2014-06-20 17:43:19
Φωτογραφία για Επίσκεψη Κινέζου Αξιωματούχου στην Κρήτη! Σαν να μην πέρασε μια μέρα!
4 χρόνια ακριβώς έχουν περάσει από την προηγούμενη επίσκεψη υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου στην Κρήτη και όμως φαίνεται σαν μην πέρασε μια μέρα.

Ήταν Ιούνιος του 2010 όταν η Νομάρχης Ηρακλείου, Ευαγγελία Σχοιναράκη υποδεχόταν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhang Dejiang.

Το youpress, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Κρήτη, ανέτρεξε σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου για να θυμηθούμε τι ακριβώς είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον δεύτερο στην τάξη Κινέζο Αξιωματούχο!

Ο κ. Dejiang είχε βρεθεί στη χώρα μας ως προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ζήτησε ο ίδιος να συναντηθεί με την κ. Σχοιναράκη. Το γεγονός αυτό, αποδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία των συστηματικών και συντονισμένων δράσεων της Νομαρχίας Ηρακλείου, που στόχευαν στην ώθηση των εξαγωγών των κρητικών προϊόντων, διανοίγοντας νέους ορίζοντες συνεργασιών για τη διακίνηση τους στην αχανή αγορά της Κίνας, που αποτελεί και σήμερα τη μεγαλύτερη αναδυόμενη καταναλωτική δύναμη του πλανήτη.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κας Σχοιναράκη με τον κ. Dejiang, η Νομάρχης είχε αναφερθεί στη μακραίωνη ιστορία των δύο πανάρχαιων πολιτισμών, του Ελληνικού και του Κινεζικού, ενώ παράλληλα είχε τονίσει ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που είχε αναπτύξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μέσα από την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας με τις επαρχίες Guangdong (Καντόνα) και Hainan (Χαϊνάν) της Κίνας, πρέπει να συνεχιστούν.

Επίσης, η Νομάρχης Ηρακλείου είχε ενημερώσει τον κ. Dejiang για θέματα που αφορούν γενικότερα τον τουρισμό σημειώνοντας την επιθυμία για συστηματική ανταλλαγή τουριστών μεταξύ των δύο λαών, αναφέροντας ότι η Κρήτη διαθέτει υποδομές για να φιλοξενήσει τουρίστες με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Σε αυτή τη βάση η Νομάρχης είχε προτείνει να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες με καλύτερους οικονομικούς όρους για την ανταλλαγή τουριστών, κατεύθυνση στην οποία θα βοηθούσε σημαντικά και η απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης τουριστικής βίζας για τους Κινέζους πολίτες. Μάλιστα, η κ. Σχοιναράκη είχε σημειώσει ότι η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας και γιατί όχι και της Κρήτης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κρινόταν απαραίτητη και ότι το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι συνεπικουρούσε στην άποψη αυτή.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είχε τονίσει ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της κ. Σχοιναράκη για την ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών ανταλλαγών ανάμεσα σε περιοχές της Ελλάδας και της Κίνας. Παράλληλα είχε συγχαρεί την κα. Σχοιναράκη για τις σημαντικές πρωτοβουλίες της σε ό,τι αφορά τη στενή συνεργασία της Νομαρχίας Ηρακλείου με επαρχίες της Κίνας.

Τέλος αναφερόμενος στο ελαιόλαδο, ο κ. Dejiang είχε υπογραμμίσει: «Ειλικρινά κα. Νομάρχη σας λέω να μην ανησυχείτε για την πώληση του ελαιολάδου στην Κίνα. Προβλέπω ότι στα επόμενα 5 χρόνια η ζήτηση της κινέζικης αγοράς για το κρητικό ελαιόλαδο θα ξεπερνά την προμήθεια ελαιολάδου που μπορείτε να προσφέρετε και η τιμή του ελαιολάδου σας θα αυξηθεί δύο φορές».

Δυστυχώς, οι γέφυρες με την αγορά στην Κίνα από τη Νομαρχία Ηρακλείου, τόσο στον τουρισμό όσο και στην εξαγωγή των κρητικών προϊόντων δεν αξιοποιήθηκαν και δεν συνεχίστηκαν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, τόσο από την αιρετή περιφέρεια όσο και από την κεντρική εξουσία.

Αποτέλεσμα, αύριο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς να επισκέπτεται μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του την Κρήτη και να πιάνει το κουβάρι από εκεί που το είχε αφήσει η π. Νομάρχης Ηρακλείου το 2010.

Μάλιστα, οι δύο άνδρες θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, όπως και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας…
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ