2014-05-06 13:09:54
Φωτογραφία για Stratfor: Αντιμέτωπο με διπλή κρίση το Κίεβο
Στη γωνία βρίσκεται η μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία. Πώς οι εξελίξεις στις ανατολικές περιοχές απειλούν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν καν αρχίσει και να οδηγήσουν σε ακόμα σκληρότερα μέτρα. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και το δίλημμα της οικονομικής βοήθειας από τη... Ρωσία.

Στις 2 Μαΐου ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ως τις 4 Μαΐου το Κίεβο είχε ανακτήσει τον έλεγχο του Κραματόρσκ και δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει το Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, αναφέρει σε ανάλυση η Stratfor.

Οι αρχές έδωσαν μάχη για να επιβάλουν την τάξη στο νότιο λιμάνι της Οδησσού, όπου περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στις 2 Μαΐου και φιλορώσοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν επιδρομή σε αστυνομικό τμήμα στις 4 Μαΐου και απελευθέρωσαν κρατουμένους χωρίς να βρουν ισχυρή αντίσταση.

Στις 30 Απριλίου το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο βοήθειας $17 δισ. προς την Ουκρανία, κι η εκταμίευση της πρώτης δόσης έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου.

Oι εξελίξεις δείχνουν τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Κιέβου. Αυτήν την ώρα, οι αρχές αγωνίζονται να ανακτήσουν την κυριαρχία στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Εν τω μεταξύ, παρά την οικονομική και πολιτική στήριξη από τη Δύση, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας προβλέπεται να επιδεινωθούν.

Η κρίση απειλεί με περαιτέρω αποσταθεροποίηση τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση, οδηγώντας σε αδιέξοδο, που θα εμποδίσει την ηγεσία της χώρας να απαντήσει αποτελεσματικά στις στρατιωτικές και οικονομικές προκλήσεις και μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο Κρεμλίνο να αντεπιτεθεί ενάντια στη δυτική επιρροή στο Κίεβο.

Περισσότερα Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ