2014-05-02 11:11:05
Φωτογραφία για O παπά Δαμιανός Πέσχος, έπαιξε ρόλο στη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων!
O παπα Δαμιανός Πέσχος, προτομή του οποίου υπάρχει στο μοναστήρι του αγίου Γεωργίου, κοντά στο ακριτικό χωριό Τσαμαντάς Φιλιατών, έπαιξε... καθοριστικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας κατά τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων. Έπεισε τους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων, που βρέθηκαν το 1913 στην περιοχή, να μην συμπεριλάβουν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος τον Τσαμαντά και τα άλλα διπλανά χωριά, όπως αρχικά ήταν σχεδιασμένο.

Με ποια ιδιότητα το έκανε αυτό; Ως ηγούμενος του μοναστηριού του αγίου Γεωργίου, όπου φιλοξενήθηκαν οι αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων.

Γεννημένος το 1840 στον Τσαμαντά, μετά το θάνατο της γυναίκας του, με την οποία είχε αποκτήσει τρεις θυγατέρες, έλαβε το αξίωμα του αρχιμανδρίτη και με το όνομα Δαμιανός (Δημήτριος ήταν το βαφτιστικό του) ανέλαβε ηγούμενος στην ιερά μονή αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης από το 1898 μέχρι το 1915 και από το 1917 έως το 1926.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον πόλεμο του 1912-1913 βοήθησε στην απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους, φιλοξενώντας και ενισχύοντας αντάρτες.

Πέθανε πάμφτωχος, με τέτοιο βαθμό οικονομικής ανέχειας, που δεν είχε ούτε ελάχιστα χρήματα στην κατοχή του, αφού όλα τα πρόσφερε στους φτωχούς.

katoci.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
40 χρόνια Volkswagen Golf
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
40 χρόνια Volkswagen Golf
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ