2014-05-13 13:18:04
Φωτογραφία για Δεν δεσμεύει την Τουρκία, λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, το ισχυρό χαστούκι που έφαγε από το ΕΔΑΔ
Το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόστιμο επέβαλε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο, αναπαράγουν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στα πρωτοσέλιδα τους.

Τα τουρκικά μέσα χαρακτηρίζουν το ύψος της της αποζημίωση ως ρεκόρ. Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η απόφαση δεν δεσμεύει την Τουρκία από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Το τουρκικό κανάλι σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως επισημαίνεται από το κανάλι, το ποσό των 30 εκατομμυρίων θα δοθεί για τις οικογένειες των αγνοούμενων.

Στο μεταξύ νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν δεσμεύει την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι έκαναν εργασίες γι αυτό το θέμα. "Αυτή η δίκη επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από δέκα χρόνια
. Οπωσδήποτε από άποψης διεθνούς δικαίου δεν είναι δεσμευτική ούτε και από δικής μας πλευράς δηλώνει κάποια αξία. Από πλευράς δικαίου πέραν των μειονεκτημάτων της είναι λάθος και η χρονική στιγμή. Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν είναι σωστό αυτό από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις. Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν συνάδει με την ψυχολογική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ στα τ/κ ΜΜΕ

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία καταδικάζεται σε επιβολή χρηματικής αποζημίωσης σε διακρατική υπόθεση από το ΕΔΑΔ, τονίζουν τα τ/κ ΜΜΕ που μεταδίδουν την είδηση για την σημερινή απόφαση.

Σε ανταπόκριση από το Στρασβούργο το τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων ΤΑΚ γράφει για αποζημίωση – ρεκόρ για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η προσφυγή εναντίον της Άγκυρας είχε γίνει στις 22 Νοεμβρίου 1994. Όπως αναφέρεται, τα 30 εκ ευρώ από τα 90 συνολικά αφορούν αποζημίωση για τους αγνοούμενους μετά την εισβολή και τα 60 ε ευρώ για όσους έμειναν στο Ριζοκάρπασο.

Σημειώνει επίσης ότι το ΕΔΑΔ άρχισε την εξέταση της υπόθεσης το 1996 και το 2001 κατέληξε στην απόφαση ότι η Τουρκία με την “επιχείρηση” - όπως αναφέρεται η εισβολή – παραβίασε 11 διαφορετικά άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά είχε παραπέμψει μελλοντικά το θέμα της αποζημίωσης. Κατόπιν αυτού, προστίθεται, η “ε/κ διοίκηση” είχε προσφύγει το 2011 ξανά στο δικαστήριο για τις υλικές και πνευματικές αποζημιώσεις.

Ο Μπαϊράκ στην ιστοσελίδα του σημειώνει ότι το ποσό πρέπει να πληρωθεί εντός τριών μηνών και είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία υποχρεώνεται να αποζημιώσει χώρα που δεν αναγνωρίζει. Το μόνο σχόλιο που έγινε από την Τουρκία για την υπόθεση, παρατηρεί, είναι πριν από την ανακοίνωση της απόφασης από τον ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος είχε πει πως αυτή η υπόθεση επανήλθε μετά από 10 χρόνια. “Σίγουρα δεν συνδέεται με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει αξία για εμάς. Από νομικής άποψης επιπλέον του ότι έχει μειονεκτήματα, ο χρονικός συγχρονισμός είναι λάθος”, κατέληξε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ