2014-05-07 10:36:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Το δράμα της μάνας της 15χρονης «Πως μου βίασαν το παιδί»
Μια μάνα που θέλει δικαίωση. Η μάνα της 15χρονης που έπεσε θύμα βιασμού από τον γνωστό επιχειρηματία εξομολογείται.

Η Ελευθερία Αβραάμ, η μητέρα της 15χρονης που κατηγορεί τον59χρονο Λευκαρίτη και τον 35χρονο Νικολάου για βιασμό και απαγωγή, παρουσιάζει το δράμα που ζει. Ένα δράμα που σε καθηλώνει. Πίσω από την κλειστή πόρτα του διαμερίσματος της, βιώνει από την περασμένη Δευτέρα τον δικό της γολγοθά.

Οι 28 ώρες της φρίκης

«Η κόρη μου ήρθε στο σπίτι και μου είπε ότι γνώρισε τον 35χρονο από το Facebook. Ωστόσο αυτός της εμφανίστηκε ως 22 ετών με το όνομα Νικ. Το Σάββατο 26 Απριλίου συναντήθηκε με τον 35χρονο (σσ. τον Νίκο Νικολάου εννοεί) γύρω στις 10 το βράδυ. Την έβαλε στο αυτοκίνητο και την πήγε στην Λευκωσία στο διαμέρισμά του. Την κλείδωσε και την υποχρέωσε να κάνει χρήση κοκαΐνης και να έρθει σε σεξουαλική επαφή». Η μάνα με τρεμάμενη φωνή συνεχίζει: «Η κόρη μου προέβαλε αντίσταση και αρνήθηκε: «Δεν θέλω να κάνω τίποτε μαζί σου», του είπε.


Ο εφιάλτης της μικρής μόλις είχε αρχίσει, σύμφωνα με την κ. Ειρήνη. «Η κόρη μου έμεινε κλειδωμένη στο διαμέρισμα του 35χρονου για 24 ώρες. Την χλεύαζε και την κορόιδευε. Το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 9, πήγε στο διαμέρισμα και μια ακόμη κοπέλα 14 ετών, η οποία έκανε σεξ επί πληρωμή. Ο 35χρονος τις πήρε και τις δύο, τις έφερε στην Λάρνακα και τις πήγε στο διαμέρισμα του Άκη Λευκαρίτη. Αρχικά ο επιχειρηματίας ήρθε σε σεξουαλική επαφή με την 14χρονη, ενώ η κόρη μου αρνήθηκε. Με την βία, την υποχρέωσε σε σεξουαλική επαφή».

Το μαρτύριο της μικρής, σύμφωνα με την μητέρα, τελείωσε ξημερώματα Δευτέρας όπου πήγε στο σπίτι στη 1:30: «Το μεσημέρι της Δευτέρας μου είπε όλα όσα έγιναν και αμέσως της ζήτησα να πάμε στην αστυνομία για καταγγελία. Ωστόσο, η κόρη μου δεν ήξερε το όνομα του επιχειρηματία. Με το αυτοκίνητο της αστυνομίας πήγαμε στην περιοχή που τους υπέδειξε η κόρη μου και έτσι βρήκαμε την πολυκατοικία και έδειξε στην αστυνομία το διαμέρισμα όπου πήγε».

Στα ναρκωτικά από τα 10 της χρόνια

Η κατάθεση ψυχής της μάνας. Δεν είναι εύκολο να παραδέχεσαι ότι η κόρη σου κάνει ναρκωτικά από 10 χρονών.

«Έχω 5 παιδιά, ωστόσο μόνο η κόρη μου μένει μαζί μου. Τα άλλα μένουν με τον πρώην σύζυγό μου καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι εκείνος έπρεπε να πάρει τη κηδεμονία. Όμως ο πατέρας της, χτυπούσε την κόρη μου και εκείνη το κατάγγειλε στο Γραφείο Ευημερίας και έτσι ήρθε και μένει μαζί μου. Για αυτό έπεσε στα ναρκωτικά. Τώρα τελευταία μου έλεγε ότι θα τα κόψει». Την ίδια στιγμή η περιγραφή της μητέρας για το πώς η πολιτεία λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις σοκάρει: «Η κόρη μου δεν πάει σχολείο, την απέβαλε το γυμνάσιο που πήγαινε, διότι έμεινε από απουσίες καθώς ήταν ατίθαση, όπως λένε. Ήξεραν το πρόβλημα αλλά την άφησαν στην τύχη της. Στην Αγία Σκέπη που μπήκε να «νικήσει» τα ναρκωτικά την έδιωξαν διότι τη βρήκαν να έχει κινητό τηλέφωνο για το οποίο με κατηγόρησαν».

Το παιδί μου έξω κινδυνεύει

«Ζητώ από την πολιτεία να προστατέψει την κόρη μου, αφού εγώ δεν μπορώ να την σώσω», ζητάει η μάνα της 15χρονης. Από την περασμένη Τετάρτη μπήκε στην «Άνωση» ωστόσο θέλει και πάλι να βγει. Εκλιπαρώ να γίνει κάτι. «Το παιδί μου έξω κινδυνεύει». Όπως λέει, τα οικονομικά της είναι σε άθλια κατάσταση καθώς παίρνει ένα μικρό ποσό από επιδόματα ενώ η ίδια λόγω πολλών παραβλημάτων υγείας δεν μπορεί να εργαστεί. «Παίρνω μια επιταγή από το γραφείο ευημερίας 258€ ενώ το ενοίκιο είναι 300€. Παράλληλα παίρνω 180€ μονογονιού και 139€ τέκνου. Με αυτά τα λεφτά προσπαθώ να σταθούμε στα πόδια μας. Με τον πρώην άντρα μου χωρίσαμε το 2000 με πολιτικό διαζύγιο, ωστόσο για μια περίοδο τα ξαναβρήκαμε. Το 2004 έκανα το τελευταίο μου παιδί. Πριν καν αποσαραντώσω με πέταξε από το σπίτι».

Ανδρέας Ζαχαρίου- Συνήγορος Άκη Λευκαρίτη

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος ήταν κατά την επικοινωνία μας ο συνήγορος του κ. Λευκαρίτη.

Σε συντομία, δήλωσε στην "24" για το θέμα:

«Δεν νομίζω στο παρόν στάδιο ότι πρέπει λεχθεί οτιδήποτε. Είναι μια υπόθεση η οποία εξετάζεται. Ο πελάτης μου είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, άρα προς το παρόν στάδιο δεν νομίζω να πρέπει να εμπλακούμε σε οποιεσδήποτε συζητήσεις από τη στιγμή που γίνονται έρευνες ακόμη. Δεν θα ήταν σωστό».

Τίνα Παύλου- Διευθύντρια Αγίας Σκέπης

Η «24» επικοινώνησε με την Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης ώστε να ρίξει φως στην ολη υπόθεση. Η κ. Τίνα Παύλου ανάφερε πως «λόγω του ιατρικού αλλά και δικαστικού απορρήτου δεν μπορώ να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση και φυσικά ούτε να αναφέρω οτιδήποτε έχει σχέση με κάποιον άτομο το οποίο μένει στην Αγια Σκέπη. Δεν μπορώ να σας πω ούτε αν έμενε η κοπέλα εδώ ούτε και ποτέ έφυγε ούτε τίποτα. Μπορώ να μιλήσω μονό μέσω δικαστικού εντάλματος».

H έρευνα της «24», όμως, αποκαλύπτει ότι έδιωξαν το κορίτσι από την Αγία Σκέπη για χρήση κινητού τηλεφώνου. Γι’ αυτό δεν ήθελε η κ. Παύλου να πει περισσότερα; Είναι δυνατόν να διώχνουν ένα παιδί για αυτόν το λόγο; Δυστυχώς με τέτοιους κοινωνικούς λειτουργούς το μέλλον μας δε φαντάζει καλύτερο Χαρά Ταπανίδου Α΄ Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών

«Από πλευράς της Υπηρεσίας μας τονίζουμε πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό περιστατικό και πολύ φοβόμαστε ότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά με ανήλικους χρήστες.

Θα πρέπει πρώτα να σας αναφέρω πως αρμόδιο όργανο στην περίπτωση αυτή είναι το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο (για την εποπτεία). Ο δικός μας ρόλος είναι καθαρά ως «παίκτης» που παρέχει υπηρεσίες και συντονιστικό ρόλο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήταν και είναι σε εξέλιξη μια πολυθεματικη συζήτηση για να διαχειριστεί η συγκριμένη περίπτωση της 15χρονης ανήλικης. Όμως θα το επαναλάβω η δικιά μας δουλεία είναι καθαρά συντονιστική και υποστηρικτική.

Υπάρχει ένα καυτό ζήτημα σε ότι αφορά τους ανήλικους χρήστες και αυτό είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μονάδα αυτή την στιγμή που να απευθύνεται προς αυτούς. Τα μόνα προγράμματα που υπάρχουν για ανήλικους είναι σε εθελοντική βάση.

Τέλος να αναφέρω πως οι Υπηρεσίες μας ήταν δίπλα στο παιδί αυτό και θα παραμείνουμε δίπλα του».

Λήδα Κουρσουμπά Επίτροπος Προστασίας Παιδιών

«Ήξεραν όλοι ότι κάθε μέρα που περνούσε υπήρχε κίνδυνος για αυτό το παιδί»

Αυτό το περιστατικό, όπως και με άλλα αναδεικνύονται προβλήματα που έχω επισημάνει εδώ και καιρό. Αυτό το περιστατικό ήταν γνωστό στο σύστημα από τότε που το παιδί ήταν 10 χρονών.

Όταν λέω σύστημα εννοώ τις κρατικές υπηρεσίες. Από 10 ετών το παιδί είχε γίνει χρήστης και η οικογένεια του δεν μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα, έτσι είχε αποταθεί στις υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Υγείας.

Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να της προσφέρουν την απαιτούμενη θεραπεία και στήριξη (αποτοξίνωση και απεξάρτηση) όλα αυτά τα χρόνια παρά τις έντονες δίκες μου παρεμβάσεις να μπει σε υποχρεωτικό σύστημα και συγκεκριμένα αναφέρομαι στα δύο τελευταία χρόνια.

Μετά από προσωπική πίεση προς τον πρώην υπουργό Υγείας καταφέραμε να βγάλουμε διάταγμα και να μπει σε δομή που ήταν για ενήλικους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κλειστές δομές για ανήλικους. Η ουσία του προβλήματος αυτήν την στιγμή είναι οι συνέπειες του ότι δεν έχουμε αυτό που πρέπει για τα παιδιά μας.

Δηλαδή μια δομή κλειστού τύπου, ώστε να γίνεται αποτοξίνωση και απεξάρτηση των ανήλικων. Να επισημάνω πως έχουμε αυξημένο αριθμών τέτοιων παιδιών και η συγκεκριμένη δεν είναι η μονή περίπτωση.

Το παιδί έφυγε καθώς δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σε μια τέτοια δομή και στο τέλος κατέληξε να βρίσκεται στο σπίτι. Όσοι από τις κρατικές υπηρεσίες γνώριζαν την περίπτωση ήξεραν ότι κάθε μέρα που περνούσε υπήρχε κίνδυνος για αυτό το παιδί. Όλοι ανησυχούσαμε πως κάποια στιγμή ίσως το βρίσκαμε νεκρό.

Όλοι, όπως και το Κράτος, κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το θέμα. Τα ναρκωτικά υπάρχουν μέσα στα σχολεία, το λέει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και γνωρίζουμε πως υπάρχουν αρκετά παιδιά ανήλικα, τα οποία είναι χρήστες, αυτά πρέπει να προσεχθούν. Φταίει το κράτος για το παιδί αυτό, δεν κατάφερε να το προστατέψει με τις πρόνοιες που έχει.

Όσο για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, είναι και αυτό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο το οποίο και χρήζει σοβαρής αξιολόγησης.

Έχω κάνει σοβαρές παρεμβάσεις και σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα και να γίνουν όλες οι υποδομές για πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

Αυτό το παιδί επαναλαμβάνω κινδυνεύαμε να το δούμε νεκρό και δεν είναι το μοναδικό. Όσο για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, αυτό το γεγονός είναι τραγικό. Το έχω πει επανειλημμένα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας. Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης! Θα πρέπει να κάνουμε όλα αυτά που χρειάζονται και επιβάλλονται για αυτό το θέμα και όχι το ελάχιστο που έχουμε υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι να εφαρμόσουμε μια οδηγία στο ελάχιστο απλά και μόνο για να μην έχουμε χρηματικές κυρώσεις».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την νέα κυριακάτικη εφημερίδα "24" στις 4/5/2014.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ