2014-04-25 16:25:14
Φωτογραφία για Κατάθλιψη-εγκεφαλικό: Συνδέονται μεταξύ τους;
Κατάθλιψη-εγκεφαλικό: Συνδέονται μεταξύ τους;

Σε έρευνα στην Αυστραλία που διήρκεσε 12 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 10.547 γυναίκες 47-52 ετών, ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν 2,4 φορές αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσες δεν είχαν κατάθλιψη. Ακόμα και όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γυναίκες με κατάθλιψη είχαν 1,9 φορές αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Caroline Jackson, του University of Queensland in Australia, δήλωσε ότι όταν αντιμετωπίζουν γυναίκες οι γιατροί πρέπει να αναγνωρίζουν τη σοβαρή φύση της φτωχής ψυχικής υγείας και τη μακροπρόθεσμη επίδραση. Τρέχουσες οδηγίες για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου τείνουν να παραβλέπουν τον πιθανό ρόλο της κατάθλιψης.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα στην οποία ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Η πιο στενή σύγκριση είναι με την έρευνα της Nurses’ Health Study, με βάση τις ΗΠΑ, που ανακάλυψε 30% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ γυναικών με κατάθλιψη. Ωστόσο η μέση ηλικία στην έρευνα 'Nurses' ήταν 14 χρόνια μεγαλύτερη.


Η Jackson ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι γυναίκες απάντησαν ερωτήσεις για την ψυχική και σωματική υγεία και άλλες προσωπικές λεπτομέρειες κάθε τρία χρόνια το 1998-2010.

Περίπου το 24% ανέφεραν ότι εμφάνιζαν κατάθλιψη με βάση τις απαντήσεις τους σε κλίμακα και την πρόσφατη χρήση αντικαταθλιπτικών. Οι απαντήσεις και τα αρχεία θανάτων αποκάλυψαν ότι 177 πρώτα εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση κατάθλιψης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να ξεχωρίσουν την ανεξάρτητη επίδραση της κατάθλιψης εντόπισαν διάφορα χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και ο αυξημένος κίνδυνος σχετικός με την κατάθλιψη ήταν μεγάλος στην έρευνα, ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αρκετά χαμηλός για την ηλικιακή ομάδα, δήλωσε η Jackson. Περίπου 2,1% των Αμερικανίδων γυναικών στα 40 και 50 τους εμφανίζουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην έρευνα, μόνο περίπου το 1,5% όλων των γυναικών είχε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αριθμός αύξανε σε ελαφρώς περισσότερο από 2% στις γυναίκες με κατάθλιψη.

Παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να αναμένονται στις Ευρωπαίες και Αμερικανίδες, δήλωσε η Jackson. Πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο στοχευμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε πιο νέες γυναίκες, επειδή θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στο εγκεφαλικό επεισόδιο για αυτές τώρα παρά αργότερα.

Ακόμα δεν είναι σαφές γιατί η κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται ισχυρά με το εγκεφαλικό επεισόδιο στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι φλεγμονώδεις και ανοσολογικές διαδικασίες και η επίδραση στα αγγεία μπορεί να αποτελούν μέρος των αιτιών, δήλωσε.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ