2014-06-05 13:48:36
Φωτογραφία για Πάτρα: Ο Γιώργος Σιγαλός απαντά για την παιδική χαρά στη βεράντα του Κάστρου
Μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, καθώς και την ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Χρήστου Πατούχα, σχετικά με την παιδική χαρά στον εξωτερικό χώρο του Κάστρου της Πάτρας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιώργος Σιγαλός δηλώνει τα εξής:

«Όντως η παιδική χαρά στο χώρο ‘Βεράντα’ – δηλαδή στον εξωτερικό χώρο του Κάστρου, κλειδώθηκε με σχετική απόφαση της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και εστάλη στο Δήμο Πατρέων σχετικό έγγραφο στις 03.01.2014, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε ο χώρος της παιδικής χαράς έχει προ πολλού παύσει να λειτουργεί ως τέτοιος και με την πλήρη ανοχή του Δήμου έχει μετατραπεί, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε στέκι και κατάλυμα μεταναστών χρηστών ναρκωτικών ουσιών και περιθωριακών ατόμων. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Εφορείας από το 2008 και εξής, ο Δήμος ποτέ δεν συντήρησε/επισκεύασε τα κιγκλιδώματα και την θύρα εισόδου, τα παγκάκια και τον λοιπό εξοπλισμό, ούτε καθάρισε τον χώρο από τα υπολείμματα της εκεί παραμονής των προαναφερθέντων (κλινοσκεπάσματα-απορρίμματα-τρόφιμα-σύριγγες κλπ).


Το αποτέλεσμα ήταν ο χώρος να καταστεί επικίνδυνος, όχι μόνο για παιδιά, να έχει την όψη εγκατάλειψης και να προσβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο προκαλώντας έμμεση βλάβη σ’ αυτόν.

Επιπροσθέτως σε ώρες που ο αρχαιολογικός χώρος έμενε κλειστός καταγράφονταν κατ’ εξακολούθηση βανδαλισμοί και παραβιάσεις, όπως καταστροφή ενδοδαπέδιων προβολέων φωτισμού, δημιουργία τοιχογραφημάτων (graffities) επί του νοτιοδυτικού προμαχώνα κλπ., για τα οποία η Εφορεία έχει υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή η Εφορεία μας είναι υποχρεωμένη να προστατεύει το Κάστρο της πόλης αλλά και το υλοποιηθέν έργο του φωτισμού ανάδειξης που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, τοποθετήθηκαν νέα κιγκλιδώματα και η είσοδος στην πρώην παιδική χαρά θα παραμείνει κλειστή έως ο Δήμος Πατρέων θελήσει να λειτουργήσει εκ νέου την παιδική χαρά με φροντίδα και ευθύνη για τα παιδιά, ανανεώνοντας τον παλαιωμένο και επικίνδυνο εξοπλισμό και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σε περίπτωση που τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου θελήσουν να καθαρίσουν την βλάστηση, θα πρέπει να απευθύνονται στους αρχαιοφύλακες του Κάστρου της Πάτρας για το άνοιγμα της θύρας».

Και ο κ. Σιγαλός, αφού παραθέτει αυτούσιο το έγγραφο της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τονίζει:

«Όλα τα ανωτέρω είναι τουλάχιστον ανακριβή, διότι επί σειρά ετών ο Δήμος, συντηρεί τα όργανα της παιδικής χαράς, καθαρίζει την βλάστηση και γενικά τα συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν συνεχώς το χώρο. Ως αφορά την φύλαξη του χώρου, όπως συμβαίνει σε όλες τις παιδικές χαρές και στους κοινόχρηστους χώρους, δεν υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης, ούτε το πρωί, πόσο μάλλον το βράδυ. Παράλληλα, έδωσα γραπτώς εντολές στους αρμόδιους Διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου, να έρθουν σε επαφή με την Διευθύντρια της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να ανοίξει άμεσα η παιδική χαρά και να γίνουν οι σχετικές εργασίες συντήρησης, καθαριότητας, κοπή της βλάστησης, όπως συνεχώς και αδιαλείπτως γινόταν στο παρελθόν.

Ως αφορά τέλος επί της ουσίας του εγγράφου του συνάδελφου κ. Πατούχα, θα με βρει πλήρως σύμφωνο, στο ότι οι ελεύθεροι χώροι είναι για τους πολίτες και δεν συνάδουν συμπεριφοράς αποκλεισμού από αυτούς, με λογικές «κλειδώματος» λόγω έλλειψης φύλαξης».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ