2014-05-12 10:48:10
Φωτογραφία για Κύπρος: Και στο βάθος ...πλωτή μονάδα για το αέριο
Επικείμενη συμφωνία για μεταφορά αερίου από το Λεβιάθαν σε τερματικό της ΕΝΙ στην Αίγυπτο μειώνει τις ελπίδες για LNG στην Κύπρο, εκτός κι αν υπάρξει ...γερμανικός δάκτυλος

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΛΙΝΗ

Ανακοίνωση από τους εταίρους του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν, Νοble Energy και Delek, συμφωνίας με τηνENI και British Gas για μεταφορά αερίου προς υγροποίηση σε τερματικό της BG στην Αίγυπτο αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση.

Το γεγονός μειώνει τις προσδοκίες για να πεισθούν οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην ισραηλινή όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ να κατευθύνουν ποσότητες φυσικού αερίου για υγροποίηση σε χερσαίο τερματικό (LNG) στο Βασιλικό.

Η ανακοίνωση του deal σημαίνει ότι από το 40% των αποθεμάτων του Λεβιάθαν που μπορούν, βάση της ισραηλινής νομοθεσίας, να εξαχθούν ένα μεγάλο μέρος θα πάει για υγροποίηση στο έτοιμο τερματικό της British Gas στην Αίγυπτο.


Ήδη άλλες μικρότερες ποσότητες συμφωνήθηκε να πηγαίνουν σε δεύτερο τερματικό της Αιγύπτου από το ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ.

Ως εκ τούτου, στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν ικανoποιητικές ποσότητες αερίου από το Λεβιάθαν για να είναι βιώσιμο ένα LNG στην Κύπρο.

Ειδικά αν οι εταίροι του Λεβιάθαν, με την προσθήκη της αυστραλιανής Woodside, προχωρήσουν στην εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποίησης για την εκμετάλλευση του πλούσιου ισραηλινού κοιτάσματος.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ DEUTSCHE BANK

Το newzup.com αντιλαμβάνεται ότι με βάση το ανωτέρω πλαίσιο, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλωτής μονάδας υγροποίησης για το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ανωτέρω προοπτική συζητείται και με τη Deutsche Bank, με την οποία συζητά τις τελευταίες βδομάδες ο υπουργός Ενέργειας, για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών σχεδίων της Κύπρου.

Το χερσαίο τερματικό δεν έχει εγκαταληφθεί ως ιδέα, αλλά για να υλοποιηθεί το τεράστιο πρότζεκτ θα πρέπει να πειστούν οι εταιρείες Noble και Delek να “φυλάξουν” αέριο και για το Βασιλικό.

Σε αυτή την εκστρατεία πειθούς, η Deutsche Bank ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει, μιας και συνεργάζεται με τις ανωτέρω εταιρείες στο κοίτασμα Tamar του Ισραήλ.

Πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι  η κοινοπραξία της Noble με την Delek στην Κύπρο είναι εντελώς διαφορετική απ' εκείνη που έχουν συστήσει οι δύο εταιρείες στο Ισραήλ. Η διοίκηση, οι προτεραιότητες και η διαδικασία λήψης αποφάσεων των δύο εταιρειών είναι ξεχωριστές.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ

Όπως και να έχουν τα πράγματα το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλωτής μονάδας στην Αφροδίτη δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητική εξέλιξη.

Η εκμετάλλευση του μέτριας δυναμΙκότητας κυπριακού κοιτάσματος μπορεί να ξεκινήσει με την πλωτή πολύ πιο γρήγορα και να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες της ΑΗΚ για καύσιμο με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή.

Προοπτική που θα απαλλάξει την κυβέρνηση από μεγάλο έξοδο για την αγορά αερίου από ξένες εταιρείες (ενδιάμεση λύση).

Επιπλέον, αναλυτές τονίζουν στο newzup. com πως η λύση της πλωτής δεν αποκλείει την κατασκευή χερσαίου LNG στην Κύπρο, αν οι γεωτρήσεις των ΕΝΙ-Κogas και TOTAL στα "δικά" τους οικόπεδα δείξουν ότι υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ