2014-05-13 12:54:09
Φωτογραφία για Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται μείωση και... παράταση;
Σχέδια για φορολογικές ελαφρύνσεις κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Αν και τυπικά η εισφορά εκπνέει στο τέλος του 2014 στο φορολογικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι η τρόικα θεωρεί δεδομένη την παράτασή της για τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια, καθώς αποτελεί ένα από τα μέτρα που η παράτασή τους προορίζεται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016.

Η τεχνική βοήθεια της τρόικας έχει συστήσει στο ΥΠΟΙΚ την αλλαγή του τρόπου είσπραξης του φόρου προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα αλλά και να σταματήσει η συνεχής δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων. Αυτό που συστήνεται και έχει αποτυπωθεί και στο κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου είναι η εισφορά αλληλεγγύης να εισπράττεται από τον Ιανουάριο στην πηγή του εισοδήματος και να μην βεβαιώνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη τον επόμενο χρόνο με το εκκαθαριστικό.


Στην πράξη το λογιστήριο μιας επιχείρησης που πληρώνει έναν εργαζόμενο με μπλοκάκι δεν θα παρακρατά μόνο το φόρο εισοδήματος 20% αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία που θα παρακρατούν το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης από τους ασφαλισμένους με δυο συντάξεις.

Τα δυο σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης θα αποτελέσουν τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για να γίνει πιο ήπιο το μέτρο και να μην παραταθεί στη σημερινή μορφή του.

Τα δυο σενάρια προβλέπουν:

- την αύξηση του εισοδηματικού ορίου πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο φόρος. Σήμερα επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό εξετάζεται να αυξηθεί στα 15.000 ευρώ. Η κλίμακα του φόρου είναι σήμερα 1% για εισόδημα από 12.000 έως 20.000, 2% από 20.000 έως 50.000, 3% από 50.000 έως 100.000 και 4% από 100.000 και άνω.

- η μείωση κατά 50% των συντελεστών της εισφοράς.

Το τι θα γίνει με την εισφορά πρόκειται να αποφασιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα έχει φανεί και η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

Πηγή: Star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ