2014-05-12 23:30:07
Φωτογραφία για Ο Φ. Κουβέλης απαντά και σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα
Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στο «ΒΗΜΑ FM» και στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό Για την προεκλογική αντιπαράθεση

«Έχουμε μια συνεχώς τροφοδοτούμενη πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει κάποιες φορές να διαμορφώνει και διχαστικές καταστάσεις.

Το στοιχείο της πόλωσης, δεν εξυπηρετεί, αντίθετα υπονομεύει την επί της ουσίας, αντιπαράθεση, η οποία άλλωστε είναι βαθιά δημοκρατική διαδικασία. Αυτό το φαινόμενο απομακρύνει την όποια νηφάλια επιλογή, σε σχέση με την διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών για την εξέλιξη της πολιτικής ζωής του τόπου».

Για τη δήλωση του Μ. Γλέζου

 «Είμαι απολύτως αντίθετος με το περιεχόμενο της δήλωσης, είτε επιλέγεται η μία είτε η άλλη ερμηνεία. Θεωρώ ότι δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση την αναγκαία κοινωνική ηρεμία σε σχέση με την οικονομική συμπεριφορά των πολιτών μας.»

Για τη δήλωση της Μ.Κοππά

«Η κ. Κοππά είπε, πολύ απλά, ότι η επιλογή του κ. Βενιζέλου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν στο όνομα της σταθερότητας, εάν και εφόσον το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ, εξ αντικειμένου οδηγεί  πολίτες στην κάλπη του κ. Σαμαρά.

Όσοι αναζητούν στο πολιτικό τους μυαλό Λαιστρυγόνες και κύκλωπες, κάνουν λάθος. Η δήλωση έχει ένα σαφές περιεχόμενο(…) Σε καμία περίπτωση δεν είναι προτροπή, είναι διαπίστωση.

Για  την προσέγγιση του κ. Ψαριανού

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την προσέγγιση του κ. Ψαριανού;

Ο κ. Ψαριανός δεν αντιλήφθηκε, ακριβώς το περιεχόμενο των δηλώσεων της κ. Κοππά.

Ερώτηση: Δεν είναι υπαρκτό το δίλημμα Βενιζέλου;

Κατ’ εμέ όχι. Διαμορφώνει συνθήκες που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που με άλλο τρόπο επιλέγονται για να οδηγήσουν στη διχαστική και πολωτική κατάσταση. Δεν δικαιούται κανείς – για να παραφράσω τη σχετική φράση – να τρομοκρατεί ούτε τη δημοκρατία ούτε τους ίδιους τους πολίτες. Άλλωστε, η σταθερότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη της κοινωνικής αστάθειας. Η σταθερότητα είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικής συνοχής.»

Για την Κεντροαριστερά

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, προωθούμε την ιδέα της συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Ας το ξαναπώ: ή θα υπάρξει ως προοδευτική ή δεν θα υπάρξει καθόλου. Είναι η πλειοψηφική κοινωνική δύναμη η Κεντροαριστερά, αλλά η έκφρασή της μπορεί να εξασφαλίζεται μόνο στη βάση μιας πολιτικής θέσης και ενός προγράμματος που μπορεί να μετακινεί την συντηρητική πολιτική της χώρας προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση».

Ερώτηση: Συμπεριλαμβάνει  και το ΠΑΣΟΚ, η νέα σας πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της κεντροαριστερά, μετά τις εκλογές;

«Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, δεν έχω να χωρίσω τίποτε. Αναμφισβήτητα, όχι μόνο τον περιλαμβάνει αλλά τον κατατάσσει στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να πρωτοστατούν,  μαζί με τις δυνάμεις της δικής μας αριστεράς και ευρύτερες δυνάμεις, στην συγκρότηση αυτού του χώρου. Εκείνο το οποίο νοιάζει την ΔΗΜΑΡ είναι να μπορέσει, να υπάρξει η κεντροαριστερά ως προοδευτική δύναμη, γιατί την χρειάζεται ο τόπος.

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

«Εάν μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν νόημα και αξία και εξασφαλίζουν βιωσιμότητα μόνο στο πλαίσιο της δέσμευσης ενός προοδευτικού προγράμματος (...)

Η ΔΗΜΑΡ ως υπεύθυνη δύναμη, δεν θα αποστεί από αυτήν την κατεύθυνση.

Με την πολιτική που ασκεί σήμερα η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και με τη σημερινή ηγεσία που την εκφράζει είναι προφανές πως όχι, δεν θα προσέλθει η ΔΗΜΑΡ. Και με τη σημερινή πολιτική που ασκεί και διατυπώνει ως πολιτική πρόταση στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν συμφωνούμε.

(…) Με την πολιτική που ασκεί και διαμορφώνει ως πρόταση στην ελληνική κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ,  δεν συμφωνούμε. Το εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ κάπου πρέπει να σταθεροποιηθεί…  

Ερώτηση: Με ποιον θα συμπορευθεί, όμως η ΔΗΜΑΡ;

«Με αυτόν που θα ακούσει το σφυγμό της κοινωνίας και της χώρας για να πορευθεί μπροστά και να αφήσει πίσω ένα παρελθόν, που τεμαχίζει την κοινωνία. Υπηρετώντας, ταυτόχρονα μια ουσιαστική ευρωπαϊκή πορεία του τόπου».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ