2014-05-13 11:47:09
Φωτογραφία για ΔΕΛΤΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ 12/05/2014 ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ 12/05/2014 ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Είναι γνωστό ότι από 12/05/2014 όλοι οι εργαστηριακοί ιατροί της χώρας, ευρίσκονται σε επίσχεση παροχών προς τον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) στις 03/05/2014, ήταν ομόφωνη και συνεπώς είναι δεσμευτική για όλους τους παρόχους που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πολύ βάσανο και αφού η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολύμηνη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ήταν προσχηματική, ατελέσφορη και οδηγεί τους παρόχους και κυρίως τους εργαστηριακούς ιατρούς σε οικονομική καταστροφή.

Η απόφαση αυτή ήταν επόμενο να υιοθετηθεί και από τον Σύλλογο μας. Συμμετέχουν τα διαγνωστικά εργαστήρια (μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, πυρηνικοί ιατροί και παθολογοανατόμοι), τα διαγνωστικά κέντρα και οι μικρές ιδιωτικές κλινικές. Οι οικονομικές αντοχές έχουν πλήρως εξαντληθεί. Οι υποχρεώσεις όπως λειτουργικά έξοδα ενοίκια, μισθοδοσία προσωπικού, συντήρηση εξοπλισμού, δάνεια και leasing έχουν γίνει αληθινός βραχνάς.


Οι εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν το αυτονόητο :

1. Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2010 και από τα Ταμεία (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κ.λ.π) που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

2. Κατάργηση των εξοντωτικών μέτρων του rebate και clawback προς τον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που έχουν ήδη εκτελεσθεί.

3. Κατανομή δαπάνης υγείας ανά περιφέρεια.

4. Πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ κάθε εκτελεσμένης πράξης,

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι προφανώς ανεπαρκής, περίπου στο 50% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι η χώρα μας ευρίσκεται σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης. Γι’ αυτό ζητάμε με κάθε καλή διάθεση αυτονόητες δίκαιες λύσεις. Δηλαδή κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται με το ισχύον κρατικό τιμολόγιο, μέχρι τα όρια του προϋπολογισμού, και κάθε επιπλέον εξέταση να εκτελείται δωρεάν μόνο στις Δημόσιες Δομές (ΠΕΔΥ και ΕΣΥ).

Ζητάμε να εφαρμοσθούν κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική παρακολούθηση για να αποφεύγονται φαινόμενα προκλητής ζήτησης.

Όλοι πρέπει να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον Έλληνα ασθενή.

Ζητάμε την κατανόηση των ασφαλισμένων. Ο αγώνας αυτός πρέπει να στεφθεί με επιτυχία και αυτό θα είναι προς το συμφέρον κυρίως του Έλληνα ασθενή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεώργιος Πέτρου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ