2014-04-26 21:41:06
Φωτογραφία για Ραχήλ Μακρή: «Με πωλητές λαϊκών αγορών αλά καρτ η μνημονιακή συγκυβέρνηση εξωθεί έναν ακόμη κλάδο στον μαρασμό εξυπηρετώντας ιδιωτικά μονοπώλια»
Η συγκυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τα προεκλογικά της τερτίπια, στήνοντας προεκλογικά παιχνίδια με ολίγον... εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου και εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Τελευταίο κρούσμα της εν λόγω τακτικής αποτελεί η πολλοστή ανακοίνωση σχεδίου νόμου, εν προκειμένω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».

Πριν καλά-καλά συνέλθουν από το σοκ, εξαιτίας των λεγομένων «Farmers Markets», οι πωλητές λαϊκών αγορών υφίστανται και 2ο, που εξωθεί στον οικονομικό μαρασμό τους προς όφελος των χονδρεμπόρων και πολυεθνικών.

Με σύντομη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου και διατάξεις που υποδηλώνουν προχειρότητα, ένας ακόμη κλάδος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Μαθηματική ακρίβεια, αφού η μνημονιακή νομενκλατούρα της Συγκυβέρνησης, ανίκανη να σκεφθεί διαφανή κριτήρια χωροθέτησης, απεφάνθη πως οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα δίνονται κατόπιν κληρώσεως
. Έτσι, τη στιγμή που δίδεται άδεια υπαίθριου εμπόρου σε ανέργους και κοινωνικά ευπαθείς την ίδια ώρα καταδικάζονται σε υποχρεωτική ανεργία κάποιοι ήδη δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο. Εάν, όμως, παίρνετε την άδεια από τον ένα και την δίνετε στον άλλον ο συνολικός αριθμός των ανέργων δεν αλλάζει, απλά διαφοροποιούνται κάποιοι δείκτες που εξυπηρετούν το επικοινωνιακό παιχνίδι της συγκυβέρνησης της μηδενικής ουσιαστικής ανάπτυξης της χώρας.

Πέρα από τους πωλητές λαϊκών αγορών αλά καρτ, με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται ο χρονικός περιορισμός της εργασίας των εμπόρων, με την μείωση της διάρκειας των εμποροπανηγύρεων. Επίσης, καταργείται ο κλάδος των επαγγελματικών εμπόρων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε μορφής υπαίθρια αγορά πλην των λαϊκών αγορών πωλώντας βιομηχανικά προϊόντα ενώ τα πρόστιμα αναμένονται τσουχτερά, με σκοπό μάλλον την οικονομική εξαθλίωση και όχι τον σωφρονισμό.

Δεδομένου ότι το υπαίθριο εμπόριο στηρίζει τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς σε όλη την Ελληνική επικράτεια να διαθέτουν απευθείας στους καταναλωτές προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι 50.000 οικογένειες ζουν από τον εν λόγω κλάδο, η Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτής Ν Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή, ζήτησε ριζικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους η κυβέρνησή σας, έχει νομοθετήσει τρεις φορές για θέματα που αφορούν την οργάνωση, αλλά και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Κάθε σας νομοθετική παρέμβαση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Όχι μόνο εμείς, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών, δεν κατανοούμε γιατί έχετε στοχοποιήσει έναν θεσμό που προσφέρει φθηνά γεωργικά, αλλά και άλλα προϊόντα στους καταναλωτές. Οι ίδιοι οι καταναλωτές αδυνατούν βέβαια να καταλάβουν, γιατί θέλετε να τους στερήσετε την ύστατη δυνατοτήτων εξασφάλισης των βασικών ειδών διατροφής τους. Η υφεσιακή πολιτική σας στέρησε τη δουλειά, αλλά και το εισόδημα από εκατομμύρια Έλληνες. Τώρα στοχοποιείτε χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες ζουν από το υπαίθριο εμπόριο. Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι το γιατί, γιατί θέλετε να κλείσετε τις λαϊκές αγορές. Αποτελεί πολιτική επιλογή, μήπως μνημονιακή υποχρέωση, προαπαιτούμενο της τρόικας για την επόμενη δόση ή απλώς εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια σας απορρύθμισης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος βέβαια των πολυεθνικών; Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι, μέσα από τις διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος επιδιώκεται η δημιουργία ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για τα ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από τη νομοθεσία περί υπαίθριου εμπορίου και η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τον παραγωγό, τον επαγγελματία και τον καταναλωτή, σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου του ανταγωνισμού.

Το μόνο βέβαια που βλέπουμε εμείς να εξυπηρετείτε στην πραγματικότητα είναι τα ιδιωτικά μονοπώλια που θα στερήσουν τα μέσα επιβίωσης από μεγάλη μερίδα παραγωγών, εμπόρων, αλλά και καταναλωτών. Αναλυτικότερα, εξωθείτε αυτούς που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο στον μαρασμό και την εξαθλίωση με ένα πλέγμα εξαντλητικών προστίμων ανούσιων διοικητικών ρυθμίσεων και εμποδίων που αποσκοπούν στην έξοδό τους, βέβαια, από την αγορά που είναι και ο αυτοσκοπός σας.

Ας αρχίσουμε από τις διοικητικές, αλλά και τις ποινικές κυρώσεις. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι υπερασπιζόμαστε την ανάγκη για νομιμότητα, αλλά πιστεύουμε παράλληλα στην αρχή του δικαίου που υπαγορεύει, βέβαια, σας υπενθυμίζουμε, ότι ο σκοπός της ποινής δεν είναι η τιμωρία, αλλά είναι ο σωφρονισμός. Μια κοινωνία δεν μπορεί να εκδικείται, αλλά να παραδειγματίζει και να επαναφέρει τους παραβάτες εντός του νομικού πλαισίου. Γι’ αυτό οι ποινές οφείλουν να κλιμακώνονται και να αντιστοιχούν στο αξιόποινο του αδικήματος.

Τα πρόστιμα τα οποία προβλέπετε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τόσο αυστηρά που αφενός δεν έχουν πραγματικές πιθανότητες είσπραξης, που είναι και σκοπός σας, αν επιβληθούν, αφετέρου καταστρέφουν ολόκληρες οικογένειες που παλεύουν για ένα μεροκάματο. Ειδικά η δική σας κυβέρνηση που νομοθετεί μέσω τροπολογιών για να χαριστούν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και να μειωθεί το φορολογητέο τους εισόδημα βάσει υποτιθέμενων συναλλαγών των θυγατρικών τους εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους. Ειδικά η δική σας κυβέρνηση κύριοι που εισάγει διατάξεις χαρίσματος εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και τραπεζίτες και παράλληλα επιτρέπει την έξοδο δισεκατομμυρίων ευρώ στα νησιά Κέιμαν από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων που ανακεφαλαιοποίησαν τα τραπεζικά ιδρύματα. Ειδικά αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλεί την αυστηρότητά της στον μεροκαματιάρη της λαϊκής αγοράς.

Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν πρόστιμα και να γίνονται αυστηρότερα ανάλογα με το είδος και την συχνότητα της παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά δεν είναι δυνατόν να θέλετε να εξοντώσετε οικονομικά ανθρώπους. Ένα ακόμα θέμα που θέλουμε να υπογραμμίσουμε στην πρώτη ανάγνωση είναι αυτό της τοποθέτησης των πολιτών σε θέσεις μέσω κλήρωσης. Αναρωτιόμαστε, βέβαια, εάν έχετε πατήσει ποτέ σε λαϊκή αγορά. Επειδή η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, σας ενημερώνουμε εμείς που πατάμε, ότι όσοι ψωνίζουμε από την αγορά αυτή, ξέρουμε συγκεκριμένους παραγωγούς και πωλητές, τους οποίους εμπιστευόμαστε και στους οποίους απευθυνόμαστε κάθε βδομάδα επί δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε, εάν έχει κληρωθεί και σε ποια θέση βρίσκεται ο πωλητής της επιλογής μας μόνο και μόνο επειδή ως άρθρωνες νομοθέτες είστε ανίκανοι να εισάγετε κριτήρια χωροθέτησης.

Υπάρχουν και ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να σαρώνουν ολόκληρη την λαϊκή αγορά μιας πόλης για να αγοράσουν λίγα λαχανικά. Εάν θέλετε να κληρώσετε κάτι μπορείτε να κληρώσετε την χωροθέτηση των κενών θέσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη αντιστοιχεί στην υποχρέωση ενός σούπερ μάρκετ να αλλάζει χωρίς λόγο την θέση των προϊόντων του. Έτσι εκεί που έβρισκες χθες λαχανικά σήμερα υπάρχουν αφρόλουτρα και αύριο αλλαντικά. Ούτε τον καταναλωτή βοηθάτε και δεν τον ενθαρρύνετε να ξαναπάει στην συγκεκριμένη αγορά, οπότε δεν καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο λόγος της κλήρωσης. Κανένας, βέβαια, ουσιαστικός, μόνο εντυπωσιασμός ως προς μια υποτιθέμενη ισονομία η οποία θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ουσιαστικά με απλά και εφαρμόσιμα κριτήρια που θα ελέγχονταν με διαφάνεια και θα εξασφάλιζαν βέβαια την τάξη.

Εσείς επιλέξατε την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Βέβαια, όπως ενημερωθήκαμε, έχετε προβεί σε 17 χιλιάδες προσλήψεις σε δήμους ένα μήνα πριν τις εκλογές. Οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικά αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο και απευθύνεστε στην θεά τύχη σηκώνοντας τα χέρια ψηλά αποποιούμενοι τις ευθύνες των πράξεων καταστροφής των θεσμών της δημόσιας διοίκησης.

Η ανικανότητά σας δεν σταματά εκεί, διαπιστώνουμε ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα για το υπαίθριο εμπόριο το οποίο υποτίθεται ότι ρυθμίζεται με το παρόν νομοθέτημα από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 33 σε συνδυασμό βέβαια με την παρ.1 του άρθρου 9. Με αυτές και σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα των εμπόρων καταργείται ο κλάδος των επαγγελματικών εμπόρων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε μορφής υπαίθρια αγορά πλην των λαϊκών αγορών και πωλούν βιομηχανικά προϊόντα.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν παραεμπόριο ούτε παράνομοι είναι - καλό θα ήταν να κάνετε ένα πλαίσιο για να πιάσετε επιτέλους το παραεμπόριο - έχουν έναρξη την αρμόδια ΔΟΥ, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ και αποδίδουν διόλου ευκαταφρόνητα τέλη περιπτέρου στις δημοτικές αρχές. Εσείς, βέβαια, δεν καταλαβαίνουμε γιατί τους αντιμετωπίζετε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι δυνατόν ούτε με την δικαιολογία του τυπογραφικού λάθους να απειλείτε αυτή την στιγμή σε εξόντωση 35 χιλιάδες οικογένειες.

Δεν αποτελεί σοβαρό μέτρο η ανακύκλωση της ανεργίας με την απόδοση της άδειας υπαίθρου εμπόρου σε ανέργους την ίδια στιγμή που θα καταδικάζεται σε υποχρεωτική ανεργία τους ήδη δραστηριοποιούμενους στον κλάδο. Εάν επιθυμείτε περισσότερες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερους χώρους δραστηριοποίησης των εμπόρων και μεγαλύτερο αριθμό θέσεων. Εάν, όμως, παίρνετε την άδεια από τον ένα και την δίνετε στον άλλον ο συνολικός αριθμός των ανέργων δεν αλλάζει, απλά διαφοροποιούνται κάποιοι δείκτες που εξυπηρετούν το επικοινωνιακό παιχνίδι της συγκυβέρνησης της μηδενικής ουσιαστικής ανάπτυξης της χώρας.

Επιπρόσθετα επιχειρείτε να περιορίσετε χρονικά το δικαίωμα στην εργασία των εμπόρων αυτών χωρίς να προσδιορίζεται ο ειδικός εκείνος λόγος ή η επιτακτική ανάγκη που καθιστούν αναγκαία την λήψη του μέτρου για την δημόσια τάξη, την οικονομική ευημερία και την κοινωνία. Στην επαρχία οι εμποροπανηγύρεις και τα παζάρια αποτελούν σημαντικό κοινωνικό, αλλά και πολιτιστικό γεγονός. Οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν χώρο συνεύρεσης συναλλαγής, αλλά και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και τους πολίτες των επαρχιακών πόλεων.

Εάν περιορίσετε τον χρόνο των αγορών αυτών ουσιαστικά τις οδηγείτε σε μαρασμό καθώς ο χρόνος διάρκειας των εμποροπανηγύρεων και υπαίθριων αγορών περιλαμβάνει την εγκατάσταση, αλλά και την απεγκατάσταση του υπαίθριου πωλητή. Η χρονική αυτή διάρκεια θα περιορίσει την ουσιαστική λειτουργία των εμποροπανηγύρεων και παζαριών σε λιγότερο από μια μέρα και των λοιπών αγορών σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

Εκ των ανωτέρω αναφερθέντων προκύπτει με σαφήνεια ότι κρίνεται ασύμφορο για τον υπαίθριο έμπορο να μεταβεί για παράδειγμα στην Κοζάνη ή στην Καστοριά αναλαμβάνοντας το κόστος μεταφοράς και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα για να μπορέσει να εργαστεί μια μόνο ημέρα.

Για τους ανωτέρω λόγους και σε αναμονή άμεσων και ριζικών νομοτεχνικών βελτιώσεων και σε αναμονή των φορέων που θα ακροαστούμε αύριο επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια. Σας ευχαριστώ».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ