2014-05-14 12:41:20
Φωτογραφία για Γι' αυτό το φιάσκο δεν θα πληρώσει κανείς; Ο Λαβρόφ είδε τον ΥΠΕΞ της Ουγκάντας και δεν είδε τον Τσίπρα!!!
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Από τη Μόσχα με αγάπη - Συντριπτικό «ναι» στην αυτοδιάθεση

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΤΣΟΥΚΑ

Τη στάση της Ε.Ε. στο λεπτό ζήτημα της Ουκρανίας καταδίκασε ανοιχτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε χθες με την πρόεδρο της Ανω Βουλής και τρίτη στην ιεραρχία του ρωσικού κράτους, μετά τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βαλεντίνα Ματβιένκο, που σχολίασε αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις κυρώσεις της Ε.Ε.Σχολιάζοντας στην πρόεδρο της Ανω Βουλής τη στάση της Ευρώπης στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε πισωγύρισμα το γεγονός πως φασίστες και νεοναζί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις ευλογίες της Ε.Ε. Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα προς τις Βρυξέλλες δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς αναφερόμενος στις κυρώσεις που αυτή επέβαλε σε Ρώσους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Βαλεντίνα Ματβιένκο, τις παρομοίασε σαν απόπειρα να «πυροβολήσουν τα πόδια τους».


Από την πλευρά της η πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, αφού καλωσόρισε στα ελληνικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε έμμεσες αιχμές εναντίον του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επειδή όπως είπε ακόμα δεν έχει βρει ημερομηνία για να επισκεφθεί τη Μόσχα, ύστερα από ανταποδοτική πρόσκληση που η ίδια του είχε απευθύνει. Η δυσαρέσκεια της Β. Ματβιένκο δεν εστιάστηκε μόνο προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με συνεργάτες της, η πρόεδρος της Ανω Βουλής και συνεπής φιλέλληνας εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε ούτε στο ελάχιστο τη θέση της στην προεδρία της Ε.Ε. προκειμένου να εμποδίσει τις κυρώσεις σε βάρος της φίλης της, όπως συνηθίζει να λέει, Ρωσίας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί ουσιαστική λύση στην ουκρανική κρίση είναι το Κίεβο να αποτελέσει γέφυρα διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες παραμένουν βαλτωμένες, δήλωσε πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να αποτελέσει συνέχεια εκείνων των Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι φόρτωσαν με κούφιες υποσχέσεις τη Ρωσία. Στο μεταξύ θολό σημείο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα αποτελεί το ζήτημα της συνάντησής του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τα μέσα της περασμένης βδομάδας η Κουμουνδούρου τη διαφήμιζε ως το βαρύ χαρτί της επίσκεψης του προέδρου το ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα, την περασμένη Τετάρτη σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» πως η συνάντηση δεν θα γίνει, επειδή ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα απουσίαζε στη Γενεύη.

Αντίθετη ωστόσο άποψη είχε το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο σε συνομιλία που είχε την ίδια ημέρα με την «Ελευθεροτυπία» σημείωσε ότι έγκαιρα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί πως η συνάντηση δεν θα γίνει. Σε επανάληψη μάλιστα χθες της ίδιας ερώτησης που θέσαμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μας επανέλαβε πως η συνάντηση δεν θα γίνει εξαιτίας ταξιδιού του Λαβρόφ στη Γενεύη. Δυστυχώς τη στιγμή που επίσημα η Κουμουνδούρου δήλωνε αυτά, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντούσε τον ομόλογό του από την Ουγκάντα Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνεται στη Μόσχα με τις σημαντικές συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ και με υψηλόβαθμα στελέχη της Δούμας.

Ελευθεροτυπία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ