2014-05-14 12:44:07
Φωτογραφία για Ρυθμίζουν τα παλιότερα χρέη τους οι δημότες του Ρεθύμνου
Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο δήμο Ρεθύμνου η διαδικασία της ρύθμισης των χρεών πολιτών από παλιότερα χρόνια με βάση το... ευνοϊκό καθεστώς που έχει ψηφιστεί, έχει τεθεί σε εφαρμογή και θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 14 Αυγούστου. 

Με την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ο οφειλέτης μπορεί να πετύχει τη διαγραφή των προσαυξήσεων, αλλά και έκπτωση του κεφαλαίου της οφειλής μέχρι και 10% εάν αποφασίσει να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, πράγμα που σημαίνει άμεσα χρήματα για τα ταμεία του κράτους αλλά και συμφέρουσα «συμφωνία» για τον πολίτη, όπως διαβάζουμε στο goodnet.gr.

Η δυνατότητα της ρύθμισης ουσιαστικά έδωσε ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι ενόψει της τουριστικής σεζόν και προκειμένου να συνάψουν σύμβαση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου ή για την εκμετάλλευση του αιγιαλού υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στο μέτρο, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχαν ρυθμισμένα χρέη και άρα δεν μπορούσαν να έχουν την απαραίτητη ενημερότητα.


Όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τάσος Παπαδουράκης, το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 60, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν ήδη γίνει δεκτές, ενώ οι υπόλοιπες θα εξεταστούν από την οικονομική επιτροπή.

Η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας, Στέλλα Καλογεράκη, τόνισε πως οι αιτήσεις αφορούν μικρότερα ή και μεγάλα ποσά και η διαδικασία θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρμόδιο γραφείο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου και την κα Κατερίνα Παρίση, που έχει αναλάβει τη διαδικασία, ήδη έχουν εξεταστεί και υπαχθεί 47 περιπτώσεις στη ρύθμιση, ενώ οι επιπλέον αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα εξεταστούν από την οικονομική επιτροπή και θα προωθηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υπαγόμενοι στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα είτε να πληρώνουν με δόσεις είτε εφάπαξ, ενώ υπάρχουν δύο κατηγορίες χρεών τα οποία ρυθμίζονται, αυτά μέχρι το 2009 και αυτά μετά το 2010.

Για οφειλές ως το 2009

Ειδικότερα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους αν έχουν βεβαιωθεί ως 31.12.2009 και υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3801/2009. Συγκεκριμένα για οφειλές από τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων, δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές και πρόστιμα Κ.Ο.Κ.: ρυθμίζονται χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Για οφειλές από πρόστιμα υπαίθριου εμπορίου και τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων ρυθμίζονται χωρίς προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ ειδικότερα για τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων και επιβαλλόμενα πρόστιμα, μειώνεται η οφειλή κατά 70% , δηλαδή τα εν λόγω πρόστιμα δεν διαγράφονται αλλά μειώνονται.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής μπαίνει επιπλέον έκπτωση 10%.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλών ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να ζητήσει ένας δημότης είναι ώς 24 μήνες με ελάχιστο ποσό δόσης τα 150 ευρώ.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

Για οφειλές από το 2010 και μετά

Όσοι δημότες έχουν χρέη προς τους δήμους, τα οποία βεβαιώθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2010 και εντεύθεν, μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το αρχικό ποσό με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

Ανάλογα με το ύψος των οφειλών προβλέπονται τα εξής:

-Από 0,01 € - 5.000,00 €: σε 24 δόσεις με την κάθε δόση όχι μικρότερη των 100,00 € και απαλλαγή κατά ποσοστό 80% από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

-Από 5.000,01 € - 10.000,00 €: σε 48 δόσεις και απαλλαγή κατά ποσοστό 50% από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

-Από 10.000,00 € - 20.000,00 €: σε 72 δόσεις και απαλλαγή κατά ποσοστό 30% από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

-Από 20.000,01 € και πάνω: σε 100 δόσεις και απαλλαγή κατά ποσοστό 10% από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

Οι δόσεις είναι ισόποσες και μηνιαίες. Προβλέπεται δε, επιβάρυνση με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίες υπολογίζονται με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής - πλέον οχτώ εκατοστιαίων μονάδων ετησίως υπολογισμένο και σταθερό στη διάρκεια της ρύθμισης.

Εξαιρούνται πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών και οφειλές υπαγόμενες σε καθεστώς ειδικότερων, ευνοϊκότερων προβλέψεων περί καταβολής σε δόσεις. Η εξαίρεση δεν ισχύει στην εφάπαξ εξόφληση με απαλλαγή 100% των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι X-Men στο Λονδίνο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι X-Men στο Λονδίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ