2014-04-01 16:19:03
Φωτογραφία για Τι αλλάζει στις ευρωεκλογές:
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών

Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της Ε.Ε. επιλέγουν εκείνους που... θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το άμεσα εκλεγμένο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Κάθε κράτος μέλος δικαιούται να εκλέξει έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτών). Η κατανομή των εδρών καθορίζεται στις ευρωπαϊκές Συνθήκες με βάση την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας : οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό έχουν περισσότερες έδρες από τις μικρότερες χώρες αλλά αυτές οι τελευταίες έχουν περισσότερες έδρες από όσες θα ελάμβαναν αν εφαρμοζόταν αυστηρά η απλή αναλογική. Για τις εκλογές του 2014 και σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, ο αριθμός των ευρωβουλευτών κυμαίνεται από τους 6 για την Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Εσθονία μέχρι τους 96 για την Γερμανία.


Οι εκλογικές διαδικασίες δεν είναι πανομοιότυπες σε όλη την Ευρώπη αλλά χαρακτηρίζονται ωστόσο από κοινά στοιχεία, με κυριότερο την υποχρέωση χρήσης κάποιας μορφής αναλογικής εκπροσώπησης. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία σε μεγάλα και μικρά κόμματα να στέλνουν εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλόγως του αριθμού των ψήφων που λαμβάνουν. Ωστόσο, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με πολλές σημαντικές παραμέτρους της εκλογικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες διαιρούν την επικράτειά τους σε εκλογικές περιφέρειες ενώ άλλες χώρες αποτελούν ενιαίες εκλογικές περιφέρειες. Οι χώρες έχουν επίσης την δυνατότητα να επιλέξουν την ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία θα λάβουν χώρα οι εκλογές, αναλόγως των εκλογικών τους παραδόσεων. Οι ευρωπαϊκές εκλογές διαρκούν συνήθως τέσσερεις ημέρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία να ψηφίζουν Πέμπτη και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες να ψηφίζουν Κυριακή.

Τέσσερις σταυρούς στο ευρωψηφοδέλτιο και εξαίρεση των site από την προβολή δημοσκοπήσεων καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ανήμερα της ψηφοφορίας, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για τις Ευρωεκλογές. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν, να υπάρξει διάταξη εξαίρεσης των προφυλακισμένων πολιτικών προσώπων από την κάθοδο τους στις Ευρωεκλογές. Επίσης το κατώτατο όριο εκλογής ευρωβουλευτή είναι 3 τοις εκατό, ενώ στους υποψηφίους παρέχεται ικανός δημοσιογραφικός χρόνος.

Συγκεκριμένα, για τη σταυροδοσία αναφέρονται τα εξής: Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, σταυρό προτίμησης. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τέσσερις σταυρούς προτίμησης, προσμετράται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Για το κατώτερο απαιτούμενο όριο εκλογής ευρωβουλευτή ορίζονται τα εξής : Κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων που δεν συγκέντρωσε ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν σε ολόκληρη την επικράτεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων, δεν δικαιούται έδρα μέλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τον χρόνο συμμετοχής των υποψηφίων ευρωβουλευτών την προεκλογική περιόδο αναφέρονται τα εξής :

«Οι περιπτώσεις α και β της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.3023/2002 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά. Αντιστοίχως για κάθε υποψήφιο μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι επιτρεπτές μέχρι δύο εμφανίσεις.

β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές. Για τον υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι επιτρεπτές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μέχρι 3 εμφανίσεις σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, που εδρεύει στα διοικητικά όρια καθεμιάς από τις δεκατρείς Περιφέρειες της Χώρας.

Για την προβολή των δημοσκοπήσεων τα ακόλουθα:

1. Από το εδάφιο α της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν.3603/2007 απαλείφεται η φράση των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2. Μετά το εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν.3603/2007 προστίθενται εδάφια γ και δ ως εξής:

γ. Μία (1) ημέρα πριν από τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έως την 19.00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, καθώς και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοση τους από τα μέσα ενημέρωσης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διανέμονται ή εκπέμπουν.

δ. Με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου, μία (1) ημέρα πριν από τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέχρι την 19.00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε κάθε είδους εφημερίδα και περιοδικό, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και στους υποψηφίους, η καθ’ οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση ή μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

3. Η παράγραφος γ του άρθρου 21 του ν.3202/2003 (Α 284) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

γ. Μία (1) ημέρα πριν από τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των τυχόν επαναληπτικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και έως την 19.00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων και η καθ οιονδήποτε τρόπο μετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, καθώς και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοση τους από τα μέσα ενημέρωσης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διανέμονται ή εκπέμπουν.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθορίζεται στα 135.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας». (της Β εκλογικής περιφέρειας Αθηνών).

Οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν

υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν

παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους.

Εάν κατά την ψηφοφορία ανακύψει έλλειψη των, κατά τα ανωτέρω, έντυπων

ψηφοδελτίων, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μη έντυπων ψηφοδελτίων, της

ίδιας απόχρωσης με τα έντυπα, υπό τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα περί

λευκών ψηφοδελτίων στο άρθρο 74 του π.δ. 26/2012.

Στο μη έντυπο ψηφοδέλτιο ο εκλογέας αναγράφει με το χέρι του το όνομα

του συνδυασμού της προτίμησής του καθώς και το ονοματεπώνυμο μέχρι

και τεσσάρων (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό,

με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου

74 του π.δ. 26/2012.

Η κατανομή των εδρών ενεργείται αναλογικά με την εκλογική δύναμη σε όλη την επικράτεια των συνδυασμών που μετέχουν σε αυτήν.

Για το σκοπό αυτό αθροίζεται το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων, τα οποία

έλαβαν σε όλη την επικράτεια όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στην

εκλογή, το άθροισμα δε αυτό διαιρείται με το συνολικό αριθμό των εδρών του

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κάθε φορά αναλογούν στην Ελλάδα.

Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση, παραλειπομένου του κλάσματος,

αποτελεί το εκλογικό μέτρο της πρώτης φάσης της κατανομής, με το οποίο

διαιρείται ολόκληρη η εκλογική δύναμη σε όλη την επικράτεια του κάθε

συνδυασμού, δηλαδή το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε αυτός,

σε κάθε δε συνδυασμό περιέρχονται τόσες έδρες από την πρώτη φάση της

κατανομής όσες φορές το εκλογικό μέτρο περιέχεται στην εκλογική δύναμη

αυτού.Για το σκοπό αυτό αθροίζεται το σύνολο τΣτην εκλογική διαδικασία της χώρας μας, παράλληλα με τους Έλληνες εκλογείς της Επικράτειας, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στα λοιπά κράτη μέλη της ευρωπαικής Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. (π.χ. για ταξίδι, για επαγγελματικούς λόγους κλπ).

Η κατανομή συνεχίζεται σε δεύτερη φάση, κατά την οποία αθροίζεται το

σύνολο των αχρησιμοποίητων υπόλοιπων εκλογικής δύναμης όλων των

συνδυασμών μετά την κατανομή της προηγούμενης παραγράφου, το άθροισμα

δε που προκύπτει διαιρείται με τον αριθμό των αδιάθετων, μετά την κατά την

προηγούμενη παράγραφο κατανομή, εδρών, αυξημένο κατά ένα.

Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση, παραλειπομένου του κλάσματος,

αποτελεί το εκλογικό μέτρο της δεύτερης φάσης της κατανομής με το οποίο

διαιρείται το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο εκλογικής δύναμης κάθε συνδυασμού,

σε κάθε δε συνδυασμό περιέρχονται από τη δεύτερη αυτή φάση της κατανομής

τόσες έδρες όσες φορές το εκλογικό μέτρο περιέχεται στην αχρησιμοποίητη

εκλογική δύναμη αυτού.

Εάν το άθροισμα των εδρών που παραχωρούνται κατά τα ανωτέρω στους

συνδυασμούς, είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των εδρών που πρέπει να

κατανεμηθούν κατά τη δεύτερη αυτή φάση, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται

από το συνδυασμό που έχει το μικρότερο υπόλοιπο εκλογικής δύναμης. Σε

περίπτωση ίσου αριθμού υπολοίπων ψήφων ενεργείται κλήρωση και η έδρα

αφαιρείται από το συνδυασμό που δεν ευνοήθηκε από την κλήρωση.Η ανακήρυξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκλέγονται και

των αναπληρωματικών τους γίνεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της

παραγράφου 5 και του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 3, του

προτελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 98 και της παραγράφου

4 του άρθρου 103 του π.δ. 26/2012.

Η ψηφοφορία των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη μέλη της Ε.Ε θα διεξαχθεί, το Σάββατο 24 Μαΐου 2014.

Κατά την ψηφοφορία, οφείλουν να προσκομίσουν ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στον τόπο διαμονής τους, οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει:

α) Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του ελληνικού κράτους.

β) Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό.

γ) Να υποβάλουν αίτηση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω.

Οι αιτήσεις αυτές, μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

Με βάση την αίτηση τους αυτή, θα περιληφθούν από το ΥΠ.ΕΣ. σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, επιδεικνύοντας στην εφορευτική επιτροπή το ναυτικό τους φυλλάδιο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ