2014-04-24 13:28:24
Φωτογραφία για Κύπρος: Ραντεβού με τη Deutsche Bank για τερματικό
Συνάντηση με τον Γ. Λακκοτρύπη θα έχει κλιμάκιο της γερμανικής τράπεζας για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της ανέγερσης χερσαίου τερματικού LNG

Η δυνατότητα κατασκευής τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό είναι το πρώτο και ίσως μόνο αντικείμενο στην ατζέντα των συνομιλίων που θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης με τον υπουργό Ενέργειας, κλιμάκιο της Deutsche Bank.

Τα στελέχη του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού αλλά και ο υπουργός θα δουν σε αυτή τη διερευνητική συνάντηση κατά πόσο λειτουργούν σε συμβατό μήκος κύματος και στη συνέχεια θα εξετάσουν , και σε άλλες συναντήσεις, τρόπους που θα καταστήσουν εφικτό το συγκεκριμένο μεγαλεπήβολο έργο.

Τόσο η συνάντηση της Πέμπτης με την  Deutsche Bank, όσο και η αναμενόμενη επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο στις αρχές Μαΐου, εντάσσονται σε μια προσπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης να εμπλέξει τον ευρωπαϊκό παράγοντα στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου  με τη μορφή του χερσαίου τερματικού.


Με τη γερμανική τράπεζα θα εξεταστεί  σε ένα πρώτο στάδιο τις προοπτικές που υπάρχουν για χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου στην Κύπρο, σε σχέση και με το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν, καθώς η Deutsche Bank εμπλέκεται ήδη στη διαχείριση του κοιτάσματος.

Πέραν από την επιλογή της άμεσης χρηματοδότησης, η κυβέρνηση θα εξετάσει με Deutsche Bank και ΕΤΕπ τη δυνατότητα εξεύρεσης επενδυτών για το φιλόδοξο αυτό έργο, που υπολογίζεται να κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια με κάποιες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το κόστος ακόμα και κοντά στα €20 δισ.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την συνάντηση, το θέμα είναι πιθανόν να ενταχθεί στην ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο στις 6-8 Μαΐου.

Η ΔΕΦΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) εξετάζει τις προτάσεις που έλαβε στο πλαίσιο των προσφορών για το  διαγωνισμό Προμήθειαs Φυσικού Αερίου για Σκοπούς Ηλεκτροπαραγωγής. Ανακοίνωση της ΔΕΦΑ αναφέρει ότι το ΔΣ,  στη συνεδρία του χθες, εξέτασε την πρόοδο των εργασιών αναφορικά με την αξιολόγηση προσφορών για το Διαγωνισμό Προμήθειαs Φυσικού Αερίου για Σκοπούς Ηλεκτροπαραγωγής (ΔΕΦΑ 008/2014) ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2014.

Σε αυτό το στάδιο, αναφέρει, η ¨αξιολόγηση αφορά την εφαρμογή ενός συνόλου κριτηρίων επιτυχίας/απόρριψης για τις προτάσεις που λήφθηκαν”.

Σε αυτό το στάδιο, αναφέρει, η αξιολόγηση αφορά την εφαρμογή ενός συνόλου κριτηρίων επιτυχίας/απόρριψης για τις προτάσεις που λήφθηκαν. Αυτά τα κριτήρια καλύπτουν (α) την οικονομική κατάσταση, (β) τη δανειοληπτική ικανότητα, (γ) την εμπειρία και την τεχνική ικανότητα των προσφοροδοτών και (δ) την τεχνική καταλληλότητα της πρότασης των προσφοροδοτών. Η αξιολόγηση γίνεται με την υποστήριξη των συμβούλων της ΔΕΦΑ και προβλέπεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί

Σημειώνει ότι η ΔΕΦΑ δεσμεύεται με συμφωνίες εμπιστευτικότητας και καμία άλλη δήλωση δεν θα γίνει.

Όταν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο, θα εκδοθεί νέο δελτίο Τύπου, καταλήγει η ανακοίνωση.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ