2014-05-15 00:24:41
Φωτογραφία για Δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.
14 Μαΐου 2014

Γραφείο Τύπου Υπουργού 

Αθήνα, 14 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Υφυπουργού, κ. Αντώνη Μπέζα και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ.Δημήτρη Κοντού, είχε σήμερα ευρεία συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Άδωνις Γεωργιάδης: H επίσχεση έληξε. Θέλω να ευχαριστήσω -και το λέω με χαρά- προσωπικά τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκο, αλλά και όλους τους γιατρούς οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων μας. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων γιατί είχαμε ένα τριήμερο έντονο διάλογο, ο οποίος κατέληξε στο να μπορούμε να πορευθούμε από κοινού χωρίς να ταλαιπωρούμε τους ασφαλισμένους.


Τι έχουμε αποφασίσει. Άμεσα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα παραδώσει στο Υπουργείο τις συνταγογραφικές οδηγίες, όπως αυτές υπηρετούν τα διεθνή πρότυπα και εξασφαλίζουν την υγεία των ασθενών, βάσει των οποίων και εντός αυτών θα είναι υποχρεωμένα τα διαγνωστικά κέντρα να εκτελούν τις ιατρικές εξετάσεις. Έξω από αυτές τις οδηγίες δεν θα έχουν αυτή την υποχρέωση. Δεύτερον, είμαστε σε μία συζήτηση για το πώς θα γίνει η κατανομή του προϋπολογισμού. Να ξεκαθαρίσω ότι εγώ έχω δεσμευτεί να υλοποιήσω, με τον κ. Μπέζα, την κοινή τους πρόταση. Η κοινή τους πρόταση εκφράζεται προς το Υπουργείο μέσω του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στην παρούσα φάση αυτό που ισχύει σήμερα είναι ένας συνδυασμός κατανομής του ποσού ανά γεωγραφική περιφέρεια και ανά πάροχο. Αλλά επαναλαμβάνω, εφόσον ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταλήξει σε κάτι διαφορετικό -άμεσα φυσικά για να μπορούμε προχωρή-σουμε στο σχεδιασμό- θα αλλάξουμε το μοντέλο.

Δημοσιογράφος: Το διαφορετικό ποιο θα είναι;

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουν μια μεταξύ τους διαφωνία. Δεν θέλω να επεκταθώ. Δεν αφορά το Υπουργείο. Τους αφορά μεταξύ τους και επαναλαμβάνω ότι εγώ θέλω να έχω μια κοινή πρόταση γιατί θέλω να έχω καλές σχέσεις με όλους τους ανθρώπους και ηρεμία στον κλάδο αυτό.

Δημοσιογράφος: Οπότε το κλειδί είναι αυτό, το πλαφόν πώς θα οριστεί; Εκεί τα βρήκατε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι μόνο αυτό. Θέλω να πω ότι, όπως είχαμε πει από την αρχή, την τελευταία εβδομάδα εκάστου μηνός θα υπάρχει, για όσους παρόχους έχουν ξεπεράσει τα όρια, δυνατότητα να μην εκτελούν και να πηγαίνει ο ασφαλισμένος σε κάποιον άλλον ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει το σχετικό πλαφόν. Να πω, επίσης, ότι θα συστήσουμε άμεσα ομάδα που θα παρακολουθεί τη ροή πληρωμής των ληξιπροθέ-σμων. Κοινή μας βούληση είναι να πληρωθούν τα λεφτά αυτά όσο το γίνεται πιο γρήγορα. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό μου, κ. Μπέζα, που ήταν ο κύριος διαπραγματευτής όλης αυτής της περιόδου και βεβαίως, τον κ. Βλασταράκο, που έδειξε - θέλω να το πω αυτό- πολύ εποικοδομητικό πνεύμα. Χωρίς την ενεργό παρουσία του ιατρικού κόσμου δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

Δημοσιογράφος: Κε Βλασταράκο, μέχρι πρόσφατα σας ακούγαμε που λέγατε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί.

Μιχάλης Βλασταράκος (Πρόεδρος Π.Ι.Σ): Επιμένω και ο Υπουργός έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό. Μαζί θα καταβάλλουμε προσπάθειες, παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν για τη χώρα μας και τις αναλογιζόμαστε, ώστε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί διότι αυτό επιβάλουν οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Δεχτήκαμε την αναπλήρωση του πρώτου πενταμήνου μέσα από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, διότι επιβαρύνθηκαν οι ιδιωτικοί πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από τη μη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ και την υπόσχεση του Υπουργείου να καταβάλει προσπάθειες στην αναπλήρωση αυτή.

Δέχτηκε το Υπουργείο τις προτάσεις μας σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διαγνωστικών εξετάσεων, τις υποχρεωτικές, τις οποίες αναλαμβάνει, με βαριά ευθύνη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να διεκπεραιώσει. Ότι το κάθε παραπεμπτικό που εκτελείται θα πρέπει να αμείβεται με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καθορίσει και η ύπαρξη του clawback να είναι δυνητική, μέσα από ένα μηχανισμό. Ότι η εξόφληση των οφειλομένων άρχισε ήδη και ο Υπουργός έδωσε την εντολή να εξοφληθεί ο Φεβρουάριος μήνας του τρέχοντος έτους για τους εργαστηριακούς αλλά και συστήθηκε κοινή επιτροπή από το Υπουργείο και τον ΠΙΣ, ώστε να παρακολουθούμε και την εξόφληση των οφειλομένων, καθώς και επίσης την παρακολούθηση της εφαρμογής των κατευθυντηρίων οδηγιών και τη δυνητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, για να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν παθογένειες και αδυναμίες.

Η απόφαση –και ευχαριστώ όλους τους παρόχους υγείας- της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης των φορέων, των παρόχων, ήταν ομόφωνη, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο, τους ασφαλισμένους μας, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές δοκιμασίες, να αναστείλουμε την επίσχεση εργασίας, να συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας, για να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν από εδώ και πέρα για την εκτέλεση όλων όσων συμφωνήθηκαν. Και να εγγυηθούμε, ο Υπουργός εγγυήθηκε και θα εκδοθούν σύντομα υπουργικές αποφάσεις μέσα από τη στενή συνεργασία.

Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω και εγώ από την πλευρά μου – το έκανε και ο Υπουργός- το ιατρικό σώμα για τη μεγάλη και αγόγγυστη προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο, μέσα από τις δυσκολίες που τους επέβαλλαν τα περιοριστικά μέτρα.

Γιώργος Βουγιούκας (Πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ): Σταματήσαμε την επίσχεση. Αποφασί-σαμε αναστολή της επίσχεσης, κατανοώντας την αδυναμία του Υπουργείου και του Υπουργού για αύξηση του άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βρίσκεται η χώρα μας και για το γεγονός ότι ξεκινήσαμε αυτή την επίσχεση σε μια προεκλογική περίοδο που δεν θέλαμε να εκληφθεί ως εκβιαστικό μέτρο στο πρόσωπο του Υπουργού.

Από εκεί και πέρα έχουμε μια σημαντική διαφωνία, όσον αφορά στην εφαρμογή του πλαφόν, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί στον ασφαλισμένο το δικαίωμά του να επιλέγει τον γιατρό της προτίμησής του και, δεύτερον, το κίνητρο στους παρόχους να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Για εμάς αυτά τα δύο, που συντείνουν στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι επιθυμεί κάθε καλόπιστος άνθρωπος και κυρίως ο Υπουργός, ο οποίος θέλει να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού με τον καλύτερο τρόπο.

Δημοσιογράφος: Οπότε αυτό που σας έκανε να σταματήσετε την επίσχεση τι είναι;

Γιώργος Βουγιούκας: Σε όλα τα άλλα συμφωνήσαμε. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι για το πρώτο πεντάμηνο θα βρει τα χρήματα που χρειάζονται για να αναπληρώσει τα χρήματα που εμείς κάναμε για τους ασφαλισμένους που εξυπηρετήσαμε.

Δημοσιογράφος: Οπότε δε θα τα επιβαρυνθείτε αυτά Γιώργος Βουγιούκας: Ακριβώς. Μπαίνουν τα πολύ σκληρά όρια συνταγογράφησης τα οποία θα φέρουν τις πραγματικές εξετάσεις στην πραγματική τους ζήτηση και έχει μείνει να συμφωνήσουμε στον ΠΙΣ, εμείς και οι άλλοι πάροχοι, στο πώς θα εφαρμοστεί αυτό το πλαφόν.

Άδωνις Γεωργιάδης: Να πω κάτι ακόμη. Με τον κ. Μπέζα διαχειριστήκαμε τις τελευταίες τρεις ημέρες μια κρίση στο σύνολο των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Θέλω να ενημερώσω τους ασφαλισμένους μας ότι δεν υπάρχει επίσχεση από καμιά κατηγορία παρόχων. Ακουγόταν σήμερα το πρωί ότι έχουν οι κλινικές. Ούτε οι μεγάλες ούτε οι υπόλοιπες κλινικές έχουν επίσχεση. Ούτε τα διαγνωστικά, ούτε οι ψυχιατρικές, ούτε κανένας.

Δημοσιογράφος: Έχετε βρει λύση με τις κλινικές; Γιατί λένε ότι δε θα κάνουν από σήμερα, θα κάνουν από Παρασκευή και ότι είστε σε διαπραγματεύσεις.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει καμία Παρασκευή. Δεν υπάρχει επίσχεση από κανέναν σήμερα.

Δημοσιογράφος: Έχουν βγάλει δελτίο τύπου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Για ποιους, για τις κλινικές;

Δημοσιογράφος: Ναι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ξαναλέω. Δεν υπάρχει επίσχεση από κανέναν. Θέλω να πω στους ασφαλισμένους μας, δε θα πάνε σε καμία κλινική που θα τους πει «πλήρωσε και θα πας να πάρεις τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ», γιατί ο ΕΟΠΥΥ δε θα πληρώσει κανενός τη χρέωση. Το έχουμε ξεκαθαρίσει: Όποιος πάρει λεφτά από τον ασφαλισμένο μας, δεν είναι συμβεβλημένος μαζί μας. Άρα θα πρέπει ο ασθενής, αν ακούσει από μια κλινική ότι του ζητά επιπλέον λεφτά, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δήθεν δεν τον πληρώνει ή τίποτα άλλο, αυτομάτως να αλλάξει κλινική. Άρα επίσχεση δεν υπάρχει από καμία κατηγορία παρόχων του ΕΟΠΥΥ –σας παρακαλώ πολύ, για να μη γίνεται παρεξήγηση.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ