτίας ενός νεαρού κοριτσιού Ωστόσο, θα παρατηρήσετε ότι η μητέρα διατηρεί μια αρμονική σχέση με τον γαμπρό της. Ο γαμπρός δεν αποτελεί απειλή, δεν είναι του ίδιου φύλου και ως εκ τούτου δεν αναλαμβάνει τους ρόλους που αναλαμβάνει μια γυναίκα συγχρόνως, της μάνας, της νοικοκυράς και της εργαζομένης. Η μνησικακία προς τις νύφες έχει τις ρίζες της στη βαθιά γνώση των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στη φύση και τον πολιτισμό. Οι γυναίκες γνωρίζουν τη δύναμη των γυναικών. Ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι το μόνο όριο σε αυτήν τη μητρική εξουσία είναι ο νόμος που ενσαρκώνεται από τον πατέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιες μητέρες θα προσπαθήσουν να εισαγάγουν την αμφιβολία στους γιους τους και να τους κάνουν να πάρουν μια απόσταση από εκείνη που παντρεύτηκαν: «Να μην αφήσουν τον εαυτό τους να ξεγελαστούν! Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!» Ορισμένες φορές θέλοντας να λειτουργήσουν «υποστηρικτικά», κάποιες δεν διστάζουν να αναπτύξουν διαβολικές στρατηγικές.

Τύποι πεθερών

Η παρεμβατική πεθερά

Κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων η πεθερά σας μπορεί να διεισδύσει στον χώρο σας και στη σκέψη σας. Αυτό μπορεί να συμβεί και συμβαίνει εάν ο άντρας σας δεν έχει απαγκιστρωθεί από τη γνώμη της οικογένειάς του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και να επιδεινωθεί με τις συνεχείς εισβολές της πεθεράς στο σπίτι σας.

Η κτητική πεθερά

Η κτητικότητα μπορεί να δημιουργήσει με τη σειρά της σοβαρές συγκρούσεις στη σχέση του ζευγαριού. Η σύζυγος μπορεί να αισθανθεί ότι έχει απορριφθεί, επειδή ο άντρας της αποδέχεται με χαρά τη φροντίδα από τη μητέρα του και είναι συγκαταβατικός σε όλες τις υποδείξεις της. Για να συνοψίσουμε, η Πεθερά έχει προτεραιότητα.

Η πεθερά που χειραγωγεί

Τις περισσότερες στιγμές είναι εκεί για να δημιουργήσει ένταση στη σχέση με απώτερο σκοπό τον χωρισμό του ζευγαριού. Η πεθερά επηρεάζει τον γιο της με τη δριμύτατη και κακοπροαίρετη κριτική που ασκεί για τη νύφη της ή διαδίδει ψευδείς φήμες που θα μπορούσαν να φτάσουν στα αυτιά του γιου της.

Η ζηλιάρα πεθερά

Μπορεί να υπάρξει επίσης κάποια μορφή ζήλιας για τη γυναίκα που θα μπει στη ζωή του γιου της ή την αγάπη του γιου της για εκείνη.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε τις συγκρούσεις

Είναι σημαντικό η νύφη να λάβει υπόψη το χάσμα των γενεών και να τρέφει σεβασμό απέναντί της. Η υπομονή και από τις δύο πλευρές δίνει χρόνο να γνωριστούν μεταξύ τους, ενώ η διαχείριση της κατάστασης με ωριμότητα πρόκειται να επιφέρει κατευνασμό των εντάσεων.

Όποια και αν είναι η στάση της πεθεράς απέναντί σας, μην την ενισχύετε! Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να δείχνετε κατανόηση. Αν η ίδια είναι επιθετική ή καχύποπτη, απλά δικαιολογήστε τη στάση της και τις ενέργειές της ως αντανάκλαση του φόβου της απώλειας του γιου της. Ακούστε την με προσοχή και καθησυχάστε την συζητώντας μαζί της ή αλλιώς προβείτε σε συμπεριφορές που θα δηλώνουν ότι την υπολογίζετε σημαντικά.

Εάν η πεθερά σας δεν είναι άνετη στη σχέση σας με το γιο της, αποφύγετε συμπεριφορές που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση. Για παράδειγμα, μην φιλάτε τον σύντροφό σας μπροστά της, μην δηλώσετε ποτέ ότι εσείς γνωρίζετε τον γιο της καλύτερα από αυτήν ή ότι τρώει καλύτερα από τη στιγμή που ζει μαζί σας!

Γιατί δεν ξεκινάτε μία δραστηριότητα μαζί της; Ψώνια, μαγείρεμα ή μια βόλτα. Γνωριστείτε λοιπόν, περάστε χρόνο μαζί και ποιος ξέρει… μία μεγάλη φιλία μπορεί να αναδυθεί!

Μην την απομακρύνεται από την οικογένειά σας. Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ σας δεν είναι εύκολη, αυτό το πρόσωπο είναι η μητέρα του άντρα σας και η γιαγιά των παιδιών σας. Προσκαλέστε την να έρθει στο σπίτι σας ή παρακολουθήστε μαζί οικογενειακές εκδηλώσεις. Μόνο θετικό κλίμα μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα. Και γρήγορα και η ίδια θα συνειδητοποιήσει ότι ο γιο της δίπλα σας είναι χαρούμενος και ότι είστε η γυναίκα που θα της φέρει εγγονάκια.

Συνοψίζοντας, σεβασμός, ανωτερότητα, ενδιαφέρον και επίπεδο είναι οι 4 λέξεις-κλειδιά, για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα μία σχέση υγιής με την πεθερά σας χωρίς να καταλήξει σε τραγωδία…

Ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι αλλαγές θα επέλθουν σταδιακά. Συχνά ο διάλογος θα είναι αναποτελεσματικός και ανίκανος να επιφέρει άμεσες λύσεις στις συγκρούσεις. Ο χρόνος είναι αυτός που θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα επιτρέψει την επούλωση.
πηγή
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ