2014-05-10 17:49:13
Φωτογραφία για Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ζήτησε μια «ισχυρή, ενιαία φωνή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ ζήτησε να υπάρξει μια «ισχυρή, ενιαία φωνή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της... Ρωσίας και παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο η επόμενη περιοχή που θα αποσταθεροποιηθεί να είναι τα «αδύναμα και διχασμένα» Βαλκάνια.

Από τη Γερμανία, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στο Βερολίνο, ο Ρ. Πλεβνέλιεφ εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευσή του για την στάση της πΓΔΜ έναντι της χώρας του, τόνισε πάντως ότι η Βουλγαρία παραμένει υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής.

«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής και η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή. Είμαι υπέρ μιας ισχυρής, ενιαίας φωνής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αποφασίσουμε από κοινού να επιβάλουμε κυρώσεις του επόμενου επιπέδου, τότε η Βουλγαρία πρέπει να υποστηρίξει την απόφαση, μαζί με την ισχυρή, ενιαία φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε
. Έκανε λόγο και για μια «νέα ιστορική φάση» στην οποία εισέρχεται η Ευρώπη. Στο εξής θα μιλούμε για την περίοδο «πριν και μετά την Κριμαία και οι συνέπειες από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Ρωσίας θα είναι αισθητές για πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ουκρανικός λαός θα επέλεγε τον δρόμο προς την ευρωπαϊκή και δημοκρατική ανάπτυξη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτός ο δρόμος είναι απαγορευμένος λόγω της γεωγραφικής θέσης. Αν λοιπόν είσαι γείτονας της Ρωσίας ή στην σφαίρα των συμφερόντων της, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να ενταχθείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το θέλει ο λαός σου. Δεν το καταλαβαίνω. Η πολιτική των "μεγάλων δυνάμεων" και της "περιφέρειας" μεταξύ τους είναι πολύ επικίνδυνη για την Ευρώπη και άλλη μια απόδειξη για αυτό αποτελεί το παρελθόν των Βαλκανίων», τόνισε.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ δήλωσε πάντως ότι η χώρα του στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε «νέο κύμα» διεύρυνσης στην νοτιοανατολική Ευρώπη, απορρίπτοντας διαχωρισμούς σε μεγάλες και μικρές χώρες, σε παλιά και νέα μέλη και σε Δύση και Ανατολή. Ζήτησε μάλιστα από το ΝΑΤΟ να δεχθεί το Μαυροβούνιο στις τάξεις του κατά την Σύνοδο του φθινοπώρου. Εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή του για την απροθυμία της πΓΔΜ να προχωρήσει στην συμφωνία φιλίας, συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας με την Βουλγαρία, στην βάση της Διακήρυξης του 1999. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Θεωρία του Κικέρωνα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Θεωρία του Κικέρωνα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ