2014-04-26 16:12:11
Φωτογραφία για Ηλεία: Διήμερη κατάληψη ενάντια στην αναπλήρωση από τους μαθητές
Ούτε χθες, «αναπληρώθηκαν» οι … χαμένες ώρες, όπως επέβαλε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, στο 3ο Λύκειο του Πύργου καθώς οι μαθητές συνέχισαν την κατάληψη αντιδρώντας στην αναγκαστική εμφάνιση τους στο σχολείο, δυο μέρες νωρίτερα πριν την ολοκλήρωση των διακοπών του Πάσχα.

Με τη διδακτέα ύλη, που χάθηκε το Φθινόπωρο εξαιτίας των μαθητικών κινητοποιήσεων, να έχει καλυφθεί, η πλειοψηφία των μαθητών, τόσο του 3ου Γυμνασίου Πύργου όσο και του Γυμνασίου Πελοπίου, δεν παρουσιάστηκε ούτε χθες στο σχολείο και μόλις ένας μικρός αριθμός μαθητών, μπήκε στις αίθουσες διδασκαλίας. Το σύνολο των εκπαιδευτικών ωστόσο, παρά τις κυλιόμενες στάσεις εργασίας που είχε κηρύξει η ΟΛΜΕ, προσήλθε κανονικά και στα τρία «τιμωρημένα» σχολεία της Ηλείας.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Οι καθηγητές του 3ου Λυκείου Πύργου, υπέγραψαν το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας.

«Το 3ο ΓΕΛ Πύργου κλήθηκε να αναπληρώσει δυο ημέρες καταλήψεων στις 24 και 25 Απριλίου, ημέρες διακοπών Πάσχα. Η διαδικασία αυτή δεν αποσκοπεί σε ουσιαστική αναπλήρωση αλλά έχει στόχο να τιμωρήσει και να εκφοβίσει εκπαιδευτικούς και μαθητές.


Ο Σύλλογος των καθηγητών, σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές (Σχολικό Συμβούλιο) είχε καταλήξει σε πρόταση αναπλήρωσης με εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά κριτήρια την οποία είχε υποβάλει στη Διεύθυνση. Σύμφωνα με αυτή, προχώρησε σε αναπλήρωση με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί η ύλη πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Αλλά και όταν ανακοινώθηκε η αναγκαστική αναπλήρωση στις 24 και 25 Απρίλη, πάλι το Σχολ. Συμβούλιο προχώρησε σε νέα πρόταση, τροποποιητική της προηγούμενης, η οποία δεν έγινε δεκτή και με τρόπο απόλυτο και αυταρχικό επιβλήθηκε η συγκεκριμένη αναπλήρωση, κατά την οποία το μάθημα μετατρέπεται σε τιμωρία μαθητών και εκπ/κων.

Δεν υπήρξε δηλαδή κανένας διάλογος. Αγνοήθηκαν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων που ως μέλη του Σχολ. Συμβουλίου γνωρίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του σχολείου και των μαθητών. Επιβλήθηκε η συγκεκριμένη αναπλήρωση που προφανώς δεν απαντάει στην ουσία αλλά καλύπτει τους τύπους, αφού με αυτή προστίθενται απλώς μέρες και όχι συγκεκριμένες ώρες- μαθήματα που χάθηκαν. Έτσι συρρικνώνεται η ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας αφού την υποβιβάζει σε διεκπεραίωση μιας εργασίας αφαιρώντας κάθε ενδιαφέρον για περιεχόμενο και ποιότητα αλλά και θίγει τα εργασιακά δικαιώματα αφού καταστρατηγούνται ημέρες διακοπών. Επομένως το ζητούμενο είναι να επιβληθεί ένα καθεστώς αυταρχισμού και φόβου στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» καταργώντας εντελώς το ρόλο του καθηγητή.

Την Πέμπτη 24 Απριλίου οι καθηγητές προσήλθαν στο Σχολείο, από όπου όμως απουσίαζε το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών (παρόντες ήταν το 1/5) που αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη. Οι καθηγητές ήταν στη θέση τους- μέσα στη βροχή- και ήταν παρόντες στον μη προσβάσιμο χώρο της εργασίας τους- όπως άλλωστε έκαναν και άλλες φορές που έγιναν καταλήψεις- Δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους.

Ζούμε βέβαια την απαξίωση του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στις μέρες μας έχουν καλλιεργήσει τα ΜΜΕ και το Υπουργείο. Μας έχουν καταντήσει τον τελευταίο τροχό της αμάξης λασπολογώντας και διαβάλλοντας τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κρατήσουν το σχολείο ζωντανό και να σφυρηλατήσουν μια ουσιαστική σχέση με τους μαθητές, ποιοτική, που δεν μετριέται με τέτοιου είδους «δήθεν» αναπλήρωση. Ποιος ξέρει άλλωστε τις ανάγκες των μαθητών καλύτερα, ποιος σκύβει πάνω στις αγωνίες τους και προσπαθεί να σταθεί δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές; Μπορεί η αναπλήρωση να ενδιαφέρει περισσότερο τη διοίκηση από τους εκπαιδευτικούς που ζουν μέσα στην τάξη και αγωνιούν για την κάλυψη της ύλης;

Διαστρέφεται η αλήθεια, παραποιείται η πραγματικότητα με τη συκοφάντηση των εκπαιδευτικών και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Αυτό εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και μέτρα που προετοιμάζονται από τους ιθύνοντες για να ισοπεδώσουν εντελώς το δημόσιο σχολείο μαζί με τους δασκάλους του και να επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο σχολείου που θα στηρίζεται στην εντατικοποίηση και την εκδίωξη των μαθητών από το σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν που «λουφάρουν», που «δε δουλεύουν», που «υποστηρίζουν τις καταλήψεις και κάθονται σπίτι τους» αγωνιούν για την ουσία και όχι για το «φαίνεσθαι», για την πραγματική μόρφωση παράλληλα με τη διεκπεραίωση της ύλης.

Παρεμπιπτόντως, πότε θα αναπληρωθεί η χθεσινή κατάληψη; Μια καλή πρόταση θα ήταν να γίνει στις 21, 22 ή στις 27 Μαΐου!!! Θα είμαστε και πάλι εδώ για να αναπληρώσουμε! Και παρ’ όλες τις αντιξοότητες θα είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να διεκδικούμε ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά και τους δασκάλους τους και θα προσφέρει ουσιαστική παιδεία- όχι «μπαλώματα».

Κ.Κολοβέρου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι τρεις αδελφές
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι τρεις αδελφές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ