2012-04-23 10:18:05
Φωτογραφία για Δήμος Θεσσαλονίκης: Τρικυμία στην «Πρωτοβουλία»
«Στην παράταξη είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο καθένας πετά το δικό του... χαρταετό». Αυτό έλεγε ειρωνικά τις προάλλες δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης, μέλος της δημοτικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας», στην προσπάθειά του να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη που διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης. Η συνοχή και η σύμπνοια είναι εδώ και καιρό έννοιες άγνωστες για την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, όπου το κλίμα είναι μάλλον ψυχροπολεμικό.

Η βαθιά ρήξη που εκφράστηκε σχετικά πρόσφατα με αφορμή το θέμα του «Αλλατίνη» ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Για τους περισσότερους το «Αλλατίνη» ήταν απλώς η αφορμή για να διαφανεί η υφέρπουσα κόντρα που εδώ και καιρό είχε γίνει αντιληπτή σε αποφάσεις και πολιτικές τις οποίες καλείται να ακολουθήσει η πλειοψηφούσα παράταξη: από τη μία πλευρά, οι «παλιοί» Ανδρέας Κουράκης και Παναγιώτης Αβραμόπουλος, εκ των ιδρυτικών μελών της «Πρωτοβουλίας», και από την άλλη η πιο τεχνοκρατική ομάδα ορισμένων αντιδημάρχων υπό τον Χασδάι Καπόν.


Το κείμενο

Τι άλλαξε από εκείνη τη δραματική συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας», μετά την υπόθεση του «Αλλατίνη», κατά την οποία ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης στήριξε εμφανώς την πλευρά Καπόν και εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με όσους υπέγραψαν κείμενο που αμφισβητούσε τις κινήσεις της διοίκησης στην εν λόγω υπόθεση;

Στην πράξη, όχι και πολλά. Αρκετοί, όμως, σημειώνουν με νόημα ότι ο δήμαρχος είναι πολύ πιο αλαζονικός και είρων απέναντι σε αυτούς που είχαν βάλει την υπογραφή τους σε εκείνο το περίφημο κείμενο. «Αν θέλετε να με τιμωρήσετε, δήμαρχε, επειδή υπέγραψα εκείνο το κείμενο, τότε να παραιτηθώ», λέγεται ότι είπε, για παράδειγμα, ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης σε συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για την Κυριακή των Βαΐων γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας», αναβολή που αρχικά αποδόθηκε σε «λόγους ανωτέρας βίας».

Αντιδήμαρχοι - υπουργοί!

Η γκρίνια στην «Πρωτοβουλία» ξεκίνησε εδώ και καιρό από την πλευρά δημοτικών συμβούλων της παράταξης, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την αλαζονική στάση ορισμένων αντιδημάρχων.

«Κάποιοι αντιδήμαρχοι συμπεριφέρονται σαν να είναι υπουργοί! Δεν απαντούν καν στις κλήσεις μας. Μας παραπέμπουν σε γραμματείς, οι οποίες με τη σειρά τους μας παραπέμπουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτή η αντιμετώπιση είναι απαράδεκτη. Στο κάτω κάτω, κάποιοι πρέπει να θυμούνται πώς έφτασαν σήμερα να κατέχουν θέση αντιδημάρχου», τονίζει χαρακτηριστικά «παλιός» δημοτικός σύμβουλος.

Ανεκπλήρωτη παρέμεινε και η υπόσχεση του ίδιου του δημάρχου -σε συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό με τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» πριν από μήνες, απουσία των αντιδημάρχων- ότι οι συσκέψεις της δημοτικής ομάδας θα γίνουν πια πιο συχνές, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν την ευκαιρία να συναντούν διά ζώσης τους αντιδημάρχους. «Το κακό είναι ότι και ο ίδιος ο Μπουτάρης στηρίζεται μόνο στους αντιδημάρχους. Αγνοεί ή τουλάχιστον δεν προβάλλει το έργο που γίνεται και από άλλες δομές του δήμου, οι οποίες πολλές φορές στηρίζονται στην εθελοντική προσπάθεια ορισμένων», σχολιάζει άλλο μέλος της «Πρωτοβουλίας».

Τα ταξί και το 2012

Τριβές προκαλούν, άλλωστε, και ορισμένες αποφάσεις της διοίκησης που δε βρίσκουν πάντα σύμφωνους τους «απλούς» δημοτικούς συμβούλους. Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η διαφωνία του Γιώργου Δημαρέλου (και όχι μόνο) για την πολιτική που ακολουθείται με τα ταξί, τόσο για την ανεξέλεγκτη στάθμευσή τους στις πιάτσες, όσο και για την είσοδό τους στις λεωφορειολωρίδες.

Από την άλλη, ακόμη και μέλη της παράταξης που θεωρούνται «μουτζαχεντίν» του Γιάννη Μπουτάρη, εκφράζουν σε «πηγαδάκια» την κριτική τους για τους λάθος χειρισμούς της διοίκησης στο θέμα των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Οι αμοιβές

Αλλη αιτία τριβής αποτελεί και η μη τοποθέτηση ορισμένων συμβούλων σε έμμισθες θέσεις μελών διαφόρων επιτροπών. Ορισμένοι, παραδείγματος χάρη, υπογραμμίζουν ότι πρόσωπα όπως ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Λευτέρης Κιοσέογλου, η Θεοδώρα Λειψιστινού, ο Πέτρος Λεκάκης, η Μαρία Σταυρίδου, η Ελλη Χρυσίδου είτε δεν κατέχουν καμία θέση σε επιτροπές και οργανισμούς είτε οι θέσεις που κατέχουν δεν είναι έμμισθες. Από την άλλη, εξακολουθούν να κυκλοφορούν τα πικρόχολα σχόλια για υψηλές αμοιβές ορισμένων, είτε αντιδημάρχων είτε και προέδρων δημοτικών εταιριών. «Κάποιοι ή κάποιες που έχουν οριστεί σε τέτοιες θέσεις πληρώνονται σχεδόν όσο οι αντιδήμαρχοι. Αντίθετα, άλλοι περιορίζονται στην αμοιβή που παίρνουν από κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία πλέον, μετά τις περικοπές, ανέρχεται σε μόλις 40 ευρώ ανά συνεδρίαση», εξηγεί δημοτική σύμβουλος.
seleo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ