2014-05-15 06:42:03
Φωτογραφία για ΣτΕ: Νόμιμη η επιστράτευση εκπαιδευτικών
Υπέρ της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών τον περασμένο Μάιο και των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς τον Ιανουάριο του 2013 τάχθηκε με αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επιστράτευση στους δύο αυτούς κλάδους ήταν νόμιμη και συνταγματική και απέρριψε τις προσφυγές τους.

Ως προς την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, οι σύμβουλοι επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της ΟΛΜΕ που είχε προσφύγει, και έκριναν ότι η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών, «μπορεί να είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις, σε έκταση και ένταση τέτοιες, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος για την δημόσια υγεία, για την αντιμετώπιση του οποίου (σ.σ.: κινδύνου) δικαιολογείται κατά το Σύνταγμα και τον νόμο η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών».


Ως προς την επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς η Ολομέλεια του ΣτΕ με απέρριψε και πάλι όλους λόγους που προβληθήκαν από τα Σωματεία των εργαζομένων υπογραμμίζοντας ότι η επιστράτευση υπαγορεύθηκε από λόγους αναγόμενους στην προστασία της υγείας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, κατά την διάρκεια των απεργιών στα μέσα σταθερής τροχιάς δεν υπήρχε προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών μεταφοράς του κοινωνικού συνόλου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφορική συμφόρηση στις μετακινήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται αντικειμενικός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανάγκη «έγκαιρης προσβάσεως σε υπηρεσίες υγείας».
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ