2014-05-12 09:57:54
Φωτογραφία για ΣΚΗΝΙΚΟ ΧΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Πόλεμος για τα δημοψηφίσματα
Το 89,07% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας και η συμμετοχή έφθασε στο 74,87%. Η Ανατολική Ουκρανία προσήλθε χθες στην κάλπη υπό χαοτικές συνθήκες με στόχο να (αυτο)καθορίσει το μέλλον της σε πείσμα όλων εκείνων των φωνών, εντός και εκτός της χώρας, που της ζητούσαν να μην το πράξει.ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτητοποίηση των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (όπου ζουν περίπου 6,7 εκατ. πολίτες) πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα... πολεμικό, εν μέσω συγκρούσεων στο έδαφος, με το αποτέλεσμα της κάλπης προεξοφλημένο αλλά αμφιλεγόμενο, και με σύσσωμη τη Δύση να καταδικάζει εκ των προτέρων τη διαδικασία ως «παράνομη».

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν πλειοψηφικά υπέρ της «ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα (άνω του 71% σε κάποιες πόλεις και άνω του 90% σε άλλες). Αργά το βράδυ ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι το 89,07% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας και η συμμετοχή έφθασε στο 74,87%.


Τα προβλήματα ωστόσο ήταν πολλά, ενώ το κλίμα σε πολλές περιοχές δεν ήταν εκλογικό αλλά πολεμικό. Στη Μαριούπολη για παράδειγμα από τα 100 εκλογικά κέντρα λειτούργησαν μόνο τα οχτώ, καθώς ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν τη διαδικασία εισβάλλοντας σε τμήματα και κατάσχοντας εκλογικό υλικό.

Πολίτες ψηφίζουν στη Μαριούπολη. Στην περιοχή τα περισσότερα εκλογικά τμήματα αποκλείστηκαν από τον ουκρανικό στρατό και δεν λειτούργησαν.

Παράλληλα, στην πόλη του Κρασνοαρμέισκ της επαρχίας του Ντονέτσκ, Ουκρανοί «εθνοφρουροί» άνοιξαν πυρ εναντίον ψηφοφόρων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένα άτομο. Παρόμοια η κατάσταση και σε άλλες περιοχές (Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ κ.α.), με τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» εναντίον φιλορώσων ακόμη και με... τανκ. Ειδικά στο Σλαβιάνσκ, η νύχτα πριν ανοίξουν οι κάλπες ήταν άκρως επεισοδιακή με αποτέλεσμα το πρωί το τοπίο να μοιάζει βομβαρδισμένο.

Ο «πόλεμος» βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να μεταφερθεί και στο πεδίο της διεθνούς διπλωματίας, με σύσσωμη τη Δύση να απορρίπτει τα δημοψηφίσματα ως «παράνομα» και τη Μόσχα να τηρεί στάση αναμονής.

Στην πόλη του Κρασνοαρμέισκ, Ουκρανοί «εθνοφρουροί» άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένα άτομο

Το Κίεβο έσπευσε να αποκηρύξει τις χθεσινές ψηφοφορίες ως «εγκληματική φάρσα» υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο. Στο ίδιο πνεύμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως δεν «οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων» καθώς είναι «παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών». Τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», ξεκαθάρισαν από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι.

Ολάντ: Ακυρα

Ακόμη σκληρότερος, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ καταδίκασε τα δημοψηφίσματα ως «τιποτένια και άκυρα» σημειώνοντας παράλληλα πως «οι μόνες εκλογές που θα έχουν αξία στην Ουκρανία θα είναι οι προεδρικές της 25ης Μαΐου».

Ο Ολάντ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις χθες κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία), μιας περιοδείας που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση για τη Ρωσία. Το περασμένο Σάββατο, Ολάντ και Μέρκελ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία απειλούσαν τη Μόσχα με νέες, σκληρότερες κυρώσεις, «εάν χρειαστεί».

Η υπερδύναμη ωστόσο που μέχρι χθες το βραδύ δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις ουκρανικές εξελίξεις ήταν η Μόσχα.

Οσο για τους αυτόκλητους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών, αυτοί πανηγυρίζουν μεν για το αποτέλεσμα, αλλά διαφωνούν για τις επόμενες κινήσεις τους. Αλλοι ανακοινώνουν τον άμεσο σχηματικό ανεξάρτητων κρατικών θεσμών και στρατού, άλλοι «τα μαζεύουν» λέγοντας πως δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα το καθεστώς της περιοχής, κι άλλοι βλέπουν ένα σημαντικό βήμα προς την ένωση με τη Ρωσία και την αναβίωση της καλούμενης «Novorussia». Πάντως χθες δεν ήταν ξεκάθαρο εάν θα ακολουθήσει κι άλλο δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία.

Γιατί η Αν. Ουκρανία δεν είναι Κριμαία

Από την πρώτη στιγμή που φιλορώσοι άρχισαν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια στην Ανατολική Ουκρανία πριν από περίπου έναν μήνα, όλοι «φοβήθηκαν» μια επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας. Το προηγούμενο της αναίμακτης απόσχισης-εξπρές της κριμαϊκής χερσονήσου από το Κίεβο τον περασμένο Μάρτιο είναι άλλωστε ακόμη πολύ νωπό στη μνήμη.

Ο «φόβος» περί νέων αποσχίσεων ενισχύθηκε από την απόφαση των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας να προχωρήσουν κι αυτοί σε δημοψηφίσματα για την ανεξαρτητοποίησή τους. Πίσω στο παρόν ωστόσο και με τα εν λόγω δημοψηφίσματα να έχουν πλέον πραγματοποιηθεί, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ανατολική Ουκρανία δεν είναι Κριμαία. Η Ρωσία επισήμως δεν έχει παράσχει πλήρη στήριξη στα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε μάλιστα την αναβολή τους αλλά δεν εισακούστηκε.

Στην Κριμαία, από την άλλη, όπου οι Ρώσοι είχαν ούτως ή άλλως ισχυρή στρατιωτική παρουσία, η στάση του Κρεμλίνου ήταν πολύ πιο σαφής και ξεκάθαρη από την αρχή. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα η Μόσχα δεν έχει επισήμως μιλήσει ούτε για διάσπαση της Ουκρανίας ούτε για προσάρτηση των Ανατολικών περιοχών στη Ρωσία.

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μια ομοσπονδοποίηση της χώρας που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ρωσόφωνων και θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία στα Ανατολικά. Υπό αυτό το πρίσμα, το πιθανότερο είναι πως παρά τα δημοψηφίσματα δεν θα δούμε άμεσα κάποια ριζική και αναγνωρισμένη από τη Μόσχα αλλαγή στο καθεστώς των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Πηγή
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ