2014-03-29 10:26:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Τρέχουν για εντάλματα εναντίον του Κράτους ύψους €12 εκατ.
Λευκωσία: Σε διάσταση με τη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού, ενώ ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, συμφώνησε με τον... ιδιοκτήτη του ακινήτου που κατέσχε το αυτοκίνητο του Γενικού Εισαγγελέα να του καταβληθούν €9 εκατ. (ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της περιουσίας του), ο Σωκράτης Χάσικος δρομολογεί διαδικασία να καταβληθεί στον ιδιοκτήτη ενοίκιο.

Το ενοίκιο θα καλύπτει την περίοδο κατά την οποίαν το κράτος δέσμευσε το ακίνητο, μέχρι την ημερομηνία που αποφασίστηκε η ανάκληση της απαλλοτρίωσης η οποία από 600.000 λίρες εκτοξεύτηκε στα €9 εκατ.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Κτηματολογίου ετοιμάζεται να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου με στόχο να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα οποία εξεδόθηκαν δικαστικά εντάλματα πληρωμής ύψους €12 εκατ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Κτηματολογίου Βάσος Πετρίδης ανέφερε στον «Φ» πως ήδη εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και θα αρχίσει η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες.


Στη διάθεση του Τμήματος Κτηματολογίου υπάρχουν για το 2014 περίπου €71 εκατ. ενώ οι υποχρεώσεις του κράτους ανέρχονται στα €500 εκατ. Από αυτά, τα €300 εκατ. αφορούν περιπτώσεις απαλλοτριώσεων για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις είτε εκ συμφώνου (μεταξύ Κτηματολογίου-ιδιοκτητών) είτε αποδοχής, εκ μέρους των ιδιοκτητών, της οικονομικής πρότασης που τους υπεβλήθη από το Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται, πως πέραν των περίπου €500 εκατ. που οφείλει το κράτος σε ιδιοκτήτες, οφείλονταν άλλα €100 εκατ. τα οποία αφαιρέθηκαν λόγω του ότι οι απαλλοτριώσεις που αφορούσαν τα τεμάχια αυτά ανακλήθηκαν επειδή τα έργα δεν ήταν ώριμα.

Μόνο στην περίπτωση της ανάκλησης των απαλλοτριώσεων που αφορούσαν το δρόμο Πάφου-Πόλεως, το κράτος εκτιμάται ότι εξοικονόμησε €65 εκατ. τα οποία υπολείπονταν να δοθούν στους ιδιοκτήτες, πλέον τόκους 9% το χρόνο. Πριν την ανάκληση, το κράτος είχε καταβάλει σε ιδιοκτήτες περιουσιών που βρίσκονται κατά μήκος της όδευσης του δρόμου €45 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στις 30.04.2010 το κράτος όφειλε συνολικά 206 εκατ. και μέχρι το τέλος του χρόνου ανήλθαν στα €240 εκατ. Το κράτος όφειλε χρήματα για αποζημιώσεις από τη δεκαετία του 1970.

Υπενθυμίζεται, πως ο τέως διευθυντής Κτηματολογίου είχε δηλώσει το 2012 ότι το κόστος των απαλλοτριώσεων που διενεργήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια ανερχόταν στα €530 εκατ.

Πολλές απαλλοτριώσεις έγιναν την περίοδο της μεγάλης οικοδομικής ανάπτυξης σε όλες τις επαρχίες.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έθεσε το θέμα των απαλλοτριώσεων κατ' επανάληψη. Ένα από τα ζητήματα που ήγειρε ήταν και η καταβολή τόκου 9%. Η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο με βάση το οποίο ο τόκος που καταβάλλει το κράτος μειώνεται στο 4% αλλά τελικά δεν εγκρίθηκε λόγω αντιδράσεων βουλευτών.

Θα ζητήσουν αναστολή ενταλμάτων κατάσχεσης

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε από την προχθεσινή κατάσχεση του οχήματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι υπήρξε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία «να προχωρήσουμε με αγωγή ζητώντας αναστολή εκτέλεσης των ενταλμάτων κατάσχεσης έτσι ώστε να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Χάσικος γνωστοποίησε επίσης πως, «θα ζητηθεί από το Δικαστήριο να επιτρέψει όπως καταβληθεί στους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου ακινήτου η αξία υπό μορφή ενοικίασης από τη μέρα που έγινε η απαλλοτρίωση μέχρι την ημέρα που αποφασίστηκε η ανάκληση της απαλλοτρίωσης, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να πάρει ένα αντίτιμο για το διάστημα που στερήθηκε την περιουσία του».

Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε, πως η συγκεκριμένη ιστορία στρέφεται πολύ πίσω και πρόσθεσε πως «ήταν απότοκο λανθασμένων, επιπόλαιων και επιλήψιμων ενεργειών που ενδέχεται, μετά από έρευνα που θα διεξαχθεί, να διαφανεί κατά πόσο συντρέχουν και ποινικά αδικήματα σε σχέση με τον όλο χειρισμό αυτού του ακινήτου».

Ο κ. Χάσικος σημείωσε και τα εξής: «Δεν μπορεί Φεβρουάριο 2010 να λες ότι δεν χρειάζομαι το ακίνητο για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την ανέγερση σχολείου, και τρεις μήνες αργότερα τον Μάιο του 2010 να λες ότι το χρειάζομαι, δώστε το πίσω, και από €1 εκατ. που ήταν η αξία του να εκτοξεύεται στα €5 εκατ. και φτάσαμε να το πληρώσουμε είτε €7 εκατ. είτε €9 εκατ. με δόσεις».
cytoday.eu
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ