2014-05-12 13:08:24
Φωτογραφία για Απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία οι ΥΠΕΞ της ΕΕ
Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ απέρριψαν σήμερα τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεξήχθησαν χθες υποστηρίζοντας την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

«Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο ολλανδός ομόλογός του Φραντς Τίμερμανς δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία».

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε ότι αύριο Τρίτη θα μεταβεί στην Ουκρανία.


Οι φιλορώσοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 90% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο, χαρακτήρισε παράνομη πράξη. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ. Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας ως μια «φάρσα χωρίς νομική βάση» που στήθηκε από τη Ρωσία με στόχο να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και την ανατροπή της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο έκανε λόγο για παράνομα δημοψηφίσματα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα «Κομερσάντ», διευκρίνισε πως ο ρώσος πρόεδρος θα αντιδράσει στα δημοψηφίσματα «αναλόγως του αποτελέσματος» και πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων» ποια θα είναι η αντίδραση αυτή.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «απόλυτη βλακεία» τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ένας αυτονομιστής ηγέτης είπε ότι η περιοχή μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα. Ένας άλλος είπε ότι η ψηφοφορία έδειξε απλά ότι η "ανατολή" ήθελε να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία , είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας .

Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις , ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανών Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης , όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα , υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούνν μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης. Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP, Καθημερινή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ